Orta Bizans Dönemi kilisesinin camiye dönüşümü: Atik Mustafa Paşa Camii
Transformation of a Middle Byzantine Period church into a mosque: Atik Mustafa Pasha Mosque
  1. Tez No: 1016606
  2. Yazar: ELİF YARDIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KURNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Atik Mustafa Paşa Cami, Dini Yapıların Dönüşümü, Yeniden İşlevlendirme, Yapısal Süreklilik, Ritüel Adaptasyon, Atik Mustafa Pasa Mosque, Transformation of Religious Buildings, Adaptive Reuse, Structural Continuity, Ritual Adaptation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, tarihsel süreçte sıklıkla karşılaşılan ibadet mekânı dönüşümü olgusunu, özellikle İstanbul'un fethinden sonra camiye çevrilen Bizans kiliseleri üzerinden incelemektedir. Fetihler, siyasi ve coğrafi etkenler gibi faktörler bu dönüşümü şekillendirmiş; camiye dönüştürülen kiliseler, fethedilen şehirdeki İslamî kimliğin simgesi olarak önemli bir işlev üstlenmiştir. Tezin ana problemi, Bizans mimarisi ile Osmanlı mimarisinin unsurlarının, Yapısal Süreklilik ve Ritüel Adaptasyon ilkeleri çerçevesinde nasıl bir araya getirildiğini sistematik olarak belirlemektir. Ana vaka olarak, Kapalı Yunan Haçı plan tipini koruyarak dönüşümü gerçekleştirilen Atik Mustafa Paşa Camii (Kristos Pantepoptes Kilisesi) seçilmiş; bu yapı, fetih sonrası camiye dönüştürülen on farklı kilise-cami örneğiyle karşılaştırmalı tipoloji yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu kapsamlı analiz; yapısal süreklilik ve ekleme tipolojisi (plan, kesit, dış kütle), ritüel ve işlevsel adaptasyon (minare, mihrap, kalemişi) ile modern koruma/restorasyon yöntemlerinin kültürel belleği görünür kılma çabaları olmak üzere üç ana odak etrafında yürütülmüştür. Dönüşüm süreci analizinde, uluslararası koruma etiğinin temel ilkeleri (Venedik Tüzüğü, 1964; Nara Belgesi, 1994) rehberliğinde; minimum müdahale, katmanların okunabilirliği ve geri çevrilebilirlik ilkeleri bir karşılaştırma zemini sunmuştur. Tezin temel bulguları, Atik Mustafa Paşa Camii'nin kiliseden camiye dönüşümde“Minimalist v Müdahale”stratejisinin başarılı bir örneği olduğunu ortaya koymaktadır. Yapısal incelemeler, Kapalı Yunan Haçı planının sağladığı uyum sayesinde, incelenen yapılar arasında en az yapısal değişikliğe maruz kalan örneklerden biri olduğunu göstermiştir. Özgün Bizans kütlesi büyük ölçüde korunarak sadece minare, mihrap ve son cemaat yeri gibi Osmanlı elemanları entegre edilmiş; ritüel adaptasyon açısından iç mekânda sade bir düzenleme benimsenmiştir. En kritik bulgu ise, restorasyon çalışmaları başlığı altında, ikonografi için sıklıkla uygulanan sıva ile kapatma stratejisinin aksine, Bizans freskleri ve mozaiklerinin özgün halleriyle korunarak sergilenmesi tercihidir. Dış cephede köklü bir değişime uğramayan yapı, eklenen unsurlarla Bizans yapısal özelliklerini koruyarak İslami ibadethane gerekliliklerini yerine getirmiş ve kültürel varlıklara duyulan saygıyı yansıtan bütüncül bir yaklaşım sergilemiştir (Kayaalp, 2010). Sonuç olarak; Atik Mustafa Paşa Camii'nde görülen eklemelerin, ana yapısal değişikliklerin, iç ve dış mekân düzenlemelerinin, ikonografi ve dekorasyonun Osmanlı mimarisinin işlevsel ve estetik gerekliliklerine uygun olduğu kanısına varılmıştır. Yapı, çok katmanlı kültür mirası yapılarında farklı tarihi dönemlere ait izlerin korunma ve işlevsel adaptasyon dengesini başarıyla sağlayan önemli ve kapsamlı bir vaka çalışması sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the phenomenon of the transformation of places of worship, frequently encountered throughout history, specifically focusing on Byzantine churches converted into mosques after the Conquest of Istanbul. Factors such as conquests, political influences, or geographical reasons shaped this transformation; churches converted into mosques assumed an important function as the symbol of the Islamic identity in the conquered city. The main problem of the thesis is to systematically determine how the elements of Byzantine architecture and Ottoman architecture were brought together within the framework of the principles of Structural Continuity and Ritual Adaptation. The Atik Mustafa Pasha Mosque (Church of Christ Pantepoptes), which underwent transformation while largely retaining the Cross-in-Square plan type, was selected as the main case study; this structure was analyzed using the comparative typology method against ten different church-to-mosque examples converted after the conquest. This comprehensive analysis was carried out around three main foci: structural continuity and typology of addition (plan, section, exterior mass), ritual and functional adaptation (minaret, mihrab, internal decoration/kalemişi), and the efforts of modern conservation/restoration methods to make cultural memory visible. In analyzing the transformation process, the vii core principles of international conservation ethics (Venice Charter, Nara Document) minimum intervention, readability of layers, and reversibility provided a comparative ground. The primary findings of the thesis reveal that the Atik Mustafa Pasha Mosque represents a successful example of the“Minimalist Intervention”strategy in the church-to-mosque conversion. Structural examinations have shown that, thanks to the compatibility provided by the Crossin-Square plan, it is one of the examples that underwent the least structural change among the structures analyzed. The original Byzantine mass was largely preserved, with only Ottoman elements such as the minaret, mihrab, and last prayer section being integrated. In terms of ritual adaptation, a simple arrangement was adopted in the interior; and the most critical finding under the restoration work is that, contrary to the frequently applied strategy of covering iconography with plaster, the Byzantine frescoes and mosaics were preserved and exhibited in their original state. The structure, which did not undergo a radical change on its exterior facade, fulfilled the requirements of an Islamic place of worship while preserving its Byzantine structural features through the added elements, demonstrating a holistic approach that reflects respect for cultural heritage. In conclusion, it has been determined that the additions, main structural changes, interior and exterior arrangements, iconography, and decoration observed at the Atik Mustafa Pasha Mosque are consistent with the functional and aesthetic requirements of Ottoman architecture. The structure presents an important and comprehensive case study that successfully balances the preservation of traces from different historical periods with functional adaptation in multi-layered cultural heritage structures.