Beyazlatıcı özelliğe sahip bir diş macununun farklı cila sistemleri kullanılarak bitirilen tek renkli kompozitlerin renk değişimi ve yüzey pürüzlülüğüne etkisi
The effect of a whitening toothpaste on the color change and surface roughness of single-color composites finished using different polishing systems
- Tez No: 1016126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE İŞCAN YAPAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Beyazlatıcı diş macunu, polisaj sistemi, renk değişimi, tek renk kompozit, yüzey pürüzlülüğü, Color change, polishing system, single-shade composite, surface roughness, whitening toothpaste
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı farklı cila işlemi uygulanan tek renk kompozit yüzeylerin kahve solüsyonunda renklendirilmesinden sonra beyazlatıcı özelliğe sahip bir diş macununun kompozit yüzeylerin yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, üç farklı tek renk kompozit rezin (Essentia Universal, Omnichroma Universal ve Zenchroma Universal), iki farklı polisaj sistemi (Sof-Lex Spiral ve Dimanto) ve üç farklı diş macunu Colgate Optic White Expert, Sea Salt and Lemon Essence Close Up Natural Smile ve Signal Complete 8 Original kullanılmıştır. Toplam 180 adet disk şeklinde örnek (8×2 mm) hazırlanarak her grup için n=10 olacak şekilde 18 deney grubu oluşturulmuştur. Örnekler LED ışık cihazı ile polimerize edildikten sonra Sof-Lex veya Dimanto polisaj sistemleri uygulanmıştır. Tüm örnekler kahve solüsyonunda 5 gün süreyle bekletilerek renklendirilmiştir. Renk ölçümleri dental spektrofotometre cihazı kullanılarak CIEDE2000 sistemi ile; yüzey pürüzlülüğü ölçümleri ise kontakt profilometre cihazı ile başlangıçta, renklendirme sonrası ve diş macunlarının uygulanmasının 7., 15. ve 30. günlerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler IBM SPSS 20 programında analiz edildi ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda tüm kompozit gruplarında fırçalama süresinin artmasıyla birlikte ΔE00 ve Ra değerlerinde artış meydana geldiği belirlenmiştir. Diş macunları arasında en yüksek renk değişimi Colgate Optic White Expert (COW) diş macununda en düşük renk değişimi Signal Complete 8 Original (SCO) diş macununda saptanmıştır. Kompozit materyalleri arasında Omnichroma ve özellikle Zenchroma kompozitlerin Essentia kompozite kıyasla daha yüksek renk değişimi göstermiştir. Dimanto cila sisteminde daha yüksek ΔE00 değerleri elde edilmiş olsa da, ölçümlerin büyük kısmında cila sistemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Diş macunları arasında Sea Salt and Lemon Essence (SSL) diş macununun daha yüksek yüzey pürüzlülüğü değerleri oluşturduğu, Signal Complete 8 Original (SCO) diş macununun ise daha düşük Ra değerleri gösterdiği saptanmıştır. Kompozit materyalleri arasında Essentia kompozitin daha yüksek yüzey pürüzlülüğü değerleri gösterdiği Omnichroma kompozitin daha düşük yüzey pürüzlülüğü (Ra) değerleri gösterdiği gözlenmiştir. Cila sistemleri arasında Dimanto cila sisteminin tüm gruplarda Sof-Lex sistemine kıyasla daha yüksek yüzey pürüzlülüğü değerleri oluşturduğu belirlenmiştir. Sonuç: Beyazlatıcı diş macunlarının içerikleri, kullanılan kompozit materyalin yapısı, uygulanan polisaj sistemi ve fırçalama süresinin restoratif materyallerin optik ve yüzey özellikleri üzerinde etkilidir. Estetik restorasyonların uzun dönem başarısı için yalnızca kompozit materyal seçiminin değil, kullanılan diş macunu ve polisaj sistemi seçimi dikkatle planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study was to evaluate the effects of a whitening toothpaste on the surface roughness and color stability of monochromatic composite surfaces, which were subjected to different polishing procedures and subsequent discoloration in a coffee solution. Material and Method: In this study, three different single-color composite resins (Essentia Universal, Omnichroma Universal, and Zenchroma Universal), two different polishing systems (Sof-Lex Spiral and Dimanto), and three different toothpastes (Colgate Optic White Expert, Sea Salt and Lemon Essence Close Up Natural Smile, and Signal Complete 8 Original) were used. A total of 180 disk-shaped samples (8×2 mm) were prepared, forming 18 experimental groups with n=10 for each group. After polymerization with an LED light device, Sof-Lex or Dimanto polishing systems were applied. All samples were stained by immersion in a coffee solution for 5 days. Color measurements were performed using a dental spectrophotometer with the CIEDE2000 system; surface roughness measurements were conducted using a contact profilometer at baseline, after staining, and on the 7th, 15th, and 30th days following toothpaste application. The obtained data were analyzed using IBM SPSS 20 software, and statistical significance was set at p<0.05. Results: In our study, it was determined that with increasing brushing time, both ΔE00 and Ra values increased across all composite groups. Among the toothpastes, the highest color change was observed with Colgate Optic White Expert (COW), while the lowest color change was found with Signal Complete 8 Original (SCO). Among the composite materials, Omnichroma and especially Zenchroma composites showed greater color change compared to the Essentia composite. Although higher ΔE00 values were obtained with the Dimanto polishing system, no statistically significant differences were found between polishing systems in most measurements. Among the toothpastes, Sea Salt and Lemon Essence (SSL) toothpaste produced higher surface roughness values, whereas Signal Complete 8 Original (SCO) toothpaste exhibited lower Ra values. Among the composites, Essentia showed higher surface roughness values, while Omnichroma demonstrated lower surface roughness (Ra) values. Regarding polishing systems, the Dimanto system was found to cause higher surface roughness values in all groups compared to the Sof-Lex system. Conclusion: The contents of whitening toothpaste, the structure of the composite material used, the polishing system applied, and the brushing duration affect the optical and surface properties of restorative materials. For the long-term success of esthetic restorations, not only the selection of composite material but also the choice of toothpaste and polishing system should be carefully planned.