Geleneksel dokularda devşirme malzeme kullanımı: Sığacık, Çeşme, Alaçatı ve Urla örnekleri
Usage of spolia materials in traditional urban textures: the case study of Sığacık, Çeşme, Alaçatı and Urla
- Tez No: 1016452
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜJGAN KARATOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Arkeolojik miras, Kültürel miras, Tarihi kent dokusu, Archaeological heritage, Cultural heritage, Historical urban tissue
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
Özet
Devşirme (Spolia) kullanımı antik çağlardan günümüze kadar gelen bir uygulama biçimidir. Bu uygulama, tarihsel süreç boyunca farklı uygarlıklar tarafından çeşitli biçim ve nedenlerile tercih edilmiş olsa da, kavram her zaman önemini korumuştur. Devşirme kullanımı tarih boyunca yaşanmış olay ve durumların fiziki kanıtı olmakla beraber aynı zamanda kolektif belleğin korunmasında da önemli bir rol oynamaktadır. Bu uygulama biçimi belirli motiflerin yeniden kullanılması, eserlerin farklı kullanımlara uygun hale getirilmesi, mimari öğelerin başka yapı ve bağlamlarda değerlendirilmesi gibi birçok farklı biçimde ve ölçekte yapılabilmektedir. Tez kapsamında Urla-Çeşme Yarımadası'nda bulunan geleneksel doku alanları incelenmiştir. Günümüzde İzmir ili sınırları içerisinde bulunan bu yarımada, Antik Çağ'da varolmuş önemli kentleri de içerisinde barındırmaktadır. Tarihsel süreçte pek çok farklı uygarlığın hükmüne giren bu bölge, devşirme kavramının incelenmesi için elverişli bir çalışma alanıdır. Farklı dönemlere ait miras alanları, çok katmanlı bir inceleme alanı oluşturmaktadır ve bu çok katmanlılık sayesinde sıklıkla devşirme malzeme kullanımına rastlanabilmektedir. Çalışmanın temel amacı, alan içerisinde bulunan devşirme malzemelerin belgelenmesi ve oluşturulan envanter üzerinden değerlendirilmesidir. Envanter kapsamında, tespit edilen parçaların özgün tanımları ile hangi döneme ve/veya kente ait olduklarına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Bu parçalar koruma kapsamında incelenmiştir; devşirme kullanımlarının algılanabilirliğini güçlendirmeye ve ön plana çıkarmaya yönelik sergileme uygulamaları ile tarihsel sürekliliklerinin sağlanması için koruma önerileri de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The usage of spolia is a practice that has existed from antiquity to the present day. Although the purposes and reasons for the use of spolia by civilizations have varied throughout history, the concept of spolia has always maintained its importance. The usage of spolia is physical evidence of events and circumstances that have taken place over the course of history, thus it also plays an important role in the preservation of collective memory. This practice can take many different forms and scales, such as the reuse of certain motifs, the adaptation of objects for different uses, and the reuse of architectural elements in other structures and contexts. Within the scope of the thesis, the traditional urban texture areas located in the Urla-Çeşme Peninsula have been investigated. This peninsula, which is located within the boundaries of Izmir province contains important ancient cities that have existed in the Ancient Era. This region, which has been under the rule of many different civilizations over the course of history, is a suitable case area for investigating the concept of spolia. Heritage sites from different periods form a multi-layered area of study, and this multi-layered nature enables spolia material to be frequently encountered. The main purpose of the study is to document the spolia materials found within the case area and to evaluate them through the inventory that has been established. The inventory includes information regarding the original identifications of the pieces and the period and/or city that they belong to. These elements have been examined in the scope of conservation field; exhibition practices has been proposed for enhancing the perceptibility of their spolia usage, together with conservation methods to ensure their historical continuity.