Shadow sanctions: Anticipatory compliance risk and collapse of bilateral trade
Gölge yaptırımlar: Önleyici uyum riski ve ikili ticaretin çöküşü
- Tez No: 1016565
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERİH ANGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik risk, Ekonomik yaptırımlar, Jeopolitik risk, Jeopolitik risk endeksi, Uluslararası ticaret, Ülke riski, Economic risk, Economic sanctions, Geopolitical risk, Geopolitical risk index, International trade, Country risk
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hesaplamalı Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Ekonomik yaptırımlar çoğu zaman ayrık ve resmî politika araçları olarak tanımlansa da, uluslararası ticaret bu tür kısıtlamalar yürürlüğe girmeden önce dahi önemli ölçüde uyum gösterebilmektedir. Bu tez, firmaların ve finansal aracıların olası jeopolitik tırmanmaları öngörmesi ve artan uyum (compliance) riskine karşı temkinli davranması sonucunda, ticaretin yaptırımların“gölgesinde”daralıp daralmadığını incelemektedir. Bu amaçla, 2015–2023 dönemini kapsayan ve on büyük ülkeden oluşan sabit bir ağ için derlenen ikili–ay düzeyinde bir ticaret paneli, LLM tabanlı otonom tarama ve kodlama ajanı aracılığıyla oluşturulan sürekli ve olay temelli bir jeopolitik hazard ölçüsü ile birleştirilmektedir. İndirgenmiş formda, ikili ve ay sabit etkilerini içeren regresyon spesifikasyonlarında, bir dönem gecikmeli jeopolitik hazard ile ikili ticaret arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif bir ilişki gözlenmektedir (tahmin edilen katsayı yaklaşık −2.49, p-değeri yaklaşık 0.025). Buna karşılık, ihracatçı×ay ve ithalatçı×ay sabit etkilerini içeren yapısal yerçekimi spesifikasyonunda bu ilişki ortadan kalkmakta ve ikili düzeydeki hazard katsayısı anlamsız hâle gelmektedir. Yerçekimi yapısıyla uyumlu projeksiyon temelli bir ayrıştırma, ticaretle birlikte hareket eden hazard varyasyonunun esas olarak ikiliye özgü değil, ülke–zaman düzeyinde işlediğini ve bu riskin ticaret ağı boyunca yayılabildiğini göstermektedir. Bu bulgular,“gölge yaptırımlar”kavramını daha isabetli bir çerçeveye oturtmaktadır. Ticaret, resmî yaptırım statüsünden bağımsız olarak jeopolitik riskteki artışlara tepki vermektedir; ancak baskın mekanizma, ikili ilişkilere özgü ek ticaret maliyetlerinden ziyade, ülke–ay düzeyinde gerçekleşen risk fiyatlaması ve genelleşmiş riskten kaçınma davranışları üzerinden ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Economic sanctions are discrete policy events, yet trade often adjusts before formal restrictions are codified. This thesis asks whether international trade contracts in the shadow of sanctions because firms and intermediaries anticipate escalation and respond to rising geopolitical and compliance risk. I combine a dyad-month trade panel for a fixed network of ten major countries over 2015–2023 with a continuous, event-based measure of geopolitical hazard constructed using an LLM-driven agentic workflow. In reduced-form specifications with dyad and month fixed effects, higher lagged geopolitical hazard is associated with lower bilateral trade (estimated beta approximately −2.49, p-value approximately 0.025). However, once exporter×month and importer×month fixed effects are introduced in a structural gravity specification, the bilateral hazard effect collapses to zero. A projection-aligned decomposition shows that the trade-relevant variation in hazard operates at the country–time level, with evidence of network spillovers. These results refine the concept of shadow sanctions. Trade responds to geopolitical hazard beyond formal sanction status, but the dominant mechanism operates through country–month risk repricing and generalized de-risking rather than through dyad-specific trade wedges.