Mikroalg biyokütle üretiminde hasat yöntemlerinin çoklu karar verme yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of harvesting methods in microalgal biomass production using a multi-criteria decision-making method
  1. Tez No: 1016605
  2. Yazar: SENA AKOĞUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE OKTOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TOPSIS, TOPSIS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde sürdürülebilir enerji üretimi, atık yönetimi ve çevresel koruma stratejileri kapsamında mikroalgler, potansiyel bir biyoteknolojik kaynak olarak dikkat çekmektedir. Mikroalglerden biyokütle üretim sürecinde en kritik aşamalardan biri, elde edilen biyokütlenin verimli şekilde geri kazanılmasını sağlayan uygun hasat yönteminin seçimidir. Hasat aşaması, sürecin enerji verimliliği, ekonomik uygulanabilirliği ve çevresel sürdürülebilirliği üzerinde doğrudan belirleyici bir etkiye sahiptir. Bu çalışmada, mikroalg hasadında yaygın olarak kullanılan (i) santrifüj, (ii) flokülasyon ve (iii) filtrasyon yöntemleri çok kriterli bir değerlendirme yaklaşımıyla analiz edilmiştir. Santrifüj yöntemi yüksek verimlilik sağlamasına karşın enerji tüketiminin fazla olmasıyla; flokülasyon yöntemi düşük maliyet, basit ekipman gereksinimi ve geniş ölçekli uygulanabilirliğiyle; filtrasyon yöntemi ise orta düzey enerji gereksinimi ve mekanik yalınlığıyla öne çıkmaktadır. Çalışmada, bu üç yöntemin performanslarının karşılaştırılmasında TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) çok kriterli karar verme yöntemi kullanılmıştır. Analizlerde biyokütle verimliliği, enerji tüketimi, maliyet, su kullanımı ve çevresel etki kriterleri esas alınmıştır. Elde edilen veriler normalize edilerek ağırlıklandırılmış, ideal ve negatif ideal çözümler belirlenmiştir. Yapılan hesaplamalar sonucunda, flokülasyon yöntemi en yüksek yakınlık katsayısına ulaşarak en uygun hasat yöntemi olarak belirlenmiştir. Ayrıca, gerçekleştirilen duyarlılık analizi sonuçların güvenilirliğini doğrulamıştır. Elde edilen bulgular, mikroalglerin sürdürülebilir biyoteknolojik uygulamalarda etkin kullanımı için uygun hasat yönteminin seçiminin kritik önem taşıdığını ve gelecekte yapılacak çalışmalara yol gösterici olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In the context of sustainable energy production, waste management, and environmental protection strategies, microalgae have attracted attention as a potential biotechnological resource. One of the most critical stages in the biomass production process from microalgae is the selection of an appropriate harvesting method that enables efficient recovery of the obtained biomass. The harvesting stage has a direct influence on the energy efficiency, economic feasibility, and environmental sustainability of the process. In this study, commonly used microalgae harvesting methods (i) centrifugation, (ii) flocculation, and (iii) filtration—were analyzed using a multi-criteria evaluation approach. Although the centrifugation method provides high efficiency, it requires high energy consumption; the flocculation method stands out for its low cost, simple equipment requirements, and large-scale applicability; while the filtration method is characterized by moderate energy demand and mechanical simplicity. For the comparison of these three methods, the TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) multi-criteria decision-making method was employed. The analysis was based on the criteria of biomass productivity, energy consumption, cost, water usage, and environmental impact. The obtained data were normalized and weighted, and the ideal and negative-ideal solutions were determined. As a result of the calculations, the flocculation method achieved the highest closeness coefficient and was identified as the most suitable harvesting method. Additionally, the performed sensitivity analysis verified the reliability of the results. The findings reveal that the selection of an appropriate harvesting method plays a critical role in the effective utilization of microalgae in sustainable biotechnological applications and can provide valuable guidance for future studies.