Stevia rebaudiana bertoni'nin diyabetik sıçanlarda periferal kanda tümör nekroz faktör alfa ve interlökin-1 beta aracılığıyla immünmodulatöretkisinin araştırılması
Investigation of the immodulator effect of stevia rebaudiana bertoni by using tumor necrosis factor alpha and interlocin-1 beta in peripheral blood of diabetic rats
  1. Tez No: 914212
  2. Yazar: ERHAN CEBECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN TÜRKAY KORGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Stevia, Diyabet, Sitokin, Lenfosit, Stevia, Diabetes, Cytokine, Lymphocyte
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Stevia rebaudiana (SR), günümüzde düşük kalorili bir tatlandırıcı olması ve kandaki glukoz düzeyini düşürmesi nedeniyle diyabet ve obezite tedavilerinde alternatif olarak kullanılan bir bitkidir. Diyabet aynı zamanda otoimmün düzensizlikleri de içeren ve hastada aşırı immün cevaba takiben birçok lezyona sebep olan bir hastalıktır. Bu çalışma stevianın diyabet ile ilgili immünmodülatör özelliklerini araştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: 150-250gr ağırlığındaki wistar sıçanlara streptozotosin (STZ) enjeksiyonu ile diyabet modeli oluşturuldu. Diyabet olan ve olmayan stevia gruplarını oluşturan sıçanlara 28 gün boyunca her gün 2 ve 25 mg/kg stevia gavaj yoluyla verildi. 28. günün sonunda ELISA yöntemi ile serumdaki IL-1β ve TNF-α miktarı belirlendi. Ayrıca T lenfosit, yardımcı T lenfosit ve sitotoksik T lenfosit hücrelerinin sayıları da akım sitometri yöntemi ile tespit edildi. Bulgular: Sıçanların ağırlıklarındaki artış diyabet grubu ile kıyaslandığında diyabet + 25 mg/kg stevia grubunda istatistiksel olarak anlamlı idi. Kan glukoz değeri, diyabet + 25 mg/kg stevia grubunda diyabet grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde azaldı (p≤0,05). IL-1β ve TNF-α sitokin seviyeleri diyabet +25 mg/kg stevia grubunda diyabet grubuna göre anlamlı olarak azaldı (p≤0,01). CD8+ sitotoksik T hücre sayıları, diyabet + 25 mg/kg stevia grubunda, diyabet grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde azaldı (p≤0,05). Sonuç: T Hücrele sayılarında ve proinflamatuar sitokin seviyesinde meydana gelen değişimler diyabetin bir otoimmün hastalık olduğunun göstergesidir. Stevianın, CD3+ , CD4+, CD8+ T hücreleri ve IL-1β, TNF-α sitokinleri üzerindeki etkisi, stevianın immünomodulatör etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: SR which is a plant that is used in the treatment of diabetes and obesity because of it is a low-calorie sweetener and it decreases the blood glucose level. Diabetes is also a disease that includes autoimmune disorders and can cause many lesions following excessive immune response in the patient. This study aims to investigate the immunomodulatory properties of stevia during diabetes. Method: A diabetes model was created by injection of STZ to rats weighing 150-200g. Stevia was given by gavage daily for 28 days to rats with and without diabetes. At the end of 28 days, the amount of IL-1β and TNF-α in the blood was determined by ELISA method. The amounts of CD3, CD4 and CD8 proteins were determined by flow cytometry method. Results: Rat weights increased significantly in the diabetes + 25 mg/kg stevia group compared to the diabetes group. Blood glucose level decreased significantly in the diabetes + 25 mg/kg stevia group compared to the diabetes group. IL-1β cytokine level decreased significantly in the diabetes +25 mg / kg stevia group compared to the diabetes group. TNF-α cytokine level decreased significantly in the diabetes + 25 mg / kg stevia group compared to the diabetes group. The amount of CD8 + T cells decreased significantly in the diabetes + 25 mg/kg stevia group compared to the diabetes group. Conclusion: Changes in T Cells and proinflammatory cytokine levels are indicators that diabetes is an autoimmune disease. The effect of stevia on these cells and cytokines shows the immunomodulatory effects of stevia.