Designing a smart charging system for electric vehicles with bidirectional V2G (vehicle-to-grid) capabilities
Çift yönlü V2G (araçtan şebekeye) özelliklerine sahip elektrikli araçlar için akıllı şarj sistemi tasarımı
- Tez No: 1016571
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYODULLA YUSUPOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: MATLAB/Simulink, Elektrikli araba, Fotovoltaik, Akıllı şebeki, MATLAB/Simulink, Electric vehicle, Photovoltaic, Smart grid
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Elektrikli araç (EV) kullanımının hızla artması, yüksek güçlü ve rastgele şarj yüklerini karşılamak üzere tasarlanmamış mevcut dağıtım şebekeleri için önemli zorluklar yaratmaktadır. Koordinasyonsuz EV şarjı, artan tepe talebine, voltaj sapmalarına ve şebeke tıkanıklığına yol açabilir. Aynı zamanda, EV'ler akıllı şebeke işletimini desteklemek için kullanılabilecek esnek kaynaklar sunarak, akıllı şarj ve araçtan şebekeye (V2G) stratejilerine olan ihtiyacı ortaya koymaktadır. Bu tez, koordineli şarj kontrolü yoluyla EV entegrasyonunun dağıtım şebekesi performansı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltma sorununu ele almaktadır. Birincil amaç, voltaj regülasyonunu iyileştirmede, tepe talebini azaltmada ve talep tarafı yönetimini geliştirmede akıllı şarjın ve çift yönlü V2G işletiminin etkinliğini değerlendirmektir. Entegre EV şarj istasyonlarına sahip temsili bir dağıtım şebekesini modellemek için MATLAB/Simulink tabanlı bir simülasyon çerçevesi geliştirilmiştir. Akıllı şebekeden araca (G2V) şarj ve çift yönlü V2G işletimi de dahil olmak üzere birden fazla senaryo, voltaj profilleri, şebeke frekans sapması ve THD gibi temel performans göstergeleri kullanılarak analiz edilmiş ve karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, akıllı şarjın talep profillerini etkili bir şekilde düzelttiğini ve voltaj kararlılığını iyileştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of electric vehicle (EV) adoption poses significant challenges to existing distribution networks, which were not originally designed to accommodate high-power and stochastic charging loads. Uncoordinated EV charging can lead to increased peak demand, voltage deviations, and network congestion. At the same time, EVs offer flexible resources that can be utilized to support smart grid operation, motivating the need for intelligent charging and vehicle-to-grid (V2G) strategies. This thesis addresses the problem of mitigating the adverse impacts of EV integration on distribution network performance through coordinated charging control. The primary objective is to evaluate the effectiveness of smart charging and bidirectional V2G operation in improving voltage regulation, reducing peak demand, and enhancing demand-side management. A MATLAB/Simulink-based simulation framework is developed to model a representative distribution network with integrated EV charging stations. Multiple scenarios, including smart grid-to-vehicle (G2V) charging, and bidirectional V2G operation, are analysed and compared using key performance indicators such as voltage profiles, grid frequency deviation, and THD. The results demonstrate that smart charging effectively smooths demand profiles and improves voltage stability.