Muhtarların ve üreticilerin 4342 sayılı mera kanununa yönelik bakış açılarının belirlenmesi: Bayburt ili örneği
Determination of the perspectives of village headmen and producers on the pasture law no. 4342: The case of Bayburt province
- Tez No: 1016494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ TAŞCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mera Kanunu, Mera ıslahı, Muhtarlar, Sürdürülebilirlik, Pasture Law, Pasture breeding, Autonomouses, Sustainability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında Bayburt ili sınırları içerisinde yer alan mera alanlarının yönetimi, kullanımı ve sürdürülebilirliği incelenmiştir. Araştırmanın amacı, Mera Kanunu'nun yerel düzeyde uygulanabilirliğini değerlendirmek, muhtarlar ve üreticiler arasındaki algı farklılıklarını belirlemek ve mera ıslah çalışmalarının etkilerini ortaya koymaktır. Bu kapsamda, farklı köylerde faaliyet gösteren üreticiler ve muhtarlarla yüz yüze anket çalışmaları gerçekleştirilmiş; mera yönetimi, otlatma düzeni, ıslah faaliyetleri ve eğitim süreçleri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, muhtarların kanun ve yönetim süreçleri hakkında daha yüksek bilgi düzeyine sahip olduğunu, üreticilerin ise daha çok uygulama ve ekonomik boyutlara odaklandığını göstermektedir. Araştırma sonuçlarına göre, üreticilerin önemli bir kısmının Mera Kanunu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı ve bilgilendirme faaliyetlerinin yetersiz kaldığı belirlenmiştir. Mera ıslah çalışmalarının ağırlıklı olarak otlatma düzenlemesi şeklinde gerçekleştirildiği, tohum ekimi ve gübreleme gibi uygulamaların ise daha düşük oranlarda uygulandığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, denetim süreçlerine ilişkin aksaklıklar, mera alanlarının sürdürülebilir kullanımı açısından önemli bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Bu bulgular doğrultusunda, üreticilerin bilinçlendirilmesi, eğitim faaliyetlerinin artırılması ve yerel yönetim kapasitesinin güçlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the management, utilization, and sustainability of rangelands within the scope of the Pasture Law No. 4342 in Bayburt. The main objective of the study is to evaluate the applicability of the law at the local level, identify perception differences between village headmen and producers, and assess the impacts of pasture improvement practices. In this context, face-to-face surveys were conducted with producers and muhtars in selected villages. Key issues such as pasture management, grazing practices, rehabilitation activities, and training processes were analyzed. The findings indicate that muhtars have a higher level of knowledge regarding legal and administrative aspects, whereas producers focus more on practical applications and economic outcomes. According to the research findings, a significant proportion of producers do not have sufficient knowledge about the Pasture Law, and informational activities are considered inadequate. It was determined that pasture improvement practices are predominantly carried out in the form of grazing regulation, while applications such as reseeding and fertilization are implemented at lower rates. In addition, shortcomings in control processes are considered an important factor affecting the sustainable use of rangelands. Based on these findings, it is concluded that raising awareness among producers, increasing training activities, and strengthening local administrative capacity are necessary.