Skolyoz cerrahisinde hemoglobin takibi: Noninvaziv ve invaziv yöntemlerin karşılaştırılması
Hemoglobin monitoring in scoliosis surgery: Comparison of noninvasive and invasive methods
  1. Tez No: 1016061
  2. Yazar: CEMAL DAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ÖZYURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kan transfüzyonu, Blood transfusion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, elektif skolyoz cerrahisi uygulanan hastalarda noninvaziv hemoglobin ölçümü (SpHb) ile arteriyel kan gazı ve laboratuvar hemoglobin değerleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi; SpHb'nin doğruluğu, uyumu ve intraoperatif dönemdeki klinik kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif gözlemsel niteliktedir. Etik kurul onayı sonrası, çalışmaya, genel anestezi altında prone pozisyonda elektif posterior enstrümantasyon uygulanacak ASA I–III grubunda 53 hasta dahil edildi. Bilgilendirilmiş onamları alınan hastaların demografik verileri kayıt edildi. Tüm hastalarda SpHb ölçümleri, Radical-7® Pulse CO-Oximeter ve Root (Masimo) cihazı ile noninvaziv olarak sürekli takip edildi. Eş zamanlı olarak başlangıçta ve saatlik aralıklarla arteriyel kan gazı ve laboratuvar hemoglobin ölçümleri yapıldı. Hemoglobin değerleri arasındaki ilişki korelasyon analizi ile değerlendirildi, yöntemler arası uyum Bland-Altman analizi ile incelendi. Ayrıca intraoperatif hemodinamik parametreler, kanama miktarı ve transfüzyon verileri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya skolyoz cerrahisi uygulanan 53 hasta (yaş ortalaması 16,5 ± 4,9 yıl; %60,4 kadın) dahil edildi. Hastaların %77,4'ü idiyopatik, %22,6'sı nöromüsküler skolyoz tanılıydı. İntraoperatif kanama ortancası 800 (IQR: 700) ml olup hastaların %69,8'ine eritrosit süspansiyonu transfüzyonu uygulandı. Tüm ölçüm yöntemlerinde (SpHb, AKG Hb, LAB Hb) hemoglobin değerleri intraoperatif süreçte istatistiksel olarak anlamlı biçimde azaldı (tüm gruplarda p<0,001). SpHb, tüm zaman noktalarında invaziv referans yöntemlere kıyasla sistematik olarak daha düşük değerler verdi (negatif bias). Başlangıç ölçümünde bias −0,694 g/dL (LAB) ve −0,911 g/dL (AKG) iken, intraoperatif süreç ilerledikçe bu değerlerin kademeli olarak azaldığı (3. saatte LAB için −0,369 g/dL, AKG için −0,315 g/dL) gözlendi. SpHb ile invaziv yöntemler arasındaki korelasyon tüm zaman noktalarında istatistiksel olarak anlamlı ve güçlü düzeydeydi (r=0,649–0,797; p<0,001). Bland–Altman analizinde %95 uyum sınırları yaklaşık ±2–3 g/dL aralığında olmakla birlikte, zaman ilerledikçe bu aralığın daraldığı ve yöntemler arası uyumun arttığı saptandı. Oransal bias eğilimi gözlemlenmedi. Sonuç: SpHb ölçümleri, skolyoz cerrahisi sırasında invaziv hemoglobin yöntemleri ile güçlü ilişki göstermekte ve intraoperatif hemoglobin değişimlerini güvenilir şekilde yansıtmaktadır. Mutlak değerlerde sınırlı sapma bulunmakla birlikte, özellikle hemoglobin düzeyindeki değişimlerin gerçek zamanlı izlenmesine olanak sağlaması nedeniyle klinik kullanım açısından değerli bir monitörizasyon yöntemidir. Uygun hasta ve hemodinamik koşullarda SpHb, intraoperatif kan yönetiminde doğrudan kullanılabilecek yararlı bir araç olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the relationship between noninvasive hemoglobin measurement (SpHb) and invasive hemoglobin values obtained from arterial blood gas and laboratory analysis in patients undergoing elective scoliosis surgery, and to assess the accuracy, agreement, and clinical utility of SpHb in the intraoperative setting. Patients and Methods: This prospective observational study was conducted after obtaining ethics committee approval. A total of 53 ASA physical status I–III patients scheduled for elective posterior instrumentation surgery in the prone position under general anesthesia were included in the study. Demographic data of patients who provided informed consent were recorded. Continuous noninvasive SpHb monitoring was performed in all patients using the Radical-7® Pulse CO-Oximeter and Root (Masimo) devices. Simultaneously, arterial blood gas hemoglobin and laboratory hemoglobin measurements were obtained at baseline and at hourly intervals throughout the intraoperative period. Correlations between hemoglobin measurements were evaluated using correlation analysis, while agreement between methods was assessed using Bland–Altman analysis. Intraoperative hemodynamic parameters, blood loss, and transfusion data were also recorded. Results: Fifty-three patients undergoing scoliosis surgery (mean age: 16.5 ± 4.9 years; 60.4% female) were included in the study. Of the patients, 77.4% were diagnosed with idiopathic scoliosis and 22.6% with neuromuscular scoliosis. Median intraoperative blood loss was 800 (IQR: 700) mL, and 69.8% of patients received erythrocyte suspension transfusion. Hemoglobin levels measured by all methods (SpHb, ABG Hb, and laboratory Hb) decreased significantly during the intraoperative period (p<0.001 for all comparisons). SpHb values were consistently lower than invasive reference methods at all time points, indicating a systematic negative bias. At baseline, the bias was −0.694 g/dL compared with laboratory Hb and −0.911 g/dL compared with ABG Hb; these values gradually decreased during the intraoperative period (at the 3rd hour: −0.369 g/dL for laboratory Hb and −0.315 g/dL for ABG Hb). Correlation analysis demonstrated a statistically significant and strong correlation between SpHb and invasive methods at all time points (r=0.649–0.797, p<0.001). Bland–Altman analysis revealed 95% limits of agreement of approximately ±2–3 g/dL; however, these limits narrowed over time, indicating improved agreement between methods. No proportional bias was observed. Conclusion: SpHb monitoring shows a strong association with invasive hemoglobin measurements and reliably reflects intraoperative hemoglobin trends in scoliosis surgery. Although minor discrepancies exist in absolute values, its ability to provide real-time continuous monitoring makes it a valuable clinical tool. Under appropriate clinical conditions, SpHb may be effectively used in intraoperative blood management.