Language teacher immunity, vision, motivation, wellbeing and tpack from the perspective of directed motivational currents: Variations across context in the COVI-19 pandemic era
Dil öğretmeni bağışıklığı, vizyonu, motivasyonu, iyi oluşu ve yöm-d (yönlendirilmiş motivasyonel akımlar) perspektifinden tpack: COVID-19 pandemi döneminde bağlama göre değişimler
- Tez No: 1016125
- Danışmanlar: PROF. DR. KARİM SADEGHİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hedefli motivasyonel akımlar, Öğretmen bağışıklığı, Directed motivational currents, Teacher immunity
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Urmıa Unıversıty
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Mevcut karma yöntemli çalışma, COVID-19 pandemisi sırasında İran'da devlete ve özel sektöre bağlı 183 İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğreten (EFL) öğretmenin bağışıklığı, vizyonu, iyi oluşu, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPACK) ve motivasyonu arasındaki olası ilişkiyi incelemiştir. Bu çalışma amacıyla, veriler elektronik ortamda dağıtılan bir anket ve yarı yapılandırılmış mülakatlar aracılığıyla toplanmıştır. Akabinde, nicel ve nitel verilerin analizi için sırasıyla Smart_PLS 3.2.8 ve MAXQDA Analytics Pro sürüm 2018 yazılımları kullanılmıştır. Nicel bulgular, dil öğretmeninin iyi oluşunun bağışıklık, TPACK ve motivasyon üzerinde anlamlı pozitif bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, TPACK ve vizyonun motivasyon üzerindeki etkisinin de anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Bağışıklığın motivasyon üzerindeki pozitif etkisi anlamlı olmasa da, vizyon üzerindeki etkisinin anlamlı olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak, analiz, tam zamanlı öğretmenlerin algılarında anlamlı bir fark olduğunu ve tam zamanlı katılımcıların yarı zamanlı meslektaşlarına göre belirgin şekilde daha yüksek puan aldıklarını göstermiştir. Öte yandan, farklı yaş grupları, cinsiyetler, bağlamlar, eğitim geçmişleri ve öğretmenlik deneyimlerine sahip öğretmenlerin çalışma değişkenlerine ilişkin algıları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ayrıca, mülakat verileri, her iki bağlamdaki öğretmenlerin bağışıklık tetikleyicileri olarak öğretmenle ilgili, öğrenciyle ilgili, bağlamsal ve eğitsel faktörleri ortaya koymuş ve öğretmenlerin bunlar için bir dizi başa çıkma stratejisi geliştirdiğini göstermiştir. Dahası, çalışma koşulları, vizyon oluşturma sürecindeki ana engel olarak belirlenmiş ve durumu ele alma stratejilerinin yalnızca öğretmenlerin doğrudan kontrolünde olan faktörleri etkileyebildiği tespit edilmiştir. İncelenen bir sonraki yapı olan iyi oluş da farklı yönlerden olumlu ve olumsuz olarak etkilenmiş; düşük ödemeler öğretmen iyi oluşundaki ana engel olmuş ve bunun sonucunda pandemideki öğretmen zorluklarının etkisinin mevcut kaynaklardan daha ağır bastığı görülmüştür. Pandeminin, her iki bağlamdaki öğretmenlerin bilgisini de etkilediği ve öğretmenlerin yeni koşullara uyum sağlamak amacıyla teknolojik bilgilerini geliştirmeye çalıştıkları da bulunmuştur. Öğretmenlerin Yönlendirilmiş Motivasyonel Akımlar (YMA/DMC) deneyiminin ise, iş terfi amaçları doğrultusunda yaşandığı tespit edilmiştir. Çalışma, öğretmenlerin bağışıklık ve vizyon kavramlarına dair farkındalıklarını artırma ve kendi iyi oluşlarını desteklemek için adım atmaları konusunda onları eğitme sorumluluğu taşıyan öğretmen yetiştirme kurslarının önemini vurgulamıştır. Ayrıca, 21. yüzyılın ihtiyaçlarına uyum sağlamak için öğretmenlerin gerekli bilgiyle (TPACK) donatılması ve DMC kavramının, kurum ve ulusal düzeydeki farklı kurumların desteğiyle, mesleklerinin farklı aşamalarındaki öğretmenleri kapsayacak şekilde genişletilebileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present mixed-methods study examined the possible relationship between 183 EFL teachers' immunity, vision, wellbeing, Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK), and motivation in public and private sectors during the COVID-19 pandemic in Iran. For the purposes of the present study, the data were collected through an electronically distributed questionnaire and a set of semi-structured interviews. Subsequently, Smart_PLS 3.2.8, and MAXQDA Analytics Pro version 2018 software were used to analyze the quantitative and qualitative data, respectively. The quantitative findings revealed a significant positive influence of language teacher wellbeing on immunity, TPACK, and motivation. Moreover, the impact of TPACK and vision on motivation was found to be significant. Although the positive influence of immunity on motivation was not significant, its influence on vision was found to be significant. In addition, the analysis revealed a significant difference in perceptions of study variables by full-time teachers, with full-time participants scoring significantly higher than their part-time peers, while the difference in perception of study variables by teachers in various age groups, genders, contexts, educational backgrounds, and teaching experiences was not statistically significant. Moreover, interview data revealed teacher-related, student-related, contextual, and educational factors as immunity triggers of teachers in both contexts, for which teachers had developed a number of coping strategies. Furthermore, working conditions were the main obstacle in the process of vision formation, and strategies to handle the situation could only influence the factors that were in direct control of the teachers. Wellbeing, as the next construct under study, was also influenced positively and negatively from different aspects, with low payments being the main impediment in teacher wellbeing, with the resulting influence of teacher challenges outweighing the available resources during the pandemic. The pandemic has been also found to have affected teachers' knowledge in both contexts, and in order to adapt to the new conditions, teachers attempted to improve their technological knowledge. Moreover, the Directed Motivational Currents (DMCs) experience of teachers was found to be experienced for the purpose of their job promotion. The study implied the importance of teacher training courses with the responsibility of raising teachers' awareness of the concept of immunity and vision and educating them to take steps towards boosting their own wellbeing; moreover, to adapt to the needs of the 21st century, teachers should be well-equipped with the required knowledge (TPACK), and the concept of DMC could be expanded to include teachers in different stages of their profession, for which the support of different agencies at the institutional and national levels is needed.