‫دراسةٌ مقارنةٌ للفروقِ بينَ معيارِ إصدار الأسهمِ وتداولها لاتحاد البُنُوْكِ التَّشاركيةِ التركيةِ ⁦TKBB⁩، ومعيارِ الأَوْرَاقِ المَالِيَّةِ (الأسهمِ والسنداتِ) لهيئةِ المحاسبةِ والمراجعةِ للمؤسساتِ المالية الإسلاميةِ ⁦AAOIFI
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) pay senedi ihracı ve alım-satımı standardı ile İslami Finans Kurumları İçin Muhasebe ve Denetim Kurumu (AAOIFI) menkul kıymetler (hisse senetleri ve tahviller) standardı arasındaki farkların karşılaştırmalı incelemesi
  1. Tez No: 1016409
  2. Yazar: IBRAHIM ABDULLAH MOHAMMED ELAZRAG
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM KAYADİBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Religion, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Faizsiz Finans Muhasebe Standartları, Farklılıklar, Hisse senetleri, Standartlar, Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions, Differences, Stocks, Standards
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Katılım Bankacılığı Bilim Dalı
Özet
İki standart arasındaki teknik ve fıkhî farklılıkları incelemeyi, bunları ortaya koyup açıklamayı, sebeplerini ve dayanaklarını analiz etmeyi, karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi ve iki standardın yakınlaştırılarak daha sağlam hâle getirilmesine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Araştırma; tümevarımsal, betimleyici, analitik ve karşılaştırmalı yöntemleri kullanan nitel bir çalışmadır. Önce farklı hükümler belirlenip tasvir edilmekte; ardından dayanakları ve gerekçeleri incelenmektedir. İlgili fıkhî görüşler karşılaştırılarak ayrıntılı deliller, yerleşik fıkıh kaideleri, şeriatın maksatları ve ekonomik maslahat ışığında doğru veya doğruya en yakın hüküm belirlenmektedir. Çalışmada, standartların meseleleri hakkındaki literatür ile mezhep fakihlerinin bu hükümlerin dayandığı temel meselelere ilişkin görüşlerinden yararlanılmaktadır. *Çalışmanın özgün katkısı, daha önce belirginleştirilmemiş farklılıkları ortaya koyması, sebeplerini ve dayanaklarını açıklaması ve aralarında değerlendirme yapmasıdır.* Ayrıca TKBB standardındaki daha önce müstakil incelenmemiş bazı meseleleri ele almaktadır. Bulgular, her iki standardın muteber şer'î dayanaklara sahip olduğunu; farklılıkların çoğunun toplumsal, siyasal, hukuki özelliklerden veya teknik tercihlerden kaynaklandığını; bazı düzenlemelerin diğerlerinden daha sağlam, tutarlı ve isabetli olduğunu ve ondan fazla meseledeki farkın fıkhî ihtilaftan doğduğunu göstermektedir. Araştırmanın önemi, şer'î bağlılığın dünya ve ahiret bakımından değerinden ve AAOIFI ile TKBB standartlarının öneminden kaynaklanmaktadır. Bunlar içinde pay senetlerine ilişkin standartlar, İslami finans ve ekonomi üzerindeki etkileri sebebiyle özel önem taşımaktadır. Çalışmanın, katılım finansı pay senetlerine ilişkin hüküm ve uygulamaları sağlamlaştırmaya, güveni artırmaya ve bunları reel ekonominin inşasına yönlendirmeye katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the technical and juristic differences between the Standard on the Issuance and Trading of Shares issued by the Participation Banks Association of Türkiye (TKBB) and the Standard on Securities (Shares and Bonds) issued by the Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions (AAOIFI). It seeks to identify, describe, and conceptualise these differences, analyse their causes and evidential bases, and evaluate them comparatively, with the objective of promoting convergence between the two standards and assisting in their refinement and strengthening. The study is qualitative in nature and adopts an inductive, descriptive, analytical, and comparative methodology. Through examining the two standards, it identifies the rulings on which they differ, then describes and conceptualises those differences so that their nature becomes clear. It then analyses their evidential bases and causes, compares juristic views, and identifies the opinion that is correct or closest to correctness in light of detailed evidences, recognised juristic principles, Maqāṣid al-Sharīʿah, and economic maṣlaḥah.In doing so, the study draws upon the existing literature relating to the issues addressed in the two standards, as well as the positions adopted by the jurists of the recognised schools concerning the foundational questions upon which their rulings are based. The study's contribution lies in highlighting and comparatively evaluating differences that have not previously been examined, in addition to investigating a number of issues within the TKBB Standard on the Issuance and Trading of Shares that have not previously been independently studied. Among its most important findings is that both standards are founded upon recognised and valid Sharīʿah bases. It further finds that most of the differences between them arise from particular social, political, legal, or technical considerations and preferences. In some instances, one standard provides a more rigorous and refined formulation than the other. The study also finds that a number of differences—spanning more than ten issues—are attributable to recognised juristic disagreement. The significance of this research stems from the importance of Sharīʿah compliance and the benefits it brings to people in both this world and the Hereafter. It also derives from the importance of Sharīʿah standards in general, particularly those issued by AAOIFI and TKBB, and especially the standards relating to shares because of their substantial impact on the Islamic finance industry and the Islamic economy. It is hoped that this study will contribute to strengthening the governance and regulation of participation-finance shares, assist in enhancing confidence in them, and help direct them towards the development of a productive real economy.