Sürdürülebilirlik raporlarında güvence denetimi: BİST uygulaması
Assurance auditing in sustainability reports: BIST application
- Tez No: 781221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK GÜLEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: GDS 3000, Güvence Denetimi, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik Raporlaması, ISAE 3000, Assurance Auditing, Sustainability, Sustainability Reporting
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmanın amacı, BİST Sürdürülebilirlik Endeksinde 2014-2020 yılları arasında faaliyet gösteren 64 işletmenin yayınlamış olduğu 295 sürdürülebilirlik raporuna yönelik GDS 3000 Standardı kapsamında gerçekleştirilen güvence denetim faaliyetlerini incelemektir. Çalışmada 19 işletmenin GDS 3000 Standardı kapsamında yayınlamış olduğu 60 güvence beyanı raporuna içerik analizi uygulanmıştır. Güvence beyanı raporlarında yer alan başlıklar ayrı ayrı incelenerek tarihsel süreç içerisinde ilgili başlıklardaki değişim, şirketler ve sektörler açısından değerlendirilmiştir. Çalışmada, güvence beyanı raporlarına yönelik tanımlayıcı istatistiklere yer verilmiştir. Buna ek olarak, sürdürülebilirlik raporlarına verilen güvence beyanlarında yer alan seçilmiş kriterler bölümü ayrıntılı bir şekilde incelenerek tespit edilen 965 seçilmiş kriter ekonomik, sosyal ve çevresel olmak üzere 3 ana kategori altında değerlendirilmiştir. GDS 3000 standardı kapsamında gerçekleştirilen denetim faaliyetleri; 2015 yılı 4 işletme, 2016 yılı 5 işletme, 2017 yılı 11 işletme, 2018 yılı 10 işletme, 2019 yılı 11 işletme ve 2020 yılı 19 işletme şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the assurance auditing activities carried out within the scope of ISAE 3000 Standard for 295 sustainability reports published by 64 firms operating in the BIST Sustainability Index between the years of 2014-2020. Content analysis was applied to 60 assurance reports published by 19 firms within the scope of ISAE 3000 Standard in the study. The titles in the assurance reports were examined separately and the changes in the relevant titles in the historical process were evaluated in terms of companies and sectors. Descriptive statistics for assurance reports are included in the study. In addition, 965 selected criteria, which were determined by examining the selected criteria section in the assurance statements in detail, were evaluated under 3 main categories as economic, social and environmental. Assurance engagement activities carried out within the scope of ISAE 3000 standard as; 4 firms in 2015, 5 firms in 2016, 11 firms in 2017, 10 firms in 2018, 11 firms in 2019 and 19 firms in 2020.