Postmodern seyahat edebiyatı bağlamında Claudio Magris'in“Tuna Boyunca”eseri
Claudio Magris's Danube in the context of postmodern travel literature
  1. Tez No: 1016241
  2. Yazar: BUKET UMSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CRISTIANO BEDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodern, Postmodernizm, Tuna Nehri, İtalyan edebiyatı, Postmodern, Postmodernism, Danube River, Italian literature
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İtalyan Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, İtalyan edebiyatının önemli yazarlarından Claudio Magris'in Danubio (Tuna Boyunca) eserini postmodern seyahat edebiyatı bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla öncelikle seyahat kavramının tarihsel gelişimi ele alınmış, ardından seyahat edebiyatının tanımlanmasındaki sorunlara değinilerek tarihsel dönüşümü incelenmiştir. Özellikle postmodern dönemde seyahat yazınının yalnızca mekânsal harekete dayanan bir tür değil, metinlerarası ilişkiler, parçalı yapı, ve metaforlaştırma gibi özellikler aracılığıyla metaviaggio (üst-seyahat) anlatısı niteliği kazandığı gösterilmiştir. Magris'in edebî konumu, Mitteleuropa ve Trieste'nin kültürel, tarihsel ve coğrafi çok katmanlılığı içinde değerlendirildikten sonra yazarın, Avrupa'nın sınır bölgelerine, kültürlerarası geçirgenliklere ve tarihsel bellek alanlarına duyduğu ilginin, Tuna Boyunca'nın yazınsal kuruluşunda belirleyici bir unsur olmasına değinilmiştir. Ardından eser, metinlerarasılık, collezionismo erudito (bilgi koleksiyonculuğu), parçalı yapı, türlerin karışımı, üst-seyahat ve metaforlaştırma özellikleri üzerinden ayrıntılı biçimde çözümlenmiştir. Tuna, eserde yalnızca coğrafi bir unsur değil, Avrupa'nın çoklu katmanlarını taşıyan bir metafordur. Anlatıcı bunu sayısız göndermelerle birleştirerek çizgisel anlatıyı bozmuş ve çoğul bakış açılarına dayanan eleştirel bir anlatı ortaya çıkarmıştır. Magris, böylece coğrafi hareketi hem metnin hem de düşüncenin bir seyahatine dönüştürmüştür. Çalışmanın sonucunda, Tuna Boyunca'nın bilgiyi toplama, düzenleme ve temsil etme biçimleriyle postmodern bir anlatı pratiği ortaya koyduğu görülmüştür. Bu yönüyle eser, postmodern düşünce ekseninde Avrupa'nın, özellikle Tuna havzasının çok katmanlı ve yoğun birikimini yeniden düşünen özgün bir seyahat anlatısı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine Danubio by Claudio Magris, one of the most prominent figures in Italian literature, within the context of postmodern travel writing. For this purpose, the thesis first addresses the historical development of the concept of travel and the challenges of defining travel literature, before outlining its historical transformation. It has been observed that, particularly in the postmodern period, travel writing has moved beyond a genre based merely on spatial movement and has developed into a metaviaggio (meta-travel) narrative through features such as intertextual relations, fragmentary structure, and metaphorization. After evaluating literary position of Magris in the historical and geographical multilayered context of Mitteleuropa (Central Europe) and Trieste, it has been noted that his interest in Europe's border regions, cultural permeability, and sites of historical memory is a determining element in the literary construction of Danubio. The work is then analyzed through its intertextuality, collezionismo erudito (erudite collecting) and fragmentary structure, hybridization of genres, meta-travel and metaphorization. In the text, the Danube is not merely a geographical element but a metaphor that brings together multiple layers of Europe. By combining this with countless references, the narrator disrupts the linear narration and constructs a critical discourse based on multiple perspectives. With this, Magris transforms geographical movement into a journey both of the text and of thought. The thesis concludes that Danubio is a postmodern narrative practice shaped by ways of collecting, organizing, and representing knowledge. In this respect, the work is evaluated as a unique travel narrative that rethinks Europe, especially the Danube basin, as a multilayered and densely accumulated cultural space through the lens of postmodern thought.