Dijitalleşme bağlamında iletişim mesleklerinde dönüşüm: Linkedin iş ilanları üzerine bir inceleme
Transformation of communication professions in the context of digitalization: An analysis of Linkedin job postings
  1. Tez No: 1016177
  2. Yazar: OLTAN CAN DANACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN SARAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital kapitalizm, Dijital platformlar, Dijital teknolojiler, Küresel modernite, Medya endüstrileri, Postmodernite, Sosyal medya platformları, Digital capitalism, Digital platforms, Digital technologies, Global modernity, Media industries, Postmodernity, social mediaplatforms
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, dijitalleşmenin iletişim meslekleri üzerindeki etkilerini LinkedIn platformunda yayımlanan iş ilanları üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, dijitalleşmenin emek piyasasına yansımaları soyut tartışmalar yerine, kurumların doğrudan ifade ettiği mesleki beklentiler üzerinden somut veriler aracılığıyla analiz edilmiştir. İş ilanları, emek piyasasının talep yönünü yansıtan güncel ve kamusal dokümanlar olmaları nedeniyle, iletişim mesleklerindeki dönüşümü incelemek açısından önemli bir veri kaynağı sunmaktadır. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde nitel içerik analizi yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. LinkedIn platformunda belirlenen zaman aralığında yayımlanan ve iletişim alanına ilişkin olan toplam 122 iş ilanı sistematik biçimde incelenmiştir. Elde edilen veriler, görev tanımları, talep edilen beceriler ve çalışma biçimleri doğrultusunda kodlanmış, kategori ve temalar altında analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, iletişim mesleklerinin dijitalleşme süreciyle birlikte hem içeriksel hem de yapısal düzeyde de dönüştüğünü göstermektedir. İş ilanlarında iletişim profesyonellerinden beklenen rollerin giderek daha hibrit bir yapıya büründüğü, tek bir pozisyon altında çoklu görev ve çoklu yetkinlik beklentilerinin standartlaştığı görülmektedir
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the effects of digitalization on communication professions through an analysis of job postings published on the LinkedIn platform. Rather than relying on abstract discussions concerning the impact of digitalization on the labor market, the study investigates these transformations through concrete data derived from the professional expectations explicitly articulated by organizations. As contemporary and publicly accessible documents reflecting the demand side of the labor market, job postings constitute a valuable source of data for understanding the ongoing transformation of communication professions. The research was conducted within the framework of a qualitative research approach using qualitative content analysis. A total of 122 communication-related job postings published on LinkedIn during the specified period were systematically examined. The collected data were coded according to job descriptions, required skills, and working arrangements and subsequently analyzed under relevant categories and themes. The findings reveal that communication professions are undergoing transformation at both the structural and substantive levels as a result of digitalization. The analysis indicates that the roles expected of communication professionals have become increasingly hybridized, with multi-tasking and multi-competency requirements emerging as standardized expectations within a single position. Furthermore, digital competencies are no longer regarded as supplementary qualifications but have become core professional requirements across a wide range of communication-related occupations.