Sürdürülebilirlik raporlaması ve güvence denetimi: Bir holding şirketi örneği
Sustainability reporting and assurance audit: A case study of a holding company
- Tez No: 1016559
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS CERAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik Raporlaması, Güvence Denetimi, Kurumsal Yönetişim, Sera Gazı Emisyonu (GHG), TSRS / ISAE Standartları, Sustainability Reporting, Assurance Audit, Corporate Governance, Greenhouse Gas Emissions (GHG), TSRS / ISAE Standards
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu çalışma, sürdürülebilirlik raporlamasının kurumsal şeffaflık, hesap verebilirlik ve paydaş ilişkileri üzerindeki etkisini incelemekte; bu raporların güvenilirliğinin artırılması amacıyla uygulanan güvence denetimi süreçlerini kuramsal ve uygulamalı düzeyde ele almaktadır. Çalışmanın temel amacı, sürdürülebilirlik raporlamasının mevcut yapısını, raporlama standartları çerçevesinde değerlendirmek ve bu raporların denetim yoluyla nasıl doğrulandığını açıklamaktır. Çalışmada ilk olarak sürdürülebilirlik raporlamasının tarihsel gelişimi, kurumsal yönetişimle ilişkisi ve ulusal/uluslararası standartlarla (GRI, SASB, TSRS vb.) uyumu analiz edilmiştir. Sürdürülebilirlik metriklerinin belirlenmesi, kurumsal sınırların tanımlanması ve sera gazı emisyonlarının kapsam (Scope 1-2) bazında hesaplanması gibi temel unsurlar, raporlamanın yapısal bileşenleri olarak detaylandırılmıştır. Güvence denetimi ise bu süreçlerin doğruluğunu ve güvenilirliğini sağlayan kritik bir unsur olarak değerlendirilmiştir. ISAE 3000 ve ISAE 3410 gibi uluslararası denetim standartları çerçevesinde yürütülen güvence uygulamalarının, raporların kalitesini nasıl artırdığı tartışılmış; bu doğrulama sürecinin kurumsal itibara, yatırımcı güvenine ve sürdürülebilirlik stratejilerine etkileri incelenmiştir. Uygulama bölümünde ise Türkiye'de faaliyet gösteren bir holding şirketinin sürdürülebilirlik raporlaması ve emisyon konsolidasyonu örneği üzerinden konunun pratik boyutu ele alınmıştır. Holdingin finansal kontrol yaklaşımını benimseyerek sera gazı envanterini konsolide etmesi ve sürdürülebilirlik verilerini kurumsal yapısına entegre etmesi, çalışmanın uygulama değerini artırmıştır. Sonuç olarak, sürdürülebilirlik raporlamasının yalnızca bir iletişim aracı değil, aynı zamanda stratejik ve denetlenebilir bir kurumsal yönetişim mekanizması olduğu vurgulanmıştır. Güvence denetimi süreci, sürdürülebilirlik performansının hesap verebilirlik temelli yönetimini ve dış paydaşlarla olan şeffaf ilişkiyi güçlendiren temel bir araç olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines the impact of sustainability reporting on corporate transparency, accountability, and stakeholder relations; and addresses, both theoretically and practically, the assurance audit processes implemented to enhance the reliability of such reports. The primary aim of the study is to evaluate the current structure of sustainability reporting within the framework of reporting standards and to explain how these reports are verified through audit processes. Initially, the study analyzes the historical development of sustainability reporting, its relationship with corporate governance, and its alignment with national and international standards (GRI, SASB, TSRS, etc.). Fundamental components of reporting, including the identification of sustainability metrics, definition of corporate boundaries, and calculation of greenhouse gas emissions based on scopes (Scope 1-2), are elaborated as structural elements. Assurance audit is evaluated as a critical element that ensures the accuracy and reliability of these processes. The study discusses how assurance practices conducted within the scope of international audit standards such as ISAE 3000 and ISAE 3410 improve the quality of reports, and examines the effects of the verification process on corporate reputation, investor confidence, and sustainability strategies. In the application section, the practical aspect of the subject is addressed through a case study of a holding company operating in Turkey, focusing on its sustainability reporting and emission consolidation practices. The company's consolidation of its greenhouse gas inventory by adopting the financial control approach and its integration of sustainability data into its corporate structure enhances the practical value of the study. In conclusion, sustainability reporting is emphasized not merely as a communication tool but as a strategic and auditable corporate governance mechanism. The assurance audit process emerges as a fundamental tool that strengthens accountability-based management of sustainability performance and transparent relations with external stakeholders.