Oltu Havzası'nın akım verisine dayalı SWAT+Gwflow modellemesi ve CBS-AHP yaklaşımıyla yeraltı suyu potansiyelinin bütünleşik değerlendirilmesi
Integrated assessment of groundwater potential in the Oltu Basin using streamflow-calibrated SWAT+Gwflow modeling and GIS-AHP approach
  1. Tez No: 1016607
  2. Yazar: SAİT TAŞCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ŞENOCAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AHP, Hidrolojik modelleme, Kalibrasyon, Su toplama havzası, Hydrological modelling, Calibration, Water catchment area
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Oltu Havzası'nda Coşkunlar Akım Gözlem İstasyonu (AGİ) verileri ile kalibre edilmiş SWAT+Gwflow modeli üzerinden yeraltı suyu bileşenine ilişkin dolaylı hidrolojik çıkarımlar yapmak ve bu sonuçları CBS tabanlı Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemiyle elde edilen mekânsal potansiyel analizleriyle karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada litoloji, çizgisel yoğunluk, toprak derinliği, arazi kullanımı, yağış, jeomorfoloji, eğim ve drenaj yoğunluğu olmak üzere sekiz tematik katman kullanılarak AHP yöntemi ile potansiyel yeraltı suyu depolama alanları haritası oluşturulmuştur. Süreç tabanlı modelleme aşamasında SWAT+ modeli kurulmuş, Gwflow modülü entegre edilmiş ve model 1988–2010 dönemi için Coşkunlar AGİ akım verileriyle kalibre edilmiştir. Bulgular: Model performansı aylık ölçekte“çok iyi”(NSE=0,84; R²=0,85; KGE=0,87), günlük ölçekte ise“iyi”(NSE=0,65) olarak belirlenmiştir. AHP analizine göre havzanın %2,73'ü yüksek ve çok yüksek potansiyel sınıfında yer almıştır. İki yöntemin karşılaştırılması, mekânsal örüntüler arasında orta düzeyde fakat sistematik bir yakınsama bulunduğunu göstermiştir. Kuyu verileri ile model çıktıları arasındaki farklılıklar ise akım temelli kalibrasyonun yeraltı suyu süreçlerini tek başına yeterince temsil edemediğini ortaya koymuştur. Sonuç: Sonuçlar, akım verisine dayalı kalibrasyonun yeraltı suyu süreçlerini doğrudan doğrulamadığını; ancak mekânsal analizlerle birlikte değerlendirildiğinde havzanın hidrolojik sistem davranışına ilişkin yorumlanabilir ve karşılaştırılabilir örüntüler sunduğunu göstermektedir
Özet (Çeviri)
Purpose: The objective of this study is to make indirect hydrological inferences regarding the groundwater component using the SWAT+Gwflow model calibrated with data from the Coşkunlar Stream Gauge Station (AGİ) in the Oltu Basin, and to evaluate these results comparatively using spatial potential analyses obtained through the GIS-based Analytic Hierarchy Process (AHP) method. Method: In this study, a map of potential groundwater storage areas was created using the AHP method based on eight thematic layers: lithology, linear density, soil depth, land use, precipitation, geomorphology, slope, and drainage density. During the process-based modeling phase, the SWAT+ model was set up, the Gwflow module was integrated, and the model was calibrated using Coşkunlar AGI flow data for the 1988–2010 period. Findings: Model performance was determined to be“very good”(NSE=0.84; R²=0.85; KGE=0.87) on a monthly scale and“good”(NSE=0.65) on a daily scale. According to the AHP analysis, 2.73% of the basin falls into the high and very high potential classes. A comparison of the two methods revealed moderate but systematic convergence in spatial patterns. Differences between well data and model outputs revealed that flow-based calibration alone could not adequately represent groundwater processes. Results: The findings demonstrate that calibration based on flow data does not directly validate groundwater processes; however, when evaluated in conjunction with spatial analyses, it provides interpretable and comparable patterns regarding the behavior of the watershed's hydrological system.