Neoadjuvan kemoterapi almayan kolon kanseri hastalarında preoperative BT görüntülemesindeki radyomiks bulgularının patolojik bulgular ile korelasyonu
Correlation of radiomics features on preoperative CT imaging with pathological findings in colon cancer patients who did not receive neoadjuvant chemotherapy
  1. Tez No: 1016143
  2. Yazar: SEFİKA BENGİ CİLASIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT SEBER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: kolon kanseri, makine öğrenmesi, radyomiks, segmentasyon, colon cancer, machine learning, radiomics, segmentation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda kolon kanserli hastaların BT görüntülerini radyomiks ile analiz ederek patoloji verileri ile korelasyonu ve radyomiksin bu alandaki öngörüsünün araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, 2019-2024 yılları arasında hastanemize başvurmuş, hastanemizde opere olan, neoadjuvan tedavi almamış, hastanemiz veri sisteminde kolon kanseri tanısı ve operasyon öncesi kontrastlı abdomen – pelvis BT tetkiki bulunan hastalar dahil edilmiştir. Tüm hastalarda cerrahi sonrası elde edilen örnekler histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. Lenfovasküler invazyon ve perinöral invazyon durumu pozitif (1) veya negatif (0) olarak kaydedilmiştir, tümör diferansiasyon dereceleri belirtilmiştir. Primer tümör dokusu, LIFEx (Local Image Feature Extraction) yazılımı (v25.06.1) kullanılarak manuel olarak segment edilmiş ve radyomik özellikler elde edilmiştir. Elde olunan radyomik özellikler lojistik regresyon (L1 regularizasyonlu), Random Forest, destek vektör makineleri (SVM-RBF), XGBoost ve LightGBM gibi makine öğrenmesi tabanlı yöntemlerle analiz edilmiştir. En başarılı model konfigürasyonu ROC eğrisi altında kalan alan (AUC), doğruluk, duyarlılık, özgüllük ve F1 skorları kullanılarak belirlenmiştir. p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: LVI ve PNI analizlerinde en yüksek performans XGBoost modeli ile elde edilmiştir. LVI prediksiyonunda modelin AUC değeri 0,7357, duyarlılığı %87,7 olarak bulunmuştur. PNI prediksiyonunda ise AUC değeri 0,7355 olarak saptanmıştır. En önemli radyomik özelliklerin büyük kısmını tekstür, heterojenite, RIM-based ve RIM-histogram temelli parametreler oluşturdu. Diferansiasyon analizinde orta düzey performans elde edildi. Sonuç: Preoperatif BT görüntülerinden elde edilen radyomik özelliklerin makine öğrenmesi modelleri ile analizi sonucunda kolon kanserinde LVI ve PNI prediksiyonunun non-invaziv olarak başarılı bir şekilde yapılabileceği gösterilmiştir. Özellikle heterojenite ve tekstür tabanlı radyomik özelliklerin tümör agresifliği ve kötü prognoz ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Bu sayede hastaların prognozunun daha ayrıntılı öngörülebilmesi ve kişiselleştirilmiş tedavi planlarına katkı sağlanabilmesi mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The aim of this study was to investigate the correlation between radiomics analysis of CT images and histopathological findings in patients with colon cancer, and to evaluate the predictive potential of radiomics in this field. Materials and Methods: Patients who were admitted to our hospital between 2019 and 2024, underwent surgery at our institution, did not receive neoadjuvant therapy, and had a diagnosis of colon cancer with preoperative contrast-enhanced abdominal-pelvic CT examinations available in the hospital database were included in the study. Surgical specimens obtained from all patients were histopathologically evaluated. Lymphovascular invasion (LVI) and perineural invasion (PNI) status were recorded as positive (1) or negative (0), and tumor differentiation grades were documented. Primary tumor tissue was manually segmented using the LIFEx (Local Image Feature Extraction) software (v25.06.1), and radiomic features were extracted. The obtained radiomic features were analyzed using machine learning–based methods including logistic regression (L1-regularized), Random Forest, support vector machines (SVM-RBF), XGBoost, and LightGBM. The best-performing model configuration was determined using the area under the ROC curve (AUC), accuracy, sensitivity, specificity, and F1 score. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: The highest performance in both LVI and PNI analyses was achieved with the XGBoost model. In LVI prediction, the model achieved an AUC value of 0.7357 with a sensitivity of 87.7%. In PNI prediction, the AUC value was 0.7355. Most of the most significant radiomic features consisted of texture, heterogeneity, RIM-based, and RIM-histogram–based parameters. Moderate performance was obtained in differentiation analysis. Conclusion: The analysis of radiomic features obtained from preoperative CT images using machine learning models demonstrated that non-invasive prediction of LVI and PNI in colon cancer can be successfully achieved. In particular, heterogeneity- and texture-based radiomic features may be associated with tumor aggressiveness and poor prognosis. These findings suggest that radiomics may contribute to more accurate prognostic prediction and personalized treatment planning for patients.