Beyazlatıcı diş macunlarının cad/cam bloklarınrenk değişimi üzerine etkisi
Effect of whitening toothpastes on color change of CAD/ CAM blocks
- Tez No: 860146
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN GÖNÜLOL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Beyazlatıcı diş macunu, CAD/CAM blok, sigara dumanı, CAD/CAM block, cigarette smoke, whitening toothpaste
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Beyazlatma özelliği bulunan farklı diş macunlarının sigara dumanı ile renklendirilmiş CAD/ CAM blok materyalleri üzerine etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda, 3 farklı CAD/CAM blok; Gc Initial Lisi, Lava Ultimate ve Voco Grandio kullanılmıştır. Bloklar hassas kesit alma cihazı kullanılarak (1.5×7×7mm) şekilde kesitlere ayrılmıştır. Örneklerin başlangıç renk değerleri bir dental spektrofotometre cihazı (VITA Easyshade V) kullanılarak ölçülmüştür. Örnekler sigara dumanına maruz bırakılarak renklendirilmiş ve renk değerleri yeniden ölçülmüştür. Daha sonra örnekler, rastgele 4 gruba ayrılmıştır. Farklı yapıdaki beyazlatıcı diş macunları kullanılarak-Kontrol (Sensodyne Deep Clean), Hidrojen peroksit (Colgate Optic White/Expert White), Aktif kömür (Colgate Optic White/ Charcoal) ve Mikropartikül (Oral B 3D White Luxe/Perfection)-örnekler 4 dakika boyunca fırçalanmıştır. Diş macunlarının dişlerde oluşturduğu renk değişikliğini belirlemek için, örneklere ait renk değerleri tekrar ölçülmüştür ve CIEDE2000 renk sistemine göre renk değişimleri hesaplanmıştır. Örneklere ait renk analizler sigara ile renklendirmeden sonra (ΔE001) ve fırçalamadan sonra (ΔE002) gerçekleştirilmiştir. Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde tek yönlü Varyans analizi ve Tukey çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Bulgular: Sigara dumanı maruziyeti sonrası gruplar arasında en yüksek renk değişimi Lava Ultimate blok grubunda, en düşük renk değişimi ise Gc Initial Lisi blok grubunda tespit edilmiştir(p0,05). Tüm blok gruplarına ait renk parametreleri incelendiğinde, renklendirmeden sonra başlangıç değerlerine göre L* değerinin azaldığı, a* ve b* değerlerinin ise arttığı; fırçalamadan sonra ise L* değerlerinin arttığı, a* ve b* değerlerinin azaldığı belirlenmiştir. Sonuç: Sigara dumanına maruz kalan CAD/CAM blokları farklı oranda renk değişimi gösterseler de beyazlatıcı diş macunları ile fırçalama sonrasında bütün bloklar kabul edilebilir eşiğin (ΔE00 =1,8) altında değerler göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim:It is the examination of the effect of different whitening toothpastes on CAD/CAM block materials that have been discolored by cigarette smoke. Materials and Methods: Three different CAD/CAM blocks, Gc Initial LiSi, Lava Ultimate, and Voco Grandio, were used in the study. The blocks were sectioned into slices (1.5×7×7mm) using a precision cutting device. The initial color values of the samples were measured and then exposed to cigarette smoke for staining. Afterward, the samples were randomly and 4 divided into 4 groups brushed for 4 minutes using different whitening toothpastes: Control (Sensodyne Deep Clean), Hydrogen peroxide (Colgate Optic White/Expert White), Activated charcoal (Colgate Optic White/Charcoal), and Micro-particle-containing toothpaste (Oral B 3D White Luxe/Perfection). The color values of the samples were measured again using a dental spectrophotometer device (VITA Easyshade V) and color changes were calculated according to the CIEDE2000 color system. Color analysis of the samples was conducted after staining(ΔE001), and after brushing(ΔE002). One-way analysis of Variance and Tukey multiple comparison test were used for the statistical evaluation of the data. Results:After exposure to cigarette smoke, the highest color change among the groups was observed in Lava Ultimate block group, while the lowest color change was detected in Gc Initial Lisi block group(p0,05). When examining the color parameters of all block groups, it was detected that after staining, L* value decreased compared to the initial values, while a* and b* values increased. After brushing, it was observed that L* values increased, and a* and b* values decreased. Conclusion: While CAD/CAM blocks exposed to cigarette smoke exhibited varying degrees of color change, all blocks ΔE002 values were below the acceptable threshold (ΔE00=1.8) after brushing with whitening toothpaste.