İskemik inmeli hastalarda subakut dönemde aterojenik ve nutrisyonel indekslerin kognitif durum ve fonksiyonel düzey ile ilişkisi
Atherogenic and nutritional indices in subacute ischemic stroke: Association with cognitive status and functional outcomes
- Tez No: 1016461
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ERTEN, UZMAN BÜŞRA ŞİRİN AHISHA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: subakut dönem, iskemik inme, trigliserid-glukoz indeksi (TyG), plazma aterojenik indeksi(AIP) prognostik nutrisyonel indeks (PNI), nörokognitif bozukluk, vasküler demans, fonksiyonel iyileşme, Hafif kognitif bozukluk, Plazma aterojenik indeksi, Prognostik nutrisyonel indeks, İnme, subacute period, ischemic stroke, triglyceride-glucose index (TyG), atherogenic index of plasma (AIP), prognostic nutritional index (PNI), neurocognitive impairment, vascular dementia, functional recovery, Recovery of function, Mild cognitive impairment, Plasma atherogenic index, Prognostic nutritional index, Stroke
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, subakut iskemik inme hastalarında objektif nutrisyonel ve aterojenik indekslerin; kognitif evre ve fonksiyonel bağımsızlık düzeyleri ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi fizik tedavi ve rehabilitasyon servisinde yatarak tedavi gören, subakut dönemdeki 110 iskemik inme hastası dahil edildi. Mevcut biyokimyasal verileri üzerinden Trigliserid-Glukoz İndeksi (TyG), Aterojenik İndeks Plazma (AIP) ve Castelli indeksleri ile Controlling Nutritional Status (CONUT) ve Prognostik Nutrisyonel İndeks (PNI) skorları hesaplandı. Kognitif değerlendirme için Montreal Kognitif Değerlendirme (MoCA) ve Global Bozulma Ölçeği (GBÖ); fonksiyonel değerlendirme için Barthel İndeksi (BI), Fonksiyonel Ambulasyon Skalası (FAS), Brunnstrom evrelemesi ve modifiye Rankin Skalası (mRS) kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen 110 subakut iskemik inme hastasının yaş ortalaması 64,97±9,20 yıl olup hastaların %57,3'ü erkekti. Korelasyon analizlerinde yaşın MoCA ile orta düzeyde negatif (r=-0,461, p<0,01), GBÖ ile orta düzeyde pozitif ilişki gösterdiği saptandı (r=0,426, p<0,01). PNI'nin BI, FAS ve MoCA ile pozitif, GBÖ ile negatif yönde anlamlı ilişkili olduğu görüldü. CONUT skoru ise BI, FAS ve MoCA ile negatif yönde ilişkili bulundu. Buna karşın TyG, AIP, CRI-1 ve CRI-2 gibi aterojenik indekslerin fiziksel ve bilişsel fonksiyonlarla anlamlı ilişki göstermediği saptandı. Çoklu doğrusal regresyon analizinde, yaşın MoCA üzerinde bağımsız ve negatif yönde anlamlı bir yordayıcı olduğu belirlendi (β=-0,340, p<0,001). Fonksiyonel bağımsızlığı değerlendiren modelde ise yalnızca MoCA'nın BI üzerinde bağımsız ve pozitif yönde anlamlı etkisi bulundu (β=0,357, p<0,001). Sonuç: Bu araştırmada, subakut iskemik inme hastalarında nutrisyonel durumun bilişsel ve fonksiyonel durum ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. PNI ve CONUT gibi objektif nutrisyonel indeksler; fonksiyonel bağımsızlık, ambulasyon ve bilişsel performans ile anlamlı ilişki gösterirken, aterojenik indekslerin fiziksel ve bilişsel fonksiyonlarla anlamlı ilişkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between objective nutritional and atherogenic indices and cognitive stage and functional independence levels in patients with subacute ischemic stroke. Materials and Methods: This cross-sectional study included 110 patients with subacute ischemic stroke who were hospitalized in the physical therapy and rehabilitation inpatient clinic of Istanbul Physical Medicine and Rehabilitation Training and Research Hospital. Triglyceride-Glucose Index (TyG), Atherogenic Index of Plasma (AIP), Castelli indices, Controlling Nutritional Status (CONUT), and Prognostic Nutritional Index (PNI) scores were calculated using routine biochemical parameters. Cognitive assessment was performed using the Montreal Cognitive Assessment (MoCA) and Global Deterioration Scale (GDS), while functional assessment included the Barthel Index (BI), Functional Ambulation Scale (FAS), Brunnstrom staging, and modified Rankin Scale (mRS). Results: The mean age of the 110 patients with subacute ischemic stroke included in the study was 64.97±9.20 years, and 57.3% of the patients were male. Correlation analyses demonstrated that age was moderately negatively correlated with MoCA (r=-0.461, p<0.01) and moderately positively correlated with GDS (r=0.426, p<0.01). PNI was positively associated with BI, FAS, and MoCA, whereas it was negatively associated with GDS. CONUT score was negatively correlated with BI, FAS, and MoCA. In contrast, atherogenic indices including TyG, AIP, CRI-1, and CRI-2 were not significantly associated with physical or cognitive functions. In multiple linear regression analysis, age was identified as an independent and negative predictor of MoCA (β=-0.340, p<0.001). In the model evaluating functional independence, only MoCA showed a significant and positive independent effect on BI (β=0.357, p<0.001). Conclusion: In this study, nutritional status was found to be associated with cognitive and functional status in patients with subacute ischemic stroke. Objective nutritional indices such as PNI and CONUT showed significant associations with functional independence, ambulation, and cognitive performance, whereas atherogenic indices were not significantly associated with physical or cognitive functions.