Türkiye'de spor basını haber dili: Futbol haberlerinde sözcük seçimi üzerine bir içerik çözümlemesi
The Sports press news language in Turkiye: A content analysis about selecting the words in football news
- Tez No: 101651
- Danışmanlar: PROF.DR. UĞUR DEMİRAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Basın, Spor Basmı, Basında Spor, Haber, Haber Dili, Press, Sports Press, Sports in the Press, News, News Language
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 324
Özet
DOKTORA TEZ OZU TÜRKİYE'DE SPOR BASINI HABER DİLİ: FUTBOL HABERLERİNDE SÖZCÜK SEÇİMİ ÜZERİNE BİR İÇERİK ÇÖZÜMLEMESİ Ahmet Yalçın KAYA ' Basım ve Yayımcılık Anabilim Dalı Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü 2001 Danışman: Prof. Dr. Uğur DEMİRAY Bu çalışmada tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kitleleri peşinden koşturan sporu konu ve içerik olarak işleyen spor basını, yapı, işleyiş ve içerik, haber dili ve dilini oluşturan öğeler açısından irdelenmiştir. Çalışma, temel olarak iki ayrı sınıflama ile değerlendirilebilir. Bunlardan ilki kuramsal bölümdür. Çalışmanın kuramsal bölümü“sporun tarihçesi, amaç ve işlevleri”,“spor basını, tarihçesi, içerik, amaç ve işlevleri”,“spor basınında haber; yorum ve dil kullanımı”başlıklarından oluşmuştur. Çalışmanın uygulama bölümünde ise spor basmı haber dilini oluşturan öğelerin neler olduğu, hangi dönemde ve ne yoğunlukta yinelendiği, hangi gazeteler tarafından ne yoğunlukta kullanıldığı sorularını yanıtlanmıştır. Uygulamadan elde edilen verilere göre Türk spor basını haber dilini oluşturan öğeler Spor Kavram ve söz dizimleri, Ulusal Semboller, Deyimler, Militarist Kavramlar, Patolojik Kavramlar, Doğa Kavramları, Ekonomi Kavramları, Mitolojik Kavramlar, Argo sözcük ve söz dizimleri biçiminde saptanmıştır. Spor basını haber dilinin büyük ölçüde spor dünyası tarafından kullanılan Spor Kavram ve Söz Dizimlerinden etkilendiği görülürken, Ulusal Semboller, Deyimler ve Militarist Kavramların da spor basmı haber dilinde ağırlıklı bir yer tuttuğu saptanmıştır. Öte yandan spor basmı haber dilini oluşturan öğelerin büyük çoğunlukla karşılaşma sonrası yayınlanan haberlerde kullanıldığı görülmüştür. Araştırma sonucu elde edilen bir diğer anlamlı sonuç ise yaygın bir gazete olmasma karşın Star Gazetesi'nin, diğer iki spor gazetesi Fanatik ve Taraftar Fotomaç Gazeteleri'nden çok haber sayısına sahip olmasıdır. Bu nedenle de Star Gazetesi spor basmı haber dilini oluşturan öğeleri en çok yineleyen gazete olmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE SPORTS PRESS NEWS LANGUAGE IN TÜRKİYE: A CONTENT ANALYSIS ABOUT SELECTING THE WORDS IN FOOTBALL NEWS Ahmet Yalçın KAYA Printing and Publication Major Branch Anadolu University Graduate School of Social Sciences 2001 Adviser: Prof. Dr. Uğur DEMİRAY This doctoral thesis inquires the sports press in order to the functions, structure, processes and contents, on the news language and the components of news language; which are draging masses in Türkiye as well as whole world. Originally, the study might be classified in two ways. The first one is theoretical part. This part is composed of“history of sports, goals and functions”,“sports newspapers, history, content, goals and functions of sports press”,“news, interpretation and the use of language in sports press”titles. In the second, practical, part it's been tried to answer the questions that, what are the components of the news language in the sports press, what's the period and how frequent they're repeated and used by which newspapers. The datum gathered, orients us that the components of the news language in the sports press in Türkiye are Sports Concepts and Compositions, National Symbols and Phrases, Militaristic Concepts, Pathologic, Economic, Mythological and Nature Concepts and Argots. Although it's noticed that news language of the sports press is highly effected by the Sports Concepts and Compositions used in the sports world, National Symbols and Phrases, Militaristic Concepts are the other elements strongly influential. In the other hand, it's seen the component elements of the news language of the sports press are being used in the publications publicated after matches. Another meaningful result of the research is although Star Gazetesi is a prevalent newspaper, contains larger numbers of news according to the other two sports newspapers Fanatik and Taraftar Fotomaç. That's why the Star Gazetesi is the newspaper which is most frequent repeating the components of the news language of the sports press.