Kentsel dönüşümün ekolojik boyutu
Ecological dimension of urban transformation
  1. Tez No: 1016039
  2. Yazar: HÜSEYİN FERİT BİRSEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUŞEN KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Mimarlık, Kamu Yönetimi, Civil Engineering, Architecture, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Dönüşüm, Mevzuat, Ekoloji, City, Transformation, Legislation, Ecology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kent, Çevre ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent, Çevre ve Yerel Yönetimler Bilim Dalı
Özet
ÖZET BİRSEN Hüseyin Ferit, Kentsel Dönüşümün Ekolojik Boyutu, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir, 2026 Coğrafi konumu itibarıyla deprem kuşağında olan ülkemizde, binaların büyük çoğunluğu riskli bina statüsünde olduğundan kentsel dönüşüm gerekliliği kaçınılmazdır. 31.05.2012 tarihinde 6306 sayılı“Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”yayınlanmıştır. Bu tarihten sonra ülkemizde hızla artan kentsel dönüşüm faaliyetleri fiziksel, çevresel, yasal, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan bu dönüşümden etkilenen insanları ortaya çıkarmıştır. Ancak uygulama süreci kritik sorunları ortaya çıkardı. Müteahhitlerle çalışmak zorunda kalan birçok mal sahibi, teknik uzmanlıktan yoksun, öncelikle kârı düşünen ve genellikle inşaat deneyimi olmayan niteliksiz kişilerle karşılaştı. Ayrıca kanun hızlı konut üretimini sağlamak amacıyla, ekolojik yönden birçok eksiklik barındırdığı halde kentsel dönüşümün teşvik edilmesi ile kentlerde betonlaşmanın hızla arttığı, yeşilin hızla tükendiği, doğal yaşamdan uzak alanlar meydana gelmiştir. Halbuki kentsel dönüşümde amaç, insanların riskli alanlardan ve riskli yapılardan uzaklaştırıp, daha sağlıklı, daha yaşanılabilir, doğayla uyumlu bir ortam içerisinde yaşamasını sağlamaktır. Bu çalışmanın önemi, kentsel dönüşümdeki ana gaye ile mevzuattaki düzenlemeler ve uygulamadaki kontroller arasındaki aksaklıkları belirleyerek, toplumun daha ekolojik ve yaşanabilir alanlarda hayatını devam ettirebilmesidir. Bu tez çalışmasının amacı, ülkemizdeki kentsel dönüşüm mevzuatındaki eksikliklerin uygulamada meydana getirdiği sorunları ve bu sorunların çevresel etkilerini ortaya koymaktır. Kentsel dönüşümle ilgili bütün birimlerin mevzuat eksikliklerini, çevreye yaşattığı zararları görerek ortak bir akıl ve yüksek bir bilinçle hem insanların konforlu yaşaması hem de yaparken ve kullanırken doğaya daha az zarar veren, daha ekolojik binalar üretilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle mevzuata alınmasını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BİRSEN Hüseyin Ferit, Ecological Dimension of Urban Transformation, Master Thesis, Nevşehir, 2026 Due to its geographical location in an earthquake-prone zone, the need for urban transformation in our country is inevitable, as the majority of buildings are classified as risky. On May 31, 2012, Law No. 6306 on the“Transformation of Areas Under Disaster Risk”was enacted. Since then, rapidly increasing urban transformation activities in our country have affected people in physical, environmental, legal, socio-economic, and socio-cultural aspects. However, the implementation process has revealed critical issues. But the implementation process revealed critical problems. Many property owners who had to work with contractors encountered unqualified individuals who lacked technical expertise, were primarily concerned with financial gain, and often had no construction background. Moreover, in an attempt to accelerate housing production, the law has led to rapid concretization in cities, the depletion of green spaces, and the emergence of areas disconnected from natural life-despite lacking ecological considerations. However, the main goal of urban transformation should be to relocate people from risky zones and buildings to healthier, more livable environments that are in harmony with nature. The original goal of urban transformation was to relocate people from hazardous areas to safer, healthier, and nature-friendly environments. However, discrepancies between legal frameworks, enforcement, and ecological considerations have hindered this objective. This study highlights the shortcomings in Turkey's urban renewal legislation, their practical consequences, and environmental impacts. It calls for urgent legal reforms to ensure sustainable, eco-friendly construction practices that prioritize both human welfare and environmental preservation. By addressing regulatory gaps and raising awareness, stakeholders can foster a collective approach toward greener, more livable cities.