İnternetten Spor Ürünü Satın Alma Niyetinin Ölçülmesi: Karşılaştırmalı Bir Analiz
Measuring Online Purchase Intention for Sports Products: A Comparative Analysis
  1. Tez No: 1016070
  2. Yazar: MURAD ALİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: İnternetten Satın Alma Niyeti, Spor Ürünleri, Tüketici Davranışı, Tutum, E-Ticaret, Online Purchase Intention, Sports Products, Consumer Behavior, Attitude, E-Commerce
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, tüketicilerin internet üzerinden spor ürünü satın alma niyetlerini belirlemek ve bu niyetin oluşumunda tutumun rolünü incelemektir. Son yıllarda internet teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve elektronik ticaret uygulamalarının yaygınlaşması, tüketicilerin satın alma davranışlarında önemli değişimlere yol açmıştır. Özellikle spor giyim, spor ayakkabı ve spor ekipmanları gibi ürün gruplarının çevrimiçi platformlar aracılığıyla satın alınması giderek daha yaygın bir hâl almıştır. Bu durum, tüketicilerin internetten spor ürünü satın almaya yönelik tutumları ile satın alma niyetleri arasındaki ilişkinin incelenmesini önemli kılmaktadır. Araştırma kapsamında, tüketicilerin çevrimiçi spor ürünü alışverişine yönelik tutumlarının satın alma niyetleri üzerindeki etkisi ele alınmaktadır. Bireylerin internet üzerinden alışveriş yapmaya ilişkin değerlendirmelerinin ve eğilimlerinin, spor ürünü satın alma niyetlerini ne ölçüde etkilediğinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bunun yanı sıra, farklı demografik özelliklere sahip tüketicilerin tutum ve satın alma niyeti düzeyleri arasındaki farklılıkların belirlenmesi de araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır. Çalışma nicel araştırma yöntemine dayalı olarak yürütülmüştür. Araştırma verileri anket tekniği kullanılarak toplanmış ve internet kullanan tüketicilerden elde edilmiştir. Anket formunda, internetten spor ürünü satın alma niyetini ve bu davranışa yönelik tutumları ölçmeye yönelik ifadeler yer almaktadır. Elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiş; katılımcıların demografik özellikleri betimsel istatistiklerle ortaya konulmuş, ölçeklerin güvenilirlik ve geçerlilik düzeyleri test edilmiş ve değişkenler arasındaki ilişkiler çeşitli analiz yöntemleriyle incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulguların, çevrimiçi tüketici davranışları ve satın alma niyeti alanındaki literatüre katkı sağlaması beklenmektedir. Ayrıca çalışma sonuçlarının, spor ürünleri sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin tüketici eğilimlerini daha iyi anlamalarına ve pazarlama stratejilerini bu doğrultuda geliştirmelerine yardımcı olacağı düşünülmektedir. Bununla birlikte, farklı tüketici gruplarının satın alma niyetlerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi, gelecekte gerçekleştirilecek akademik çalışmalar için de önemli bir kaynak niteliği taşıyacaktır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to determine consumers' intentions to purchase sports products online and to examine the role of attitude in the formation of this intention. In recent years, developments in internet technologies and the widespread adoption of electronic commerce applications have led to significant changes in consumer purchasing behavior. In particular, the online purchase of product categories such as sportswear, athletic footwear, and sports equipment has become increasingly common. This situation highlights the importance of examining the relationship between consumers' attitudes toward purchasing sports products online and their purchase intentions. Within the scope of the study, the effect of consumers' attitudes toward online sports product shopping on their purchase intentions is investigated. The study aims to reveal the extent to which individuals' evaluations and tendencies regarding online shopping influence their intention to purchase sports products. In addition, identifying differences in attitudes and purchase intention levels among consumers with different demographic characteristics is among the objectives of the research. The study was conducted using a quantitative research approach. Research data were collected through a survey administered to internet users. The questionnaire included statements designed to measure online sports product purchase intention and attitudes toward this behavior. The collected data were analyzed using statistical methods; participants' demographic characteristics were examined through descriptive statistics, the reliability and validity of the scales were tested, and the relationships between variables were analyzed using various statistical techniques. The findings of this study are expected to contribute to the literature on online consumer behavior and purchase intention. Furthermore, the results are anticipated to help businesses operating in the sports products sector better understand consumer tendencies and develop their marketing strategies accordingly. In addition, the comparative evaluation of purchase intentions among different consumer groups is expected to provide a valuable reference for future academic research.