Meteorin-benzeri protein'in hepatik iskemi-reperfüzyon hasarında olası koruyucu etkinliğinin araştırılması
Evaluating the potential protective role of Meteorin-like protein against hepatic ischemia-reperfusion injury
  1. Tez No: 1016088
  2. Yazar: KADRİYE SEZEN MERMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRAK ÇAĞLAYAN YEĞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Meteorin-benzeri protein, iskemi-reperfüzyon, n-asetilsistein, karaciğer, sıçan, Meteorin-like protein, ischemia-reperfusion, n-acetylcysteine, liver, rat
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hepatik iskemi/reperfüzyon hasarı (İRH); karaciğer rezeksiyonları ve transplantasyon gibi majör cerrahi girişimlerin yanı sıra sepsis, hemoraji ve travma gibi karaciğer perfüzyonunu sekteye uğratan kritik klinik durumlarda gelişen ciddi bir patolojidir. Literatürde immün düzenleyici ve antioksidatif özellikleri ile bilinen Meteorin-benzeri proteinin (METRNL/IL-41), günümüze kadar hepatik İRH modelinde henüz çalışılmamıştır. Bu çalışmada; METRNL'nin hepatik İRH modelindeki terapötik potansiyelinin incelenmesi ve uzak organ hasarındaki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, karaciğer ve akciğer dokularında doku kan akımı, oksidatif stres mekanizmaları ve immün yanıtla ilişkili sitokin profilleri üzerinden moleküler düzeyde incelenmesi planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Erkek Wistar Albino sıçanlarda (8-10 haftalık) kısa süreli (n =20, 45 dk iskemi-135 dk reperfüzyon) hepatik iskemi reperfüzyon modeli (IR) uygulandı. Kontrol grubuna (n:7) sham operasyonu yapıldı. IR modeli oluşturulan sıçanlara; serum fizyolojik (SF; 1ml/kg intraperitoneal, i.p., n:6/grup), rekombinant Metrnl (MET;40 µg/kg i.p., n=6,) ve N-asetil sistein (NAC;150 mg/kg i.p., n=8) uygulandı. Enjeksiyonlar cerrahi öncesi ve reperfüzyon öncesi olmak üzere 2 doz şeklinde yapıldı. Sakrifikasyon öncesi lazer-Doppler flowmeter cihazı ile karaciğer üzerinden hepatik kan akımı ölçüldü. Karaciğer fonksiyon testleri (serumda ALT, AST, GGT, LDH)için intrakardiyak kan örneği, malonidaildehit, glutatyon (GSH) ve kemilüminesans düzeyleri ile IL-1, IL-6,IL-10 düzeylerini ölçmek için karaciğer ve akciğer doku örnekleri alındı. Mikroskopik hasarı değerlendirmek için doku örnekleri hematoksilen-eozin ile boyanarak incelendi. Bulgular: Hepatik iskemi/reperfüzyon, serum fizyolojik (SF) uygulanan grupta karaciğer kan akımını belirgin şekilde azaltmıştır. Hem METRNL hem de NAC hepatik perfüzyonu anlamlı ölçüde iyileştirirken; METRNL kan akımını Sham grubunda gözlemlenen değerlere benzer seviyelere kadar restore etmiştir. METRNL tedavisi aynı zamanda oksidatif stresi baskılamış, GSH seviyelerini artırarak dokunun antioksidan kapasitesini korumuş, karaciğer fonksiyon testlerini düzeltmiş ve histopatolojik hasarı hafifletmiştir. Ayrıca, enflamatuvar sitokin profillerinde gözlenen olumlu değişimler, METRNL'in hepatik İRH sürecinde hem antioksidan hem de immünomodülatör etkiler sergilediğini göstermiştir. Sonuç: Çalışmamızda, akut hepatik iskemi-reperfüzyon hasarı modelinde, bilinen en güçlü antioksidan ajanlardan biri olan NAC ile çalışmamızın odak noktası olan METRNL'nin koruyucu etkileri karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Çalışmamızda her iki ajanın da karaciğer doku kan akımını anlamlı ölçüde restore ettiği, METRNL'nin doku kan akımını tamamen eski haline döndürdüğü, dokuda oksijen radikal üretimini baskıladığı, hücresel antioksidan savunma hattının en kritik bileşeni olan GSH seviyelerini yükselttiği, karaciğer fonksiyonlarını düzelttiği ve histolojik hasarı hafiflettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Hepatic ischemia/reperfusion injury (IRI) is a major cause of liver damage during surgical procedures such as hepatic resection and transplantation, as well as in clinical conditions associated with impaired hepatic perfusion, including hemorrhage, sepsis, and trauma. Meteorin like protein (METRNL/IL-41) has recently attracted attention because of its anti-inflammatory and antioxidant properties; however, its role in hepatic IRI has not yet been investigated. The present study aimed to evaluate the protective effects of METRNL in an experimental hepatic IRI model and to determine its impact on both hepatic injury and remote lung damage by assessing tissue perfusion, oxidative stress, inflammatory cytokines, biochemical parameters, and histopathological alterations. Materials and Methods: A short-term hepatic ischemia/reperfusion model consisting of 45 minutes of ischemia followed by 135 minutes of reperfusion was established in male Wistar Albino rats (8–10 weeks old). Animals were allocated into four groups: sham (n=7), saline treated IRI (SF, 1 mL/kg intraperitoneally, i.p., n=6), METRNL-treated IRI (40 µg/kg i.p., n=6), and N-acetylcysteine-treated IRI (NAC, 150 mg/kg i.p., n=8). Treatments were administered twice, immediately before ischemia and before reperfusion. Hepatic blood flow was measured using laser Doppler flowmetry prior to sacrifice. Blood samples were collected for hepatic function tests (ALT, AST, GGT, and LDH) and liver and lung tissues were harvested to determine malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH), chemiluminescence, and cytokine (IL-1, IL-6, and IL-10) levels. Histopathological damage was evaluated using hematoxylin–eosin staining. Results: Hepatic ischemia/reperfusion markedly reduced liver blood flow in the saline-treated group. Both METRNL and NAC significantly improved hepatic perfusion, with METRNL restoring blood flow to levels comparable to those observed in the sham group. METRNL treatment also reduced oxidative stress, preserved tissue antioxidant capacity by increasing GSH levels, improved liver function tests, and attenuated histopathological injury. In addition, favorable changes in inflammatory cytokine profiles suggested that METRNL exerts both antioxidant and immunomodulatory effects during hepatic IRI. Conclusion: METRNL demonstrated significant protective effects against acute hepatic ischemia/reperfusion injury and showed comparable, and in some parameters superior, efficacy to N-acetylcysteine. Restoration of hepatic blood flow, suppression of oxidative damage, preservation of antioxidant defenses, improvement of liver function, and reduction of tissue injury collectively indicate that METRNL may represent a promising therapeutic candidate for the prevention of hepatic ischemia/reperfusion injury and its associated remote organ damage.