Disney animasyon afişlerinin grafik tasarım ve göstergebilim bağlamında incelenmesi
Analyzing Disney animation posters in the context of graphic design and semiotics
  1. Tez No: 1016553
  2. Yazar: ÖZGE NİHAL ERYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik tasarımı, Graphic design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
Özet
Grafik tasarım, çeşitli imge ve semboller aracılığıyla inşa edilen anlamlandırma sürecinin önemli bir parçasıdır. İletilmek istenen mesajların anlam kazanmasını sağlayan grafik tasarım, görsel dilin gücünü kullanarak izleyiciyle etkileşim kurmaktadır. Animasyon alanında ise grafik tasarımdan farklı olarak semboller dinamiktir. Hareket halinde olan bu semboller izleyicilere daha anlamlı mesajlar aktarabilmektedir. Bu bağlamda animasyon alanı, bu sembollerin anlamlarının görselleştirilmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Yapılan araştırmanın odak noktası, animasyonların içerdiği sembollerin ve görsel imgelerin analiz edilmesidir. Bu çalışmada Disney stüdyolarına ait“Coco”,“Inside Out”,“Soul”,“Encanto”ve“Moana”adlı animasyonlarının afişleri ele alınmıştır. Seçilen beş animasyon afişi, grafik tasarımın temel yapı taşları olan ilke ve elemanlar çerçevesinde ele alınmıştır. Bunun yanı sıra, seçilen animasyon afişleri Roland Barthes'ın göstergebilimsel modeli kullanılarak incelenmiştir. Bu incelemenin amacı, seçilen animasyon afişlerinde yer alan sembollerin ve görsel imgelerin nasıl kullanıldığını anlamaktır. Afişlerde yer alan her öge aslında animasyonun iletilmek istenilen mesajına katkıda bulunmaktadır. Yapılan grafik tasarım analizi afişlerin görsel düzenini, ögelerin kullanım amacını, renk, tipografi, denge, hiyerarşi, v kontrast gibi unsurların nasıl kullanıldığını çözümlenmesini sağlamıştır. Bununla birlikte göstergebilimsel açıdan incelenen afişler, animasyondaki sembollerin ve görsel imgelerin taşıdığı anlamları ortaya koyarak, izleyiciye aktarılmak istenen temel mesajların incelenmesini sağlamıştır. Bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde çalışmanın yol haritası belirlenmiş; amacı, yöntemi, önemi, varsayımları, sınırlılıkları ve araştırma problemleri bu bölümde açıklanmıştır. İkinci bölümde; grafik tasarım kavramını daha iyi irdelemek adına grafik tasarım, tarihi, ilke ve elemanları nedir? gibi sorulara cevap verilmeye çalışılmıştır. Afiş ve İllüstrasyon terimlerinin tanımları, tarihsel süreçleri gibi konular ele alınarak bu bölümde incelenmiştir. Çalışmada incelenen animasyon afişlerini daha iyi çözümlemek adına animasyon kavramı da ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, çalışmanın temelini oluşturan göstergebilim kavramı araştırılmıştır. Bu bölümde göstergebilim nedir? tarihi ve önemli öncüleri gibi başlıklara değinilmiştir. Son bölümde ise seçilen Disney animasyon filmlerine ait beş afiş, grafik tasarım ilke ve elemanları çerçevesinde analiz edilmiştir. Sonrasında seçilmiş olan afişler Roland Barthes'ın göstergebilimsel metodu kullanılarak göstergebilimsel açıdan incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Graphic design is an important part of the process of meaning-making constructed through various images and symbols. By enabling the intended messages to gain meaning, graphic design interacts with the audience through the power of visual language. In the field of animation, unlike graphic design, symbols are dynamic. These moving symbols can convey more meaningful messages to the audience. In this respect, animation has an important role in visualizing the meanings of these symbols. The focus of this research is to analyze the symbols and visual images contained in animations. In this study, the posters of the animated films Coco, Inside Out, Soul, Encanto, and Moana, produced by Disney Studios, are examined. The selected five animation posters are analyzed within the framework of the basic principles and elements of graphic design. In addition, the selected animation posters are examined through Roland Barthes's semiotic model. The aim of this analysis is to understand how the symbols and visual images in the selected animation posters are used. Each element in the posters contributes to the message intended to be conveyed by the animation. The graphic design analysis enables the visual composition of the posters to be examined by focusing on the vii purpose of the elements and the use of features such as color, typography, balance, hierarchy, and contrast. In addition, the semiotic analysis of the posters reveals the meanings carried by the symbols and visual images in the animations and makes it possible to examine the main messages intended to be communicated to the audience. This study consists of four main chapters: In the first chapter, the road map of the study is determined; its aim, method, significance, assumptions, limitations, and research problems are explained. In the second chapter, graphic design, its history, principles, and elements are discussed in order to examine the concept of graphic design in more detail. The definitions and historical development of the terms poster and illustration are also addressed in this chapter. In addition, the concept of animation is examined in order to better analyze the animation posters selected for the study. In the third chapter, the concept of semiotics, which forms the basis of the study, is investigated. In this chapter, topics such as the definition of semiotics, its history, and its important pioneers are discussed. In the final chapter, the selected five posters of Disney animated films are analyzed within the framework of graphic design principles and elements. Afterwards, the selected posters are examined semiotically by using Roland Barthes's semiotic method.