Investigation of CO2 sorption efficiency of different ionic liquids immobilized on nano-scale expanded graphite
Nano boyutlu e-grafit üzerine immobilize edilmiş iyonik sıvıların CO2 tutma etkinliğinin araştırılması
- Tez No: 1016583
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Chemistry, Chemical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Karbondioksit salınımı, Spektrometri-flüoresans, İyonik sıvılar, Carbondioxide emission, Spectrometry-fluorescence, Ionic liquids
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında gaz haldeki CO2 'in çeşitli iyonik sıvılar içerisindeki tutulumunu değerlendirmek amacıyla spektral çalışmalar gerçekleştirilmiştir. CO2 için iyi bir indikatör olan HPTS (8-Hydroxypyrene-1,3,6-trisulfonic acid) boyar maddesi etil selüloz matrikste çözülerek farklı katkı maddeleri ile bir araya getirilmiş ve 0.0%-100.0% pCO2 arasında değişen CO2 konsantrasyonlarına maruz bırakılmıştır. Farklı iyonik sıvıların HPTS'nin CO2 duyarlılığı üzerine etkisi (I0/I100) oranı takip edilerek araştırılmıştır. Diğer yandan iyonik sıvıların CO2'yi tutma yetenekleri kinetik modda değerlendirilmiştir. 1-ethyl-3-methylimidazolium hexafluorophosphate (EMIM-PF₆), 1-Butyl-3-methylimidazolium tetrafluoroborate (BMIM-BF₄) ve Cetyltrimethylammonium bromide (CTAB) iyonik sıvıları ve genişletilmiş grafit varlığında yapılan çalışmalarda bağıl sinyal şiddetinin değişimi (I0/I100) anlamında en iyi cevabı CTAB verirken, CO2 çözünürlüğünü değerlendirmek için yapılan kinetik çalışmalarda en iyi cevap EMIMPF6 içeren matrikste elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, spectral studies were conducted to evaluate the retention of gaseous CO2 in various ionic liquids. HPTS (8-Hydroxypyrene-1,3,6-trisulfonic acid), a good indicator for CO₂, was dissolved in an ethyl cellulose (EC) matrix, along with different additives, and exposed to varying concentrations of CO₂ between 0.0%-100.0% pCO2. The effect of different ionic liquids on the CO2 sensitivity of the HPTS was investigated by monitoring the (I0/I100) ratio. On the other hand, the CO₂ retention capabilities of ionic liquids were evaluated in kinetic mode. The change in relative signal intensity (I0/I100) was studied in experiments conducted in the presence of 1-ethyl-3-methylimidazolium hexafluorophosphate (EMIM-PF₆), 1-Butyl-3-methylimidazolium tetrafluoroborate (BMIM-BF₄), and Cetyltrimethylammonium bromide (CTAB) ionic liquids, and in the presence of expanded graphite (E-Gr). Among them the CTAB exhibited the best response in terms of relative signal intensity change (I0/I100), while the best results in kinetic studies conducted to evaluate CO₂ solubility was obtained in the matrix containing the EMIMPF6.