Acil servise epistaksis şikayeti ile başvuran hastalarda atmosferik basıncın etkisi
The effect of atmospheric pressure on patients applying to the emergency service with complaints of epistaxis
- Tez No: 1016214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN ÇIĞŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Meteoroloji, Acil Tıp, Meteorology, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Nosebleed, atmospheric pressure, emergency department
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada acil servise burun kanaması şikayeti ile başvuran hastalarda atmosferik hava basıncındaki değişikliklerin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Mart 2024 – Eylül 2024 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi acil servisine başvuran hastalar ile prospektif ve gözlemsel bir araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. 18 yaşın üzerinde, öyküsünde travma belirtmeyen ve Ankara merkez ve merkez ilçelerinden gelen 665 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Meteorolojik veriler ise 03.03.2024 ile 06.09.2024 tarihleri arasında sağlık merkezine en yakın istasyon olan Meteoroloji Ankara Bölge Müdürlüğü (Keçiören) Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonunda (OMGİ) kurulu bulunan (891 m rakımda) basınç, sıcaklık, nem ve rüzgar sensörlerinden elde edilmiştir. Bulgular: Dahil edilme kriterlerini karşılayan 665 hastanın; yaş median değeri 57 yıl olduğu, %54.4 (n=362) oranıyla erkek cinsiyet başvurusunun daha fazla olduğu, %50.1 (n=333) oranı ile en az bir ek hastalık olduğu ve %40.6 (n=270) oranı ile eşlik eden en sık ek hastalığın hipertansiyon olduğu, %51.7 (n=344) oranı ile en az bir ilaç kullanım öyküsü olduğunu, ek hastalıkları ile uyumlu şekilde en sık antihipertansif (n=260, %39.1) ilaç kullandığı, 2. en sık olarak ise antiagregan, antiplatelet ve antikoagülan ilaçlardan en az birini (n=199, %29,9) kullandığı görülmüştür. Hastaları bilinen hipertansiyon hastalığı olanlar ve olmayanlar şeklinde iki gruba ayırdığımızda; hipertansiyon öyküsü olmayan hastaların burun kanaması şikayeti yönünden düşük sıcaklıklardan daha fazla etkilendiği sonucu bulunmuştur. Günde 2'den fazla başvurunun olduğu günleri küme başvurusu olan günler kabul ederek yaptığımız analizler; küme başvurusu olan günlerde tüm sıcaklık parametrelerinin anlamlı düşük olduğu bulunmuştur. Diğer parametrelerden başvuru günü maksimum ve ortalama rüzgar hızı verilerinin de küme başvurusu olan günlerde istatistiksel olarak anlamlı düşük olduğu görülmüştür. Ayrıca hastaları kanaması spontan duranlar veya bir işlem sonrasında duranlar olarak iki gruba ayırdığımızda ise başvuru saatindeki atmosferik hava basıncı değeri ile dört günlük ortalama atmosferik hava basıncı değeri arasındaki fark kanaması spontan duran grupta daha düşük saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda atmosferik hava basıncı değişiklikleri ile acil servise burun kanaması şikayeti ile başvuran hastalar arasında anlamlı bir korelasyon bulunamamıştır. Ancak sıcaklık ve rüzgar hızı gibi meteorolojik faktörlerdeki değişimlerin bazı hasta alt gruplarındaki başvuru sayıları ile anlamlı korelasyon görülmesi, hipotezimizin test edilmesi için başka çalışmalar da planlanması gerektirdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effects of changes in atmospheric air pressure on patients presenting to the emergency department with the complaint of nosebleeds. Materials and Methods: Our study was conducted as a prospective and observational research between March 2024 and September 2024 with patients who presented to the emergency department of Ankara Etlik City Hospital. A total of 665 patients over the age of 18, with no history of trauma, who came from the center and central districts of Ankara, were included in the study. Meteorological data were obtained from the Automatic Meteorological Observation Station (AMOS) of the Meteorology Ankara Regional Directorate (Keçiören), located at an altitude of 891 m, covering the period from March 3, 2024, to September 6, 2024, including measurements of pressure, temperature, humidity, and wind. Results: Among the 665 patients who met the inclusion criteria, the median age was found to be 57 years, with 54.4% (n=362) being male. The study showed that 50.1% (n=333) of the patients had at least one comorbid condition, with hypertension being the most common comorbidity at 40.6% (n=270). It was also found that 51.7% (n=344) had a history of using at least one medication, with the most frequently used being antihypertensive medications (n=260, 39.1%), followed by antiaggregants, antiplatelets, or anticoagulants (n=199, 29.9%). When the patients were divided into two groups based on whether they had a known history of hypertension or not, it was found that patients without a history of hypertension were more affected by lower temperatures in relation to their complaints of nosebleeds. Analyses conducted by considering the days with more than two admissions as cluster admission days found that all temperature parameters were significantly lower on cluster admission days. It was also observed that the maximum and average wind speed data for the admission days were statistically significantly lower on days with cluster admissions compared to other parameters. When we also classify patients into two groups those with spontaneous cessation of bleeding and those with cessation after a procedure the difference between the atmospheric pressure value at the time of presentation and the four day average atmospheric pressure value is found to be lower in the group with spontaneous cessation of bleeding Conclusions: Our study did not find a significant correlation between changes in atmospheric pressure and patients presenting to the emergency department with the complaint of nosebleeds. However, the observation of a significant correlation between changes in meteorological factors such as temperature and wind speed with the number of admissions in certain subgroups of patients indicates that further studies are needed to test our hypothesis.