Geriatrik kanser hastalarında beslenme durumunun akut radyoterapi toksisitesi ile ilişkisi
The relationship between nutritional status and acute radiotherapy toxicity in geriatric cancer patients
  1. Tez No: 1016480
  2. Yazar: GÜLFEM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL ÜÇÜNCÜ KEFELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatric Oncology, Radiotherapy, Malnutrition, Acute Toxicity, Nutritional Screening Tools, PG-SGA
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Bilim Dalı
Özet
Tez Adı: Geriatrik Kanser Hastalarında Beslenme Durumunun Akut Radyoterapi Toksisitesi İle İlişkisi Giriş: Malnütrisyon, geriatrik kanser hastalarında onkolojik tedavilerin yan etkilerini artıran ve klinik sonuçları olumsuz etkileyen kritik bir sağlık sorunudur. Radyoterapi sürecinde gelişen akut toksisite, hastaların beslenme durumunu kötüleştirerek tedavi uyumunu bozabilmektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, radyoterapi alan geriatrik kanser hastalarında farklı beslenme tarama araçlarını (NUTRISCORE, PG-SGA, GNRI, PNI, MNA-SF ve MUST) karşılaştırmak ve bu araçların radyoterapiye bağlı akut toksisiteyi öngörme yeteneklerini değerlendirmektir. Ayrıca malnütrisyon prevalansı, araçların uyumu ve toksisite ile tedavi kesintisini öngören bağımsız belirleyicilerin saptanması hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışmaya Kocaeli Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği'nde tedavi gören 65 yaş ve üzeri 150 hasta dâhil edilmiştir. Hastaların beslenme riskleri tedavi başında altı farklı ölçekle değerlendirilmiş; akut toksisiteler tedavi süresince her hafta CTCAE v5.0 ve RTOG kriterlerine göre derecelendirilmiştir. Verilerin analizinde lojistik regresyon ve ROC analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların %17,4'ünde klinik olarak anlamlı (Grade 2-3) genel akut toksisite gelişmiştir. Genel toksisite gelişimi ile ECOG performans skorunun 2-3 olması (p=0,012) ve düşük serum albümin seviyeleri (p=0,024) arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Toksisiteyi öngörmede PG-SGA (OR: 0,066) ve MUST (OR: 0,041) en güçlü bağımsız prediktörler olarak belirlenirken; MNA-SF ve NUTRISCORE skorları da anlamlılık göstermiştir. Özellikle mukozit gelişimini öngörmede PG-SGA en tutarlı belirleyici (AUC = 0,877) olarak öne çıkmıştır. Biyokimyasal temelli PNI ve GNRI indekslerinin, klinik ve semptom odaklı ölçeklere kıyasla toksisiteyi öngörmede daha düşük duyarlılığa sahip olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Geriatrik kanser hastalarında akut radyoterapi toksisiteleri; beslenme durumu, fonksiyonel kapasite ve inflamatuvar süreçlerle yakından ilişkilidir. Radyoterapi öncesi dönemde özellikle PG-SGA ve MUST gibi araçlarla riskli hastaların erken saptanması ve bireyselleştirilmiş beslenme desteğinin sağlanması, tedavi toleransını artırmak için kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Thesis Title: Relationship Between Nutritional Status and Acute Radiotherapy Toxicity in Geriatric Cancer Patients Background: Malnutrition is a critical health issue in geriatric cancer patients that increases the side effects of oncological treatments and negatively impacts clinical outcomes. Acute toxicity developing during radiotherapy can further deteriorate patients' nutritional status and impair treatment compliance. Objective: The objective of this study is to compare different nutritional screening tools (NUTRISCORE, PG-SGA, GNRI, PNI, MNA-SF, and MUST) in geriatric cancer patients receiving radiotherapy and to evaluate their ability to predict radiotherapy-induced acute toxicities. Secondary objectives include examining differences in malnutrition prevalence and identifying independent nutritional and clinical predictors of clinically significant acute toxicity and treatment interruption. Methods: The study included 150 patients aged 65 and over treated at the Kocaeli University Radiation Oncology Clinic. Nutritional risks were evaluated at the start of treatment using six different scales; acute toxicities were graded weekly during treatment according to CTCAE v5.0 and RTOG criteria. Data were analyzed using logistic regression and ROC analysis. Results: Clinically significant (Grade 2-3) general acute toxicity developed in 17.4% (n=26) of the patients. A significant correlation was found between general toxicity development and an ECOG performance score of 2-3 (p=0.012) and low serum albumin levels (p=0.024). When evaluating the capacity to predict toxicity, PG-SGA (OR: 0.066) and MUST (OR: 0.041) scores were identified as the strongest independent predictors, while MNA-SF and NUTRISCORE also showed significance. PG-SGA emerged as the most consistent predictor for the development of clinically significant mucositis (AUC = 0.877). Biochemical-based PNI and GNRI indices demonstrated lower sensitivity in predicting toxicity compared to clinical and symptom-oriented scales. Conclusion: This study indicates that acute radiotherapy toxicities in geriatric cancer patients are closely related to nutritional status, functional capacity, and inflammatory processes. Early detection of high-risk patients using tools like PG-SGA and MUST prior to radiotherapy, followed by individualized nutritional support, should be considered a vital strategy to improve treatment tolerance and continuity.