HbA1c düzeyinin mide boşalmasına etkisinin preoperatif gastrik ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of HbA1c level on gastric emptying by preoperative gastric ultrasonography
  1. Tez No: 1016389
  2. Yazar: EMİNE GÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE YAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: HbA1c, gastrik ultrasonografi, mide boşalması, aspirasyon riski, genel anestezi, Anestezi-genel, Diabetik nöropatiler, Duodenogastrik reflü, Pnömoni-aspirasyon, HbA1c, gastric ultrasonography, gastric emptying, aspiration risk, general anesthesia, Anesthesia-general, Diabetic neuropathies, Duodenogastric reflux, Pneumonia-aspiration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Hba1c Düzeyinin Mide Boşalmasına Etkisinin Preoperatif Gastrik Ultrasonografi ile Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada, elektif cerrahi planlanan hastalarda uzun dönem glisemik kontrol göstergesi olan HbA1c düzeyinin mide boşalması üzerine etkisinin gastrik ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve aspirasyon riski ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmada, genel anestezi altında elektif cerrahi planlanan toplam 241 hasta değerlendirmeye alındı. Çalışma kriterlerine uymayan ve katılımı kabul etmeyen olguların dışlanmasının ardından 141 hasta analize dahil edildi. Hastalar HbA1c düzeylerine göre HbA1c <%6,5 ve HbA1c ≥%6,5 olacak şekilde iki gruba ayrıldı. Tüm hastalarda preoperatif dönemde supin ve sağ lateral dekübit pozisyonlarında gastrik ultrasonografi yapılarak antral kesitsel alan (CSA) ölçüldü ve bu ölçümlerden gastrik volüm hesaplandı. Ayrıca mide içeriği niteliksel olarak değerlendirildi ve aspirasyon riski belirlendi. Hastaların demografik verileri, vücut kitle indeksi, bel çevresi, açlık süreleri, komorbid hastalıkları, diyabet süresi, ASA sınıflaması ve laboratuvar parametreleri kaydedildi. İstatistiksel analizler SPSS 22.0 programı kullanılarak yapıldı ve p<0,05 değeri anlamlı kabul edildi. Bulgular: Gruplar arasında cinsiyet, boy, kilo ve vücut kitle indeksi açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Buna karşılık HbA1c ≥%6,5 olan grupta yaş, bel çevresi ve ASA sınıfı anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,05). Komorbid hastalıklar açısından değerlendirildiğinde diyabet varlığı ve süresi ile birlikte koroner arter hastalığı, hipertansiyon ve hiperlipidemi sıklığının yüksek HbA1c grubunda daha fazla olduğu görüldü. Astım, KOAH ve hipotiroidi açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Laboratuvar bulgularında HbA1c, açlık ve postprandiyal glukoz, üre ve kreatinin değerleri yüksek HbA1c grubunda daha yüksek; glomerüler filtrasyon hızı ise daha düşük saptandı (p<0,05). Gastrik ultrasonografi değerlendirmesinde açlık süreleri benzer olmasına rağmen HbA1c ≥%6,5 olan hastalarda gastrik içerik ve hacmin daha fazla olduğu ve yüksek aspirasyon riski taşıyan hasta oranının arttığı belirlendi (p<0,05). Korelasyon analizinde HbA1c düzeyi ile hem lateral dekübit CSA hem de supin CSA arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulundu. Çok değişkenli lineer regresyon analizinde, bel çevresi ve HbA1c düzeyi sağ lateral dekübit CSA için bağımsız belirleyiciler olarak saptandı; HbA1c'deki her %1 artışın lateral dekübit CSA'da yaklaşık 0,23 cm² artış ile ilişkili olduğu bulundu. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde ise HbA1c'deki her %1 artışın yüksek aspirasyon riski olasılığını 1,43 kat artırdığı gösterildi. Sonuç: Yüksek HbA1c düzeyi, preoperatif dönemde artmış gastrik rezidüel içerik, daha yüksek gastrik antral CSA ve artmış aspirasyon riski ile ilişkili bulundu. Bu bulgular, kötü glisemik kontrole sahip hastalarda standart açlık sürelerine rağmen mide boşalmasının tam olmayabileceğini düşündürmektedir. Gastrik ultrasonografi, bu hasta grubunda preoperatif aspirasyon riskinin değerlendirilmesinde yararlı, güvenilir ve non-invaziv bir yöntem olabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effect of HbA1c Level on Gastric Emptying by Preoperative Gastric Ultrasonography Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of HbA1c levels, an indicator of long-term glycemic control, on gastric emptying using gastric ultrasonography and to investigate its association with aspiration risk in patients scheduled for elective surgery. Materials and Methods: In this prospective observational study, a total of 241 patients scheduled for elective surgery under general anesthesia were assessed. After excluding patients who did not meet the study criteria or declined participation, 141 patients were included in the final analysis. Patients were divided into two groups according to HbA1c levels: HbA1c <6.5% and HbA1c ≥6.5%. In all patients, preoperative gastric ultrasonography was performed in the supine and right lateral decubitus positions, and the antral cross-sectional area (CSA) was measured. Gastric volume was calculated based on these measurements. In addition, gastric contents were qualitatively evaluated and aspiration risk was determined. Demographic characteristics, body mass index, waist circumference, fasting duration, comorbidities, duration of diabetes, ASA classification, and laboratory parameters were recorded. Statistical analyses were performed using SPSS 22.0 software, and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: No significant differences were found between the groups regarding sex, height, weight, and body mass index (p>0.05). In contrast, age, waist circumference, and ASA classification were significantly higher in the HbA1c ≥6.5% group (p<0.05). Evaluation of comorbidities demonstrated that the prevalence and duration of diabetes, as well as the frequency of coronary artery disease, hypertension, and hyperlipidemia, were higher in the high HbA1c group. No significant differences were observed between the groups in terms of asthma, COPD, or hypothyroidism. Laboratory findings showed that HbA1c, fasting and postprandial glucose, urea, and creatinine levels were significantly higher, whereas glomerular filtration rate was significantly lower in the HbA1c ≥6.5% group (p<0.05). Gastric ultrasonography revealed that, despite similar fasting durations, patients with HbA1c ≥6.5% had greater gastric content and volume and a higher proportion of patients at increased risk of aspiration (p<0.05). Correlation analysis demonstrated a significant positive association between HbA1c levels and both lateral decubitus CSA and supine CSA. In multivariate linear regression analysis, waist circumference and HbA1c level were identified as independent predictors of right lateral decubitus CSA; each 1% increase in HbA1c was associated with an approximately 0.23 cm² increase in lateral decubitus CSA. Furthermore, multivariate logistic regression analysis showed that each 1% increase in HbA1c increased the likelihood of high aspiration risk by 1.43-fold. Conclusion: Elevated HbA1c levels were associated with increased preoperative residual gastric content, larger gastric antral CSA, and increased aspiration risk. These findings suggest that gastric emptying may remain incomplete despite standard fasting durations in patients with poor glycemic control. Gastric ultrasonography may serve as a useful, reliable, and non-invasive method for preoperative assessment of aspiration risk in this patient population.