Stevia (stevia rebaudiana bertoni) yaprağı, soya fasulyesi (glycine max. (L.) merr) ve palm yağı (elaeis guineensis) meyvesinin antioksidan etkilerinin belirlenmesi
Determination of the antioxidant effects of stevia (stevia rebaudiana bertoni) leaf, soybean (glycine max. (L.) merr) and palm oil (elaeis guineensis) fruit
  1. Tez No: 1016064
  2. Yazar: KENDAL ERDEM DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Oksidatif stres, Serbest radikaller, Antioxidants, Oxidative stress, Free radicals
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) yaprağı, soya fasulyesi (Glycine max (L.) Merr) ve palm yağı (Elaeis guineensis) meyvesi bitkilerinin antioksidan etkileri araştırıldı. Çalışmada katalaz (CAT), malondialdehit (MDA), redükte glutatyon (GSH), flavonoid ve 1,1-difenil-1-pikril-hidrazil (DPPH) içerikleri değerlendirildi. CAT enzim aktivitesi için en düşük ve en yüksek değerler sırasıyla; Palm yağı (Elaeis guineensis) meyvesi için 0.996 U/ml; Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) yaprağı için 1.610 U/ml olarak saptandı. MDA düzeyi için en düşük ve en yüksek değerler sırasıyla; Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) yaprağı için 0.788 µmol/L; soya fasulyesi (Glycine max (L.) Merr) için 1.205 µmol/L olarak saptandı. GSH değerleri için en düşük ve en yüksek değerler sırasıyla; soya fasulyesi (Glycine max (L.) Merr) için 0.002 mmol/g protein; Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) yaprağı için 0.007 mmol/g protein olarak saptandı. Toplam flavonoid miktarı en düşük ve en yüksek değerler sırasıyla; Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) yaprağı için 14.28±1.77 mg QE / g; palm yağı (Elaeis guineensis) meyvesi için 407.88±3.31 mg QE / g olarak saptandı. DPPH radikal söndürme aktivitesi 1-10 µg/ml konsantrasyonlarda ki en düşük ve en yüksek değerler sırasıyla; Soya fasulyesi (Glycine max (L.) Merr) için 3.96±0.37-20.45±0.19; Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) yaprağı için 40.90±0.37- 63.85±0.56 aralığında saptandı. Sonuç olarak stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) yaprağı, soya fasulyesi (Glycine max (L.) Merr) ve palm yağı (Elaeis guineensis) meyvesi bitkilerinin iyi bir antioksidan olduğu tez sonucunda görüldü
Özet (Çeviri)
In this study, the antioxidant effects of stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) leaf, soybean (Glycine max (L.) Merr) and oil palm (Elaeis guineensis) fruit plants were investigated. Catalase (CAT), malondialdehyde (MDA), reduced glutathione (GSH), flavonoid and 1,1-diphenyl-1-picryl-hydrazyl (DPPH) contents were evaluated in the study. The lowest and highest values for CAT enzyme activity were determined as 0.996 U/ml for oil palm (Elaeis guineensis) fruit and 1.610 U/ml for Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) leaf, respectively. The lowest and highest values for MDA level were determined as 0.788 µmol/L for Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) leaf; for soybean (Glycine max (L.) Merr) it was determined as 1.205 µmol/L. The lowest and highest values for GSH values were determined as 0.002 mmol/g protein for soybean (Glycine max (L.) Merr); 0.007 mmol/g protein for stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) leaves, respectively. The lowest and highest values for total flavonoid amount were determined as 14.28±1.77 mg QE / g for stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) leaves; 407.88±3.31 mg QE / g for palm oil (Elaeis guineensis) fruit. The lowest and highest values for DPPH radical quenching activity at concentrations of 1-10 µg/ml were determined as; For soybean (Glycine max (L.) Merr) it was determined to be 3.96±0.37-20.45±0.19; for stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) leaves it was determined to be 40.90±0.37-63.85±0.56 As a result, it was seen that stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) leaves, soybean (Glycine max (L.) Merr) and palm oil (Elaeis guineensis) fruit plants are good antioxidants.