Türk Medeni Kanunu kapsamında adi alacakların rehni
Pledge of ordinary receivables under Turkish Civil Code
- Tez No: 1016564
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR ARPACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Alacak rehni, Mevduat rehni, Rehin hakkı, Teslim şartlı taşınır rehni, Pledge of debt, Deposit pledge, Hypotheca, Mortage especially dead pledge
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın konusunu Türk Medeni Kanunu kapsamında gerçekleşen adi alacakların rehni oluşturmaktadır. Bu sebeple gerektikçe yer yer mevduat rehnine de değinilmiştir. Ayrıca, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu kapsamında gerçekleşen alacak rehnine de alacak rehninin bir başka görünümü olması sebebiyle çalışma boyunca yer verilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde alacak rehninin hukuki niteliği ve rehin hukukuna ait ilkelerin alacak rehni karşısındaki durumu incelenmiştir. İkinci bölümde adi alacaklar üzerinde rehin hakkının nasıl tesis edildiği ve tesis edilen rehin hakkının kapsamı inceleme konusu yapılmıştır. Üçüncü bölümün konusunu alacak rehni çerçevesinde ortaya çıkan hukuki ilişkiler ve bu ilişkilerin hükümleri oluşturmaktadır. Dördüncü ve son bölümde ise adi alacaklar üzerindeki rehin hakkının sona ermesi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the pledge of ordinary receivables under the Turkish Civil Code. For this reason, the pledge of deposits is also mentioned from time to time as necessary. In addition, the pledge of receivables under the Law on Pledge of Movables in Commercial Transactions is also included throughout the study as it is another view of the pledge of receivables. In the first part of the study, the legal nature of the pledge of receivables and the status of the principles of pledge law against the pledge of receivables are analyzed. In the second part, how the pledge right on ordinary receivables is established and the scope of the pledge right is analyzed. The third chapter deals with the legal relations arising within the framework of pledge of receivables and the provisions of these relations. In the fourth and final chapter, the termination of the right of pledge on ordinary receivables is analyzed.