Dopamin agonisti alan hastalarda prolaktin düzeyi ile beslenme ve metabolik parametreler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between prolactin level and nutritional and metabolic parameters in patients taking dopamine agonists
  1. Tez No: 1016144
  2. Yazar: SENA ALAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM SOYLUK SELÇUKBİRİCİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Hastalıkları, Beslenme ve Diyetetik, Internal diseases, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Prolaktin, Prolaktinoma, Hipoprolaktinemi, Hiperprolaktinemi, Dopamin agonisti, Prolactin, Prolactinoma, Hypoprolactinaemia, Hyperprolactinemia, Dopamine agonist
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, prolaktinoma tanısıyla dopamin agonisti kullanan ve prolaktin (PRL) düzeyleri düşük veya normal-hafif yüksek olan hastaların beslenme, antropometrik ve metabolik parametreler açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Retrospektif ve kesitsel nitelikteki çalışmaya 61 hasta (33 kadın, 28 erkek) dahil edilmiştir. Hastalar,“Düşük PRL”(kadın ≤7 ng/mL, erkek ≤5 ng/mL; n=18) ve“Normal-Hafif Yüksek PRL”(n=43) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Antropometrik ölçümler, vücut kompozisyonu incelemeleri yapılmış ve besin tüketim sıklığı ile 3 günlük besin tüketim kayıtları alınmıştır. Fiziksel aktivite (IPAQ-SF) ve yeme bozukluğu riski (EDE-Q-13) ölçekleri uygulanmıştır. Bulgular: Tüm hasta grubunda düşük PRL düzeyine sahip olanların HDL-kolesterol seviyeleri anlamlı derecede daha düşük bulunurken (p=0,035) BKİ, vücut kompozisyonu ve diğer biyokimyasal parametrelerde anlamlı fark gözlenmemiştir. Lojistik regresyon analizleri, hipoprolaktineminin metabolik sendrom veya çoklu metabolik bozukluk varlığı için bağımsız bir belirleyici olmadığını göstermiştir (p>0,05). Cinsiyete dayalı analizlerde; normal-hafif yüksek PRL grubundaki kadınların; düşük PRL grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek BKİ (p=0,042), bel çevresi (p=0,027), kas kütlesi (p=0,011) ve yağ kütlesine (p=0,006) sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bu kadınlarda fiziksel aktivite düzeyi (p=0,013) ve beden şekli/kilo endişesi (p=0,047) daha yüksek; kümülatif kabergolin dozu ise daha düşük saptanmıştır (p=0,031). Erkek hastalarda ise antropometrik ölçümler, metabolik profil, beslenme paternleri ve yeme davranışı skorları açısından PRL grupları arasında istatistiksel bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Hipoprolaktinemi, düşük HDL-kolesterol düzeyleri ile ilişkili bulunmuş ancak metabolik sendrom için bağımsız bir risk faktörü olarak saptanmamıştır. Kadınlarda vücut kompozisyonu ve kilo ile ilişkili bilişsel süreçlerdeki farklılıklar, hipoprolaktineminin metabolik etkilerinin ötesinde davranışsal ve cinsiyete özgü sonuçları olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the nutritional, anthropometric, and metabolic characteristics of prolactinoma patients receiving dopamine agonist therapy with low versus normal–mildly elevated prolactin (PRL) levels. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study included 61 patients (33 women and 28 men). Participants were categorized into two groups: Low PRL (women ≤7 ng/mL, men ≤5 ng/mL; n=18) and Normal–Mildly Elevated PRL (n=43). Anthropometric measurements, body composition analyses, dietary intake assessments, and biochemical evaluations were performed. Physical activity and eating disorder risk were assessed using the International Physical Activity Questionnaire–Short Form (IPAQ-SF) and the Eating Disorder Examination Questionnaire-13 (EDE-Q-13), respectively. Results: Patients with low PRL levels had significantly lower HDL-cholesterol concentrations (p=0.035), whereas no significant differences were observed in BMI, body composition, or other biochemical parameters. Logistic regression analyses indicated that hypoprolactinemia was not an independent predictor of metabolic syndrome (p>0.05). In sex-specific analyses, women in the normal–mildly elevated PRL group exhibited significantly higher BMI (p=0.042), waist circumference (p=0.027), muscle mass (p=0.011), and fat mass (p=0.006), along with higher physical activity levels (p=0.013) and greater body shape/weight concerns (p=0.047). They also had a lower cumulative cabergoline dose (p=0.031). No significant differences were observed between PRL groups in men. Conclusion: Hypoprolactinemia was associated with lower HDL-cholesterol levels but was not an independent risk factor for metabolic syndrome. The observed differences among women suggest that hypoprolactinemia may exert sex-specific behavioral effects beyond its metabolic consequences.