Zybio U2610 tam otomatik idrar analizörü ile manuel idrar analizi arasındaki uyumun değerlendirilmesi
Evaluation of the agreement between the Zybio U2610 fully automated urine analyzer and manual urinalysis
- Tez No: 1016190
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEN CANİKLİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: İdrar analizi, otomatik analiz sistemi, manuel mikroskopi, kappa katsayısı, Urinalysis, automated urine analysis system, manual microscopy, kappa coefficient. Contact: Yozgat Bozok University Research and Application Hospital, Depertmant of Biochemistry, 66100 Center/ Yozgat
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ZYBIO marka tam otomatik idrar analiz sisteminin, manuel mikroskopi ve manuel strip değerlendirme yöntemleri ile karşılaştırılarak yöntemler arası uyumunun değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, rutin analiz amacıyla laboratuvara gönderilen ve analiz için yeterli hacme sahip 708 idrar örneği dahil edildi. Örnekler ZYBIO tam otomatik idrar analiz sistemi ile analiz edildi ve aynı numuneler manuel mikroskopi ve manuel strip yöntemleri ile değerlendirildi. Elde edilen veriler kullanılarak yöntemler arası uyum istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmada toplam 708 idrar örneği değerlendirilmiştir. İdrar strip analizinde, glukoz (κ=0,99), protein (κ=0,96), ürobilinojen (κ=0,97), pH (κ=0,96), nitrit (κ=0,95), bilirubin (κ=0,94), kan (κ=0,96), keton (κ=0,90) ve lökosit esteraz (κ=0,87) parametrelerinde çok iyi düzeyde uyum saptanmıştır. Özgül ağırlık parametresinde (κ=0,78) uyumun iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Mikroskobik analizde eritrosit (κ=0,96), lökosit (κ=0,96) ve epitel hücre (κ=0,91) sayımlarında çok iyi düzeyde uyum gözlenmiştir. Partikül varlığı açısından bakıldığında bakteri (κ=0,81) ve maya (κ=0,83) için çok iyi uyum saptanırken, kristal (κ=0,75) ve silendir (κ=0,74) parametrelerinde uyum iyi düzeyde bulunmuştur. Sonuç: ZYBIO tam otomatik idrar analiz sisteminin, strip parametreleri ve mikroskobik parametrelerde manuel yöntemlerle genel olarak yüksek düzeyde uyum gösterdiği saptanmıştır. Özellikle hücresel parametrelerde elde edilen yüksek uyum, sistemin güvenilirliğini desteklemektedir. Bakteri ve maya parametrelerinde çok iyi düzeyde uyum saptanmasına rağmen, hücresel parametrelere göre nispeten daha düşük kappa değerleri elde edilmiştir. Kristal ve silendir gibi bazı partiküllerde ise manuel mikroskobik inceleme önemini korumaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the agreement between methods by comparing the ZYBIO fully automated urine analysis system with manual microscopy and manual strip evaluation methods. Materials and Methods: A total of 708 urine samples sent to the laboratory for routine analysis and with sufficient volume for testing were included in this study. Samples were analyzed using the ZYBIO fully automated urine analysis system, and the same specimens were evaluated by manual microscopy and manual strip methods. The obtained data were statistically analyzed to determine inter-method agreement. Results: A total of 708 urine samples were evaluated in the study. In urine strip analysis, very good agreement was observed for glucose (κ=0,99), protein (κ=0,96), urobilinogen (κ=0,97), pH (κ=0,96), nitrite (κ=0,95), bilirubin (κ=0,94), blood (κ=0,96), ketone (κ=0,90), and leukocyte esterase (κ=0,87). Agreement for the specific gravity parameter (κ=0,78) was found to be good. In microscopic analysis, very good agreement was observed for erythrocyte (κ=0,96), leukocyte (κ=0,96), and epithelial cell (κ=0,91) counts. Regarding particulate presence, very good agreement was found for bacteria (κ=0,81) and yeast (κ=0,83), whereas agreement for crystal (κ=0,75) and cast (κ=0,74) parameters was at a good level. Conclusion: The ZYBIO fully automated urine analysis system demonstrated generally high agreement with manual methods in both strip and microscopic parameters. In particular, the high agreement obtained for cellular parameters supports the reliability of the system. Although very good agreement was observed for bacteria and yeast parameters, relatively lower kappa values were obtained compared to cellular parameters. For certain particles such as crystals and casts, manual microscopic examination still remains important.