Hesaplamalı akışkanlar dinamiği simülasyonları kullanarak 3D köfte baskısının modellenmesi
Modeling 3D printing of meatballs by computational fluid dynamics simulation
- Tez No: 1016610
- Danışmanlar: PROF. DR. KEZBAN CANDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli benzetim, Ekstrüzyon, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), Jelatin, Köfte, Üç boyutlu baskı, Computer aided simulation, Extrusion, Computational fluid dynamics (HAD), Gelatin, Meat ball, 3D printing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmada, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) simülasyonları kullanılarak sığır eti bazlı köfte formülasyonlarının 3D yazdırılabilirliği modellenmiştir. %0–5 aralığında jelatin içeren formülasyonların reolojik özellikleri Bird-Carreau modeli (R2=0.9822) ile tanımlanmıştır. HAD analizlerinde 187.93 kPa olarak hesaplanan kritik basınç eşiği dikkate alınarak %3.5 jelatin içeren köfte grubu olarak belirlenen optimal formülasyonla 3D yazıcıda baskısı alınan örneklerde pişirme yönteminin (airfryer, fırın, mikrodalga) ürün kalitesi üzerindeki etkisi incelenmiştir. En yüksek pişirme verimi %75.00 ile airfryer grubunda saptanmış, bunu fırın (%71.31) ve mikrodalga (%62.61) izlemiştir (p<0.05). Hacimsel büzülme, airfryer yönteminde %11.08 ile en düşük seviyede gerçekleşirken, fırın (%20.00) ve mikrodalga (%19.20) gruplarında anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Pişirme işlemi nem içeriğini azaltarak yağ ve protein oranlarının kuru maddede oransal değişimine yol açmış; pH değerini 5.62'den 6.03 seviyesine yükseltmiştir. Pişirme işlemi tüm gruplarda L* (açıklık-koyuluk) değerlerini düşürürken, mikrodalga grubu 8.73 ile en düşük a* (kırmızılık) değerini sergilemiştir (p<0.05). Tekstür analizinde airfryer grubu 2468 g sertlik değeriyle fırın (3655 g) ve mikrodalga (3414 g) gruplarına kıyasla daha yumuşak bir yapı sergilemiştir (p<0.05). Duyusal analizde, genel beğeni açısından fırın (5.77) ve mikrodalga (5.60) yöntemlerine kıyasla en yüksek puanı airfryer grubu (6.80) almıştır (p<0.05). Sonuç olarak, HAD tabanlı modelleme yaklaşımı 3D yazdırılabilir köfte formülasyonunun rasyonel biçimde optimize edilmesine olanak sağlamış; deneysel doğrulamalar ise %3.5 jelatin içeren formülasyonun airfryer ile pişirilmesinin kalite, yapısal bütünlük ve tüketici beğenisi açısından en uygun üretim stratejisi olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the 3D printability of ground beef–based meatball formulations was modeled using Computational Fluid Dynamics (CFD) simulations. The rheological properties of formulations containing 0-5% gelatin were evaluated using the Bird–Carreau model (R² = 0.9822). Considering the critical pressure threshold calculated as 187.93 kPa in the CFD analyses, the formulation containing 3.5% gelatin was selected as the optimal formulation. After 3D printing the optimal formulation, the effects of different cooking methods (air fryer, oven, and microwave) on product quality were evaluated. The highest cooking yield was obtained in the airfryer group (75.00%), followed by the oven (71.31%) and microwave (62.61%) groups (p<0.05). Volumetric shrinkage was lowest in the airfryer group (11.08%), while significantly higher shrinkage was observed in the oven (20.00%) and microwave (19.20%) groups (p<0.05). Cooking reduced moisture content and led to proportional changes in fat and protein contents, and increased pH from 5.62 to 6.03. L* (lightness) values in all groups exhibited significant decreases upon cooking while the microwave group showed the lowest a* (redness) value (p<0.05). In texture profile analysis, the air fryer group had a softer structure with a hardness value of 2468 g compared to the oven (3655 g) and microwave (3414 g) groups (p<0.05). In sensory evaluation, the air fryer group received the highest overall acceptability score (6.80), which was significantly higher than the oven (5.77) and microwave (5.60) groups (p<0.05). Overall, the CFD-based modeling approach enabled a rational optimization of the 3D-printable meatball formulation, and the experimental results demonstrated that the 3.5% gelatin formulation cooked by air frying is the most suitable production strategy in terms of quality, structural integrity, and consumer preference.