Hemşirelik bakımında hasta onuru ile ilgili yapılan çalışmaların VOSviewer ve R biblioshiny ile bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of studies on patient dignity in nursing care using VOSviewer and R biblioshiny
- Tez No: 1016080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Etik, hasta onuru, hemşirelik, hemşirelik bakımı, Ethics, patient dignity, nursing, nursing care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Hemşirelik, bireylerin sağlık süreçlerinin yönetilmesinde temel bir rol oynamaktadır ve bu sürecin en önemli unsurlarından biri de insan onuruna saygıdır. Hemşirelik bakımı, hasta onuru gözetilerek yürütülen bir süreçtir. Bu çalışmanın amacı, hemşirelik bakımında hasta onuru konulu çalışmaların bibliyometrik analiz yöntemi ile bilimsel haritasını oluşturmaktır. Bu kapsamda 1994-2026 yılları arasında yayımlanan 376 makale analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, yayın üretkenliğinde zaman içinde belirgin ve istatistiksel olarak anlamlı bir artış eğilimi olduğu bulunmuştur (yıllık ortalama yayın sayısındaki artış 0,84 olup, R² = 0,708, β = 0,841; %95 GA: 0,636–1,046; p < 0,001). Alana en fazla katkı sağlayan yazar Lindwall L. (n=12), ülke Amerika Birleşik Devletleri (n=69), dergi Nursing Ethics (n=59)'dir. En sık kullanılan anahtar kelime“nursing (n=70)'dir. Faktör analizinde ”human dignity“, ”palliative care“, ”end of life“, ”cancer“, ”research“, ”workplace“, ”compassion“ ve ”user involvement" gibi kavramların öne çıktığı bulunmuştur. Ulaşılan sonuçlar, hemşirelik bakımında hasta onuru konusundaki yayın üretiminin güçlü ve sürdürülebilir biçimde arttığını göstermektedir. Araştırmaların İskandinav ülkeleri ve Kuzey Amerika'da yoğunlaştığı ortaya konmuştur. Analiz sonuçlarına göre hemşirelik bakımında hasta onuru konulu çalışmalarda nitel araştırma yöntemi baskındır ve karma yöntem kullanımı sınırlı düzeydedir. Bu doğrultuda sağlık kurumlarında hasta onurunun korunması noktasında kurumsal politikalar ve standartlar oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Nursing plays a fundamental role in managing individuals' health processes, and respect for human dignity is one of the most important elements of this process. Nursing care is a process carried out with due regard for patient dignity. The aim of this study is to create a scientific map of studies on patient dignity in nursing care using bibliometric analysis. Within this scope, 376 articles published between 1994 and 2026 were analyzed. The analysis revealed a clear and statistically significant upward trend in publication productivity over time (the annual average increase in the number of publications was 0.84, with R² = 0.708, β = 0.841; 95% CI: 0.636–1.046; p < 0.001). The author who contributed most to the field was Lindwall L. (n=12), the country was the United States (n=69), and the journal was Nursing Ethics (n=59). The most frequently used keyword was“nursing”(n=70). Factor analysis revealed that concepts such as“human dignity,”“palliative care,”“end of life,”“cancer,”“research,”“workplace,”“compassion,”and“user involvement”were prominent. The findings indicate that the production of publications on patient dignity in nursing care has increased strongly and sustainably. It was revealed that research is concentrated in the Nordic countries and North America. According to the analysis results, qualitative research methods dominate studies on patient dignity in nursing care, while the use of mixed methods is limited. In this regard, it is recommended that institutional policies and standards be established to protect patient dignity within healthcare institutions.