GLP-1 reseptör agonist tedavisinin tiroid fonksiyon testlerine etkisi
Effects of GLP-1 receptor agonist therapy on thyroid function tests
  1. Tez No: 1016157
  2. Yazar: HASAN BOZBURUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN OKUROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, semaglutid, tirzepatid, GLP-1 reseptör agonisti, tiroid fonksiyon testleri, TSH, serbest T4, serbest T3, Obesity, semaglutide, tirzepatide, GLP-1 receptor agonist, thyroid function tests, thyroid-stimulating hormone, free thyroxine, free triiodothyronine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Semaglutid ve tirzepatid, obezite tedavisinde etkili kilo kaybı sağlayan GLP-1 reseptör agonisti temelli ajanlardır. Bu ilaçların tiroid fonksiyon testleri üzerindeki etkileri ise henüz tam bilinmemektedir. Bu çalışmada, semaglutid veya tirzepatid tedavisi alan obez hastalarda tedavi öncesi ve sonrası tiroid stimülan hormon (TSH), serbest T3 ve serbest T4 düzeylerindeki değişikliklerin değerlendirilmesi amaçlandı. Ayrıca tiroid fonksiyonlarındaki değişimlerin kilo kaybı ve metabolik parametrelerdeki değişikliklerle ilişkisinin araştırılması hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya semaglutid veya tirzepatid tedavisi alan obez hastalar dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, biyokimyasal parametreleri ve tiroid fonksiyon testleri hastane kayıtlarından elde edildi. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası TSH, fT3 ve fT4 düzeyleri karşılaştırıldı. Ayrıca tiroid hormonlarındaki değişimlerin kilo kaybı ve metabolik parametrelerle ilişkisi korelasyon ve lojistik regresyon analizleri ile değerlendirildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Tedavi sonrasında hastalarda vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksinde anlamlı azalma saptandı. Tiroid fonksiyonlarında fT4 düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı artış izlenirken, TSH ve fT3 düzeylerinde anlamlı değişiklik saptanmadı. fT4 düzeyindeki değişim ile HDL kolesterol, HbA1c ve karaciğer fonksiyon testlerindeki değişimler arasında ilişki bulundu. Univaryant analizde HDL değişimi fT4 artışı ile ilişkili tek bağımsız değişken olarak belirlenirken, multivaryant analizde bu ilişki yalnızca eğilim düzeyinde kaldı. Alt grup analizinde fT4 artışı tirzepatid kullanan hastalarda anlamlı bulunurken, semaglutid grubunda anlamlı değişiklik izlenmedi. Sonuç: Semaglutid ve tirzepatid tedavisi alan obez hastalarda belirgin kilo kaybına rağmen TSH ve fT3 düzeylerinde anlamlı değişiklik izlenmezken, fT4 düzeylerinde hafif ancak anlamlı bir artış saptandı. Bu artışın çok faktörlü mekanizmalarla ilişkili olabileceği düşünüldü. Bulgular, GLP-1 RA temelli tedavilerin tiroid fonksiyonları üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılabilmesi için geniş örneklemli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Semaglutide and tirzepatide are GLP-1 receptor agonist-based therapies that provide substantial weight loss in obese patients, but their effects on thyroid function tests remain unclear. This study aimed to evaluate changes in TSH, fT3, and fT4 levels before and after treatment, and their relationships with weight loss and metabolic parameters. Methods: This retrospective study included obese patients treated with semaglutide or tirzepatide, with demographic, anthropometric, biochemical, and thyroid function data obtained from hospital records. Pre- and post-treatment TSH, fT3, and fT4 levels were compared, and correlation/logistic regression analyses assessed associations with weight loss and metabolic parameters (p<0.05 significant). Results: Body weight and BMI decreased significantly after treatment, and fT4 levels increased significantly while TSH and fT3 remained unchanged. Changes in fT4 were associated with HDL, HbA1c, and liver function tests; HDL change was significant in univariate but not multivariate analysis, and the fT4 increase was significant only with tirzepatide, not semaglutide. Conclusion: Despite marked weight loss, TSH and fT3 remained stable while fT4 showed a modest, multifactorial increase not explained by a single parameter. Larger prospective studies are needed to clarify GLP-1 receptor agonists' effects on thyroid function.