Obez kedilerde kisspeptin-1, speksin ve galanin hormon düzeylerinin ölçülmesi
Measurement of kisspeptin-1, spexin and galanin hormone levels in obese cats
  1. Tez No: 1016145
  2. Yazar: İREM HELVACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA KIRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Galanin, Kedi, Kisspeptin-1, Obezite, Speksin, Cat, Galanin, Kisspeptin-1, Obesity, Spexin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, farklı vücut kondisyon skorlarına (VKS) sahip kedilerde serum speksin (SPX), galanin (GAL) ve kisspeptin-1 (KISS-1) düzeylerini ölçmeyi ve bu nöropeptitlerin temel metabolik parametrelerle (glukoz, trigliserit, kolesterol, ALT, AST, kalsiyum) olan ilişkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Özel İzmir VetGO Veteriner Polikliniği'ne çeşitli nedenlerle başvuran, 1 yaş ve üzeri, kısırlaştırılmış, sistemik hastalığı bulunmayan 45 kedi dahil edilmiştir. Kediler dokuz puanlı VKS sistemine göre normal (VKS 5, n=15), normal üstü (VKS 6-7, n=15) ve obez (VKS 8–9, n=15) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Vena cephalica antebrachii'den alınan kan örnekleri 3000 rpm'de 15 dakika santrifüj edilerek serumlar elde edilmiştir. Serum SPX, GAL ve KISS-1 düzeyleri kedi spesifik ticari ELISA kitleri kullanılarak ELISA okuyucuda ölçülmüş; rutin biyokimyasal parametreler ticari test kitleri ile spektrofotometrik yöntemle belirlenmiştir. Veriler SPSS 22.0 programı ile tek yönlü varyans analizi , post hoc Scheffe testi ve Pearson/Spearman korelasyon analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Serum SPX düzeyleri normal grupta (453,43 ± 25,16 pg/mL), normal üstü (351,19 ± 17,46 pg/mL) ve obez gruba (354,47 ± 8,05 pg/mL) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı biçimde yüksek bulunmuştur (P=0,001). Serum GAL düzeyleri obez grupta (49,00 ± 4,92 pg/mL), normal gruba (35,03 ± 3,86 pg/mL) göre anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (P=0,036). KISS-1 düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark belirlenmemiş (P=0,254), ancak obez grupta artış eğilimi gözlenmiştir. Biyokimyasal parametreler incelendiğinde, glukoz, trigliserit, kolesterol ve kalsiyum düzeylerinin obez grupta diğer gruplara kıyasla anlamlı biçimde yüksek olduğu saptanmıştır (P<0,05). ALT ve AST düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (P>0,05). Korelasyon analizinde SPX ile vücut ağırlığı arasında negatif (r=-0,374; P=0,022), GAL ile trigliserit arasında pozitif (r=0,371; P=0,016), KISS-1 ile trigliserit (r=0,461; P=0,008) ve AST (r=0,466; P=0,019) arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. xii Sonuç: Elde edilen bulgular, speksinin kedilerde enerji homeostazını düzenleyen anoreksijenik bir nöropeptit olarak görev yaptığını ve obezite ile baskılandığını ortaya koymaktadır. Galaninin ise oreksijenik etkileri aracılığıyla yağ alımını artırarak obezite patofizyolojisinde aktif rol oynadığı düşünülmektedir. Kisspeptin-1'in metabolik süreçlerle daha dolaylı bir ilişki içinde olduğu ve enerji dengesi ile üreme ekseni arasında modülatör bir işlev üstlenebileceği değerlendirilmektedir. Bu çalışma, kedilerde obezite ile SPX, GAL ve KISS-1 düzeyleri arasındaki ilişkiyi eş zamanlı olarak değerlendiren ilk çalışmalardan biri olup, söz konusu nöropeptitlerin veteriner klinik pratiğinde potansiyel biyobelirteç olarak kullanılabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to measure serum spexin (SPX), galanin (GAL), and kisspeptin1 (KISS-1) levels in cats with different body condition scores (BCS) and to evaluate the associations of these neuropeptides with key metabolic parameters including glucose, triglycerides, cholesterol, ALT, AST, and calcium. Materials and Methods: Forty-five healthy, neutered cats aged one year or older, presenting to a private veterinary clinic in Izmir for routine procedures, were enrolled in the study. Cats were classified into three groups based on the nine-point BCS system: normal (BCS 5, n=15), overweight (BCS 6-7, n=15), and obese (BCS 8–9, n=15). Blood samples were collected from the Vena cephalica antebrachii and centrifuged at 3000 rpm for 15 minutes to obtain serum. Serum SPX, GAL, and KISS-1 concentrations were measured using feline-specific commercial ELISA kits, while routine biochemical parameters were determined spectrophotometrically using commercial test kits. Data were analyzed using one-way, post hoc Scheffe test, and Pearson/Spearman correlation analyses with SPSS 22.0. Results: Serum SPX concentrations were significantly higher in the normal group (453.43 ± 25.16 pg/mL) compared to both the overweight (351.19 ± 17.46 pg/mL) and obese groups (354.47 ± 8.05 pg/mL) (P=0.001). Serum GAL levels were significantly elevated in the obese group (49.00 ± 4.92 pg/mL) relative to the normal group (35.03 ± 3.86 pg/mL) (P=0.036). No statistically significant difference was observed in KISS-1 levels among the groups (P=0.254), although an increasing trend was noted in the obese group. Glucose, triglyceride, cholesterol, and calcium levels were significantly higher in the obese group compared to the other groups (P<0.05), whereas ALT and AST levels did not differ significantly between groups (P>0.05). Correlation analysis revealed a significant negative association between SPX and body weight (r=-0.374; P=0.022), a positive correlation between GAL and triglycerides (r=0.371; P=0.016), and positive associations between KISS-1 and both triglycerides (r=0.461; P=0.008) and AST (r=0.466; P=0.019). xiv Conclusion: The findings suggest that spexin functions as an anorexigenic neuropeptide regulating energy homeostasis in cats, with its levels being suppressed in association with obesity. Galanin appears to actively contribute to obesity pathophysiology through its orexigenic effects on fat intake. Kisspeptin-1 appears more indirectly related to metabolic processes and may serve as a modulator between energy balance and the reproductive axis. To the best of our knowledge, this study is one of the first to simultaneously evaluate the relationship between obesity and serum SPX, GAL, and KISS-1 levels in cats, suggesting that these neuropeptides may serve as potential biomarkers in feline clinical practice.