Stratejik iletişim bağlamında Avrupa Birliği'nde dijital lobicilik: Vote Leave kampanyasının astroturf taktikler üzerinden niteliksel analizi
Digital lobbying in the European Union in the context of strategic communication: Qualitative analysis of the Vote Leave campaign through astroturf tactics
- Tez No: 683882
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAYE ASLI SANCAR DEMREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Stratejik İletişim, Siyasal İletişim, Avrupa Birliği, Dijital Lobicilik, Astroturfing, Brexit, Strategic Communication, Political Communication, European Union, Digital Lobbying, Astroturfing, Brexit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Stratejik İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
“Stratejik İletişim Bağlamında Avrupa Birliği'nde Dijital Lobicilik: Vote Leave Kampanyasının Astroturf Taktikler Üzerinden Niteliksel Analizi”başlıklı bu tez çalışmasında,“dijital lobicilik”kavramı halk tabanlı (grassroots) hareketler ve astroturf yöntemler üzerinden analiz edilmiştir. Hakikatin önemsizleştiğini ifade eden post-truth teriminin 2016 yılında Brexit Referandumu ve ABD Başkanlık seçimleri sürecinde uygulanan siyasal kampanya stratejileri sonrası popülerlik kazandığı bilinmektedir. Buradan hareketle Avrupa Birliği'nde dijitalleşen lobicilik uygulama ve yöntemleri Brexit Referandumu bağlamında ele alınarak yalan haber, dezenformasyon ya da dijital propagandanın bir parçası olarak düşünülebilen halk tabanlı görünümlü ancak belirli çıkar grupları tarafından yönlendirilen“astroturf”taktikler dijital lobicilik bağlamında analiz edilmiştir. Çalışmada lobicilik uygulamalarının dijitalleşme ile birlikte nasıl dönüştüğü sorunsalından hareketle Lizbon Anlaşması sonrası katılımcı ve şeffaf bir lobicilik ortamı sunmayı hedefleyen Avrupa Birliği'nin dijital şeffaflık araçları ile Brexit'in gerçekleşmesi ile birlikte başarıya ulaşan resmi kampanya“Vote Leave”astroturf taktikler üzerinden analiz edilmiştir. Araştırmadan hareketle lobicilik uygulama ve yöntemlerinin dijitalleşme ile birlikte nasıl dönüştüğü sorunsalından hareketle Avrupa Birliği lobicilik süreçlerinde dijital şeffaflık kullanımı ve uygulanan lobicilik yöntemlerinin dijital dönüşümü bağlamında ortaya konulmuştur. Sonuç olarak ise 2016 Brexit Referandumu sürecinde gündeme gelen post-truth terimi ile birlikte siyasal süreçlerde etkisini artıran dezenformasyon, yalan haber ve dijital propaganda yöntemlerinin lobicilikte astroturf kampanyaların bir parçası olarak ele alındığı görülmüştür. Bununla birlikte Avrupa Birliği lobicilik süreçlerinde hedeflenen katılımcı demokrasi ve şeffaflığın, dijital şeffaflık araçlarının gönüllülük esasına dayalı olarak kullanılmamasından dolayı sınırlandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled“Digital Lobbying in the European Union in the Context of Strategic Communication: Qualitative Analysis of the Vote Leave Campaign through Astroturf Tactics”, the concept of“digital lobbying”is analyzed through grassroots movements and astroturf methods. It is known that the term post-truth, which states that the truth has become unimportant, gained popularity in 2016 after the Brexit Referendum and the political campaign strategies implemented during the US Presidential elections. From this point of view, digitalized lobbying practices and methods in the European Union were discussed in the context of the Brexit Referendum, and“astroturf”tactics, which can be considered as a part of fake news, disinformation or digital propaganda, but directed by certain interest groups, were analyzed in the context of digital lobbying. In the study, starting from the problematic of how lobbying practices are transformed with digitalization, the official campaign“Vote Leave”, which was successful with the realization of Brexit with the digital transparency tools of the European Union, which aims to provide a participatory and transparent lobbying environment after the Lisbon Treaty, was analyzed through astroturf tactics. Based on the research, the use of digital transparency in the lobbying processes of the European Union and the digital transformation of applied lobbying methods have been put forward, starting with the problematic of how lobbying practices and methods have been transformed with digitalization. As a result, it was seen that disinformation, fake news and digital propaganda methods, which increased their influence in political processes, together with the term post-truth, which came to the agenda during the 2016 Brexit Referendum, were considered as a part of astroturf campaigns in lobbying. However, it has been determined that the participatory democracy and transparency targeted in the European Union lobbying processes are limited due to the fact that digital transparency tools are not used on a voluntary basis.