İstanbul da çalışan perfüzyonistlerin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the job satisfaction and burnout levels of perfusionists working in İstanbul
  1. Tez No: 1016460
  2. Yazar: İSMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, İş doyumu, Burnout, Job satisfaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul'da çalışan perfüzyonistlerin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerini belirlemek; iş doyumu ile tükenmişlik arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu değişkenlerin bazı sosyodemografik/mesleki özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını değerlendirmektir. Araştırma nicel, kesitsel ve ilişkisel tarama deseninde yürütülmüştür. Örneklemi İstanbul'da farklı kurum türlerinde görev yapan 62 perfüzyonist oluşturmuştur. Veri toplama araçları; Kişisel Bilgi Formu, Minnesota İş Doyumu Ölçeği Kısa Formu (MSQ) ve Maslach Tükenmişlik Envanteri (MBI)'dir. Veriler tanımlayıcı istatistikler, Cronbach alfa, Spearman korelasyon, Mann–Whitney U ve Kruskal–Wallis testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Ölçeklerin iç tutarlılık katsayıları MBI için 0,797, MSQ için 0,927 bulunmuştur. Katılımcıların iş doyumu puan ortalamaları; genel doyum 3,28±0,68, içsel doyum 3,40±0,72 ve dışsal doyum 3,10±0,77'dir. Tükenmişlik alt boyutlarında ortalamalar; duygusal tükenme 1,71±0,71, duyarsızlaşma 1,20±0,79, kişisel başarı 2,52±0,64 olarak saptanmıştır. İş doyumu ile tükenmişlik arasında anlamlı ilişkiler belirlenmiştir: genel iş doyumu, duygusal tükenme ile negatif yönde ilişkilidir (ρ=-0,528; p<0,001). En güçlü ilişki dışsal doyum ile duygusal tükenme arasındadır (ρ=-0,578; p<0,001). Grup karşılaştırmalarında cinsiyete göre düşük kişisel başarı (ters) puanlarında (p=0,019), yaş grubuna göre genel doyum (p=0,016) ve düşük kişisel başarı (ters) puanlarında (p=0,010), kurum türüne göre duygusal tükenme puanında (p=0,035) anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Özetle, örneklemde iş doyumu orta düzeyin üzerinde, tükenmişlik ise alt boyutlara göre orta düzeydedir. İş doyumu arttıkça tükenmişliğin azaldığı görülmüştür. Bulgular, perfüzyonistlerde iş taleplerini azaltan ve iş kaynaklarını güçlendiren örgütsel düzenlemelerin önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
daha sonra doldurulacaktırThe aim of this study was to determine job satisfaction and burnout levels among perfusionists working in Istanbul, to examine the relationship between job satisfaction and burnout, and to assess whether these variables differ across selected sociodemographic and occupational characteristics. This research was conducted using a quantitative, cross-sectional, correlational design. The sample consisted of 62 perfusionists employed in different types of healthcare institutions in Istanbul. Data were collected using a Personal Information Form, the Minnesota Satisfaction Questionnaire–Short Form (MSQ), and the Maslach Burnout Inventory (MBI). Analyses included descriptive statistics, Cronbach's alpha, Spearman correlation, Mann–Whitney U, and Kruskal–Wallis tests. Internal consistency coefficients were foumd. 0.797 for the MBI and 0.927 for the MSQ. Mean job satisfaction scores were 3.28±0.68 for overall satisfaction, 3.40±0.72 for intrinsic satisfaction, and 3.10±0.77 for extrinsic satisfaction. For burnout, mean scores were 1.71±0.71 for emotional exhaustion, 1.20±0.79 for depersonalization, and 2.52±0.64 for personal accomplishment. Significant associations were observed between job satisfaction and burnout: overall job satisfaction was negatively correlated with emotional exhaustion (ρ=-0.528; p<0.001). The strongest correlation was found between extrinsic satisfaction and emotional exhaustion (ρ=-0.578; p<0.001). Group comparisons indicated significant differences in low personal accomplishment (reverse) by gender (p=0.019), in overall satisfaction (p=0.016) and low personal accomplishment (reverse) by age group (p=0.010), and in emotional exhaustion by institution type (p=0.035). In conclusion, job satisfaction was above the mid-level in the sample, while burnout varied across dimensions at a moderate level. Higher job satisfaction was associated with lower burnout. These findings support the importance of organizational strategies that reduce job demands and strengthen job resources for perfusionists.