Deneysel olarak akut yangı oluşturulan ratlarda sistemik ve oral glutatyonun koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of protective effects of oral and systemic glutathione in rats with experimentally acute inflammation
- Tez No: 1016142
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ALKIM ULUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Glutatyon, oral, sistemik, yangı, rat, Glutathione, oral, systemic, inflammation, rat
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Bilim Dalı
Özet
DENEYSEL OLARAK AKUT YANGI OLUŞTURULAN RATLARDA SİSTEMİK VE ORAL GLUTATYONUN KORUYUCU ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Sarıcan K. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Programı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2026. Amaç: Bu çalışmada deneysel olarak yangı oluşturulan ratlardaki sistemik ve oral yollarla kullanılan glutatyonun koruyucu etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla kullanım şekline bağlı olarak kandaki çeşitli parametrelerin düzeylerinin etkilenip etkilenmediğinin, ne düzeyde değişimler gözlendiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda 12-14 haftalık, ortalama 300-350 gram ağırlığında 40 adet Wistar albino erkek rat kullanılmıştır. Ratlar rastgele seçilerek Oral-GSH, Oral-FTS, İP-GSH, İP-FTS, Kontrol-Enfeksiyon ve Kontrol-Sağlıklı olmak üzere 6 gruba ayrılmıştır. Bu gruplardan Oral-GSH'a 3 hafta boyunca her gün aynı saatte 50 mg / kg dozunda oral yolla GSH, Oral-FTS'ye 3 hafta boyunca her gün aynı saatte FTS, İP-GSH'a 3 hafta boyunca haftada 2 gün olacak şekilde 50 mg / kg dozda intraperitonal yolla GSH, İP-FTS'ye 3 hafta boyunca haftada 2 gün olacak şekilde intraperitonal yolla FTS uygulanmıştır. 21 gün sonunda akut yangı oluşturmak için Kontrol-Sağlıklı grubu hariç tüm gruplara 5 ml / kg tek doz intraperitonal olarak Freund's Complate Adjuvant (FCA, Sigma-AldrichChemicalCo LTD, Poole, UK) uygulaması yapılmıştır. Tüm gruplardan 24 saat sonra kan örnekleri uygun şekilde toplanmıştır. Örneklerden C-reaktif protein (CRP), nitrit, nitrat, Vitamin C, seruloplazmin, GSH, MDA, hemoglobin, total protein ve albümin düzeyleri analiz edilmiştir. Bulgular: Serum GSH, MDA ve total nitrit değerlerinde tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Ancak Oral ve İntraperitoneal yol karşılaştırıldığında, serum GSH düzeyleri Oral-GSH grubuna göre İP-GSH grubunda daha yüksek, serum MDA ve total nitrit düzeyleri ise daha düşük tespit edilmiştir. Serum seruloplazmin, vitamin C, CRP, total protein, albümin ve total nitrat düzylerinde ise tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma sonunda elde edilen veriler ışığında GSH uygulamalarının akut inflamasyon sürecinde incelenen parametreler üzerinde olumlu etkileri olduğu ancak oral veya intraperitonal GSH uygulamalarının sonuç üzerinde belirleyici farklılığa neden olmadığı anlaşılmıştır. Eksojen GSH uygulamaları beşeri ve veteriner hekimlikte koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılmaktadır. Elde edilen sonuçlar klinik uygulamalarda koruyucu olarak GSH takviyelerinin önerilmesine dayanak olabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE PROTECTIVE EFFECTS OF SYSTEMIC AND ORAL GLUTATHIONE IN RATS WITH EXPERIMENTALLY INDUCED ACUTE INFLAMMATION Sarıcan K. Aydın Adnan Menderes University Institute of Health Sciences Biochemistry Program Master's Thesis, Aydın, 2026. Objective: This study aimed to experimentally evaluate the protective effects of glutathione administered systemically and orally in rats with induced inflammation, and to determine whether various blood parameters are affected depending on the route of administration and to what extent changes are observed. Materials and Methods: In our study, 40 male Wistar albino rats aged 12–14 weeks and weighing an average of 300–350 grams were used. The rats were randomly assigned into 6 groups: Oral-GSH, Oral-FTS, IP-GSH, IP-FTS, Control-Infection, and Control-Healthy. Among these groups, Oral-GSH received oral GSH at a dose of 50 mg/kg at the same time each day for 3 weeks; Oral-FTS received FTS at the same time each day for 3 weeks; IP-GSH received GSH intraperitoneally at a dose of 50 mg/kg twice a week for 3 weeks; and IP-FTS received FTS intraperitoneally twice a week for 3 weeks. At the end of 21 days, to induce acute inflammation, all groups except the Control-Healthy group were administered a single intraperitoneal dose of 5 ml/kg Freund's Complete Adjuvant (FCA, Sigma-Aldrich Chemical Co Ltd, Poole, UK). Blood samples were collected appropriately from all groups after 24 hours. From the samples, C-reactive protein (CRP), nitrite, nitrate Results: No statistically significant difference was detected among all groups in serum GSH, MDA, and total nitrite values. However, when the oral and intraperitoneal routes were compared, serum GSH levels were found to be higher in the IP-GSH group than in the Oral-GSH group, while serum MDA and total nitrite levels were found to be lower. Statistically significant differences were found among all groups in serum ceruloplasmin, vitamin C, CRP, total protein, albumin, and total nitrate levels. Conclusion: In light of the data obtained at the end of this study, it was understood that GSH applications have positive effects on the parameters examined during the acute inflammation process; however, oral or intraperitoneal GSH administration did not cause a decisive difference in the outcome. Exogenous GSH applications are used as preventive and therapeutic agents in human and veterinary medicine. The results obtained are of a nature that can support recommending GSH supplementation as a preventive measure in clinical practice.