Determination of environmental impacts of garment products and investigating cleaner production alternatives on the perspective of renewable energy, green chemicals and digitalization applications
Hazır giyim ürünlerinin çevresel etkilerininbelirlenmesi ve temiz üretim alternatiflerininyenilenebilir enerji, yeşil kimyasallar ve dijitalleşmeuygulamaları perspektifinde araştırılması
  1. Tez No: 1016586
  2. Yazar: SEMA BAHAR ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN BÜYÜKKAMACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel sürdürülebilirlik, Industrial sustainability
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Tekstil ve hazır giyim sektörü, yoğun su, enerji ve kimyasal kullanımı nedeniyle önemli çevresel etkilere sahip endüstriyel sektörler arasında yer almaktadır. Özellikle yaş işlemler ve ürün geliştirme aşamaları, kaynak tüketimi ve emisyonların yoğunlaş- tığı kritik süreçlerdir. Bu nedenle, daha sürdürülebilir üretim yaklaşımlarının belirlen- mesi ve çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik stratejilerin değerlendirilmesi sektör açısından büyük önem taşımaktadır. Bu tezin amacı, hazır giyim ürünlerinin üretim süreçlerinden kaynaklanan çevresel etkileri yaşam döngüsü analizi (YDA) yöntemi kullanarak değerlendirmek ve seçilen temiz üretim senaryolarının çevresel performansını karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu kapsamda, yenilenebilir enerji kullanımı, yeşil kimyasalların uygulanması, dijital- leşme temelli uygulamalar ve alternatif yıkama proseslerini içeren senaryolar ele alın- mıştır. Sistem sınırları üretim aşamasını kapsayacak şekilde tanımlanmış ve farklı se- naryolar bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir. YDA çalışmaları ISO 14040 ve ISO 14044 standartlarına uygun olarak yürütülmüş- tür. Birincil veriler pilot ölçekli tekstil ve hazır giyim üretim tesislerinden elde edilir- ken, ikincil veriler literatürden ve yaşam döngüsü veri tabanlarından temin edilmiştir. Yenilenebilir enerji entegrasyonu, iyonik sıvı bazlı boyama, dijital numune hazırlama uygulamaları ve ozon yıkama prosesleri, konvansiyonel üretim yöntemleri ile karşı- laştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, yenilenebilir enerji kullanımı ve dijitalleşme uygulamalarının özellikle sera gazı emisyonları ve enerji tüketimi üzerinde önemli azalmalar sağladı- ğını göstermektedir. İyonik sıvı bazlı prosesler su ve kimyasal tüketimini azaltırken, ozon yıkama uygulamaları uygun enerji koşulları altında çevresel iyileştirme potansi- yeli sunmaktadır. Genel olarak bu tez, tekstil ve hazır giyim sektöründe sürdürülebilir üretim stratejilerinin geliştirilmesine yönelik bilimsel bir temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The textile and garment industry is among the industrial sectors associated with considerable environmental impacts due to its intensive use of water, energy, and chemicals. In particular, wet processing and product development stages are critical phases where resource consumption and emissions are concentrated. Consequently, the identification of sustainable production approaches and effective strategies for re- ducing environmental impacts is of key importance for the sector. This thesis aims to assess the environmental impacts of garment production pro- cesses using the life cycle assessment (LCA) methodology and to comparatively eval- uate the environmental performance of selected cleaner production scenarios. These scenarios include renewable energy integration, the use of green chemicals, digitaliza- tion-based applications, and alternative washing processes. The system boundaries were defined to cover the production stage, enabling a consistent and holistic compar- ison of the evaluated scenarios. The LCA was conducted in accordance with ISO 14040 and ISO 14044 standards. Primary data were collected from pilot-scale textile and garment production facilities, while secondary data were obtained from the literature and life cycle inventory data- bases. Cleaner production alternatives, including renewable energy use, ionic liquid– based dyeing, digital sampling applications, and ozone washing, were compared with conventional production practices. The results demonstrate that renewable energy integration and digitalization appli- cations significantly reduce greenhouse gas emissions and energy consumption. Ionic liquid–based processes decrease water and chemical use, while ozone washing shows potential for environmental improvement under suitable energy conditions. Overall, this thesis provides a scientific basis to support sustainable production strategies in the textile and garment industry.