Küresel sürdürülebilir turizm konseyi destinasyon kriterlerinin sürdürülebilir destinasyon yönetiminde uygulanabilirliği: Elgouna örneği
Applicability of global sustainable tourism council destination criteria in sustainable destination management: The case of el Gouna
- Tez No: 1016038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir turizm, Sürdürülebilir Destinasyon yönetimi, GSTC kriterleri, El Gouna, Sürdürülebilir Uygulanabilirlik, Turizmde iyi uygulamalar, Destinasyon, Sürdürülebilirlik, Destination, Sustainable tourism, Sustainability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
GOCER, Yasar Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi Destinasyon Kriterlerinin Sürdürülebilir Destinasyon Yönetiminde Uygulanabilirliği: El Gouna Örneği, Yüksek Lisans Tezi. Nevşehir, 2025. Küresel ölçekte turizm faaliyetlerinin hızla artması, destinasyonların çevresel, ekonomik ve sosyo-kültürel sürdürülebilirlik açısından büyük bir baskı altına girmesine yol açmaktadır. Bu konuda Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) tarafından geliştirilen destinasyon kriterleri, sürdürülebilir destinasyon yönetimi için uluslararası kabul görmüş bir çerçeve sunmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, GSTC destinasyon kriterlerinin sürdürülebilir destinasyon yönetiminde uygulanabilirliğini incelemek ve Mısır'da özel bir turizm destinasyonu olan El Gouna örneği üzerinden değerlendirmektir. Araştırmada, literatür taraması ve alan çalışmasına dayalı yöntemler kullanılarak El Gouna'nın çevresel yönetim politikaları, toplumsal katılım düzeyi, kültürel mirasın korunması ve ekonomik sürdürülebilirlik yaklaşımları analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, El Gouna'nın yenilenebilir enerji kullanımı, atık yönetimi, su kaynaklarının korunması ve topluluk temelli girişimler konularında örnek uygulamalar geliştirdiğini göstermektedir. Bununla birlikte, kriterlerin uygulanmasında bazı zorlukların bulunduğu, özellikle yerel halkın karar alma süreçlerine daha etkin katılımının sağlanması ve kültürel değerlerin turizm planlamasına daha güçlü şekilde entegre edilmesi gerektiği tespit edilmiştir. Çalışma, GSTC kriterlerinin destinasyon yönetiminde yalnızca çevresel boyutu değil, aynı zamanda toplumsal eşitlik, kültürel bütünlük ve uzun vadeli ekonomik fayda unsurlarını da kapsayan bütüncül bir yaklaşım sunduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, El Gouna örneği, GSTC kriterlerinin gelişmekte olan destinasyonlarda uygulanabilir olduğunu, ancak yerel koşullara uyarlanmasının zorunlu olduğunu göstermektedir. Bu tez, hem akademik literatüre katkı sağlamakta hem de sürdürülebilir turizm yönetiminde politika yapıcılar ve destinasyon yöneticileri için yol gösterici öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
GOCER, Yasar. Applicability of Global Sustainable Tourism Council Destination Criteria in Sustainable Destination Management: The Case of El Gouna, Master's Thesis. Nevşehir, 2025. The rapid global increase in tourism activities has placed significant pressure on destinations in terms of environmental, economic, and socio-cultural sustainability. In this context, the destination criteria developed by the Global Sustainable Tourism Council (GSTC) provide an internationally recognized framework for sustainable destination management. The objective of this study is to investigate the implementation potential of GSTC destination criteria in sustainable destination management and to evaluate them through the example of El Gouna, a privately managed tourism destination in Egypt. Based on literature review and fieldwork methods, the study analyzes El Gouna's environmental management policies, level of community participation, cultural heritage preservation, and economic sustainability approaches. The findings reveal that El Gouna has developed exemplary practices in areas such as renewable energy use, waste management, water resource conservation, and community-based initiatives. Nevertheless, certain difficulties persist in applying the criteria, especially in ensuring more active participation of local communities in decision-making and in embedding cultural values more firmly into tourism planning.The study highlights that the GSTC criteria offer a holistic approach to destination management, encompassing not only the environmental dimension but also social equity, cultural integrity, and long-term economic benefits. In conclusion, the case of El Gouna demonstrates that GSTC criteria are applicable in developing destinations, yet require adaptation to local conditions. This thesis contributes to academic literature while also providing practical recommendations for policymakers and destination managers in sustainable tourism management. Keywords. Sustainable tourism, Sustainable destination management, GSTC Criteria, El Gouna, Sustainability applicability, Best practise in tourism