Soliter paratiroit adenomu nedeniyle paratiroit cerrahisi uygulanan hastalarda intraoperatif nöromonitörizasyonun rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the role of intraoperative neuromonitoring in patients undergoing parathyroid surgery due to solitary parathyroid adenoma
  1. Tez No: 1016156
  2. Yazar: MERT YOLDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HACİYANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: IONM, paratiroidektomi, primer hiperparatiroidi, vokal kord paralizi, IONM, parathyroidectomy, primary hyperparathyroidism, vocal cord paralysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
SOLİTER PARATİROİT ADENOMU NEDENİYLE PARATİROİT CERRAHİSİ UYGULANAN HASTALARDA İNTRAOPERATİF NÖROMONİTÖRİZASYONUN ROLÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç:Intraoperatif nöromonitörizasyon(IONM), primer hiperparatiroidi vakalarında sıklıkla kullanılmaktadır; ancak soliter paratiroit adenomu vakalarında rolü tanımlanmamıştır ve bu konuda farklı görüşler mevcuttur. Bu çalışmada, soliter paratiroit adenomu nedeniyle paratiroidektomi yapılan hastalarda intraoperatif sinir monitörizasyonunun cerrahi sonuçlar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem:Kliniğimizde, yeri lokalize edilen soliter paratiroit adenomu olan hastalar deneyimli endokrin cerrahlar tarafından ameliyat edildi. Dört bez eksplorasyonu yapılan, unilateral eksplorasyon yapılan, boyuna girişim öyküsü ve/veya radyoterapi öyküsü olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların verileri prospektif olarak analiz edildi. Hastalar, IONM kullanılanlar ve kullanılmayanlar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Gruplar arasında demografik özellikler, preoperatif ve perioperatif veriler ile postoperatif takip sonuçları karşılaştırıldı. IONM, uluslararası IONM standartlarına göre uygulandı. Bulgular:Çalışmaya 48'i IONM kullanılan, 36'sı IONM kullanılmayan toplam 84 hasta dahil edildi. Hastaların 71'i kadın(%84,5), 13'ü erkekti.(%14,5) IONM grubundaki hastaların yaş ortalaması(52,08±10,92 yıl), IONM kullanılmayan gruba göre(57,19±11,76 yıl) istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşüktü.(p=0,043) Ultrasonografideki adenom çapı IONM grubunda anlamlı derecede daha küçüktü.(15 mm'ye karşı 11 mm, p=0.004) Cerrahi başarı oranı her iki grupta da %100 idi. Postoperatif 1.gün geçici vokal kord paralizisi(VKP) oranı IONM grubunda %6,3, IONM kullanılmayan grupta ise %5,6 idi ve gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı.(p=0.894) Birinci haftada planlanan kontrol vokal kord bakıları ise olağandı.(Kalıcı VKP oranı %0). IONM kullanımı, vaka başına 15000 TL (325$) maliyet getirdi. Sonuçlar:Soliter paratiroit adenomu olgularında; IONM kullanımının cerrahi başarı oranları veya VKP gibi postoperatif komplikasyonlar üzerinde doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır.Her iki gruptaki yüksek başarı oranı ve karşılaştırılabilir komplikasyon oranları, deneyimli ellerde cerrahinin IONM olmadan güvenle yapılabileceğini ve maliyet yükünü azaltabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE ROLE OF INTRAOPERATIVE NEUROMONITORING IN PATIENTS UNDERGOING PARATHYROID SURGERY DUE TO SOLITARY PARATHYROID ADENOMA Aim:Intraoperative neuromonitoring (IONM) is frequently employed in cases of primary hyperparathyroidism; however, its role in solitary parathyroid adenoma remains undefined and controversial. This study aimed to evaluate the impact of intraoperative neural monitoring on surgical outcomes in patients undergoing parathyroidectomy for solitary parathyroid adenoma. Methods:Patients with localized solitary parathyroid adenoma at our clinic underwent surgery performed by experienced endocrine surgeons. Patients who underwent four-gland exploration, unilateral exploration, or had a history of neck intervention and/or radiotherapy were excluded from the study. Patient data were analyzed prospectively. Patients were divided into two groups: those who received IONM and those who did not. Demographic characteristics, preoperative and perioperative data, and postoperative follow-up results were compared between the groups. IONM was applied according to international IONM standards. Results:A total of 84 patients were included in the study, with 48 receiving IONM and 36 not receiving IONM. Of these, 71 were women(%84.5) and 13 were men.(%14.5) The mean age of patients in the IONM group(52.08±10.92 years) was statistically significantly lower than in the non-IONM group(57.19±11.76 years). (p=0.043) The adenoma diameter on ultrasonography was significantly smaller in the IONM group.(11 mm vs. 15 mm, p=0.004) The surgical success rate was %100 in both groups. The incidence of temporary vocal cord paralysis (VCP) on postoperative day 1 was %6.3 in the IONM group and %5.6 in the non-IONM group, with no significant difference observed between the groups.(p=0.894) Control vocal cord examinations planned for the first week were normal (Permanent VCP rate %0). The use of IONM incurred a cost of 15000 TL (325$) per case. Conclusion:In cases of solitary parathyroid adenoma, the use of IONM does not have a direct impact on surgical success rates or postoperative complications such as vocal cord paralysis. The high success rates and comparable complication rates observed in both groups suggest that surgery can be safely performed by experienced surgeons without IONM, potentially reducing the cost burden.