Tarihi at çiftliği yapılarının korunması ve yenidenişlevlendirilmesi: Sivas Hamidiye Millet Bahçesi örneği
The conservation and adaptive reuse ofhistorical horse farm buildings: The case ofSivas Hamidiye Nation's Garden
- Tez No: 1016609
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarihi At çiftliği, Yeniden işlevlendirme, Kültürel miras, Koruma, Sivas Hamidiye Millet Bahçesi, Historic Horse farm, adaptive reuse, cultural heritage, conservation, Sivas Hamidiye Nation's Garden
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Tarihi yapıların korunması ve yeniden işlevlendirilmesi, kültürel mirasın sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Modernleşme ve hızlı kentleşme süreçleri, birçok tarihi yapının orijinal işlevlerini yitirmesine ve atıl duruma düşmesine yol açmıştır. Bu araştırma, Türkiye'nin zengin kültürel mirasının önemli bir parçası olan tarihi at çiftliklerine odaklanmaktadır. Özellikle Sivas Hamidiye Millet Bahçesi örneği üzerinden, bu yapıların mimari karakterlerini koruyarak çağdaş kullanımlara nasıl uyarlanabileceği incelenmiştir. Çalışmada, Sivas Hamidiye Millet Bahçesi'ndeki tarihi at çiftliği yapılarının mevcut durumları, mimari ve tarihi özellikleri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Yapıların yeniden işlevlendirilme süreçlerinde yapılan müdahalelerin özgün mimari özelliklere etkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca, yapıların sosyal ve ekonomik etkileri incelenmiş; yerel halk ve kullanıcılarla yapılan görüşmeler sayesinde, yapıların toplumsal kabulü ve yerel ekonomiye katkıları belirlenmiştir. Uluslararası alanda başarılı bir örnek olan Azerbaycan Binə Atçılık Merkezi yerinde incelenerek, Türkiye'deki uygulamalarla karşılaştırılmıştır. Bu sayede, tarihi at çiftliklerinin korunması ve yeniden işlevlendirilmesi sürecinde uygulanabilecek özgün ve sürdürülebilir çözümler geliştirilmiştir. Araştırma, elde edilen bulgularla mimari koruma ve yeniden işlevlendirme alanında literatüre katkı sağlayarak bu tür yapıların modern ihtiyaçlara uygun şekilde nasıl kullanılabileceğine dair öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Preserving and adaptively reusing historical buildings is vital for sustaining cultural heritage. This study focuses on historical horse farm buildings as significant components of Turkey's heritage and examines the Sivas Hamidiye Nation's Garden as a case study. The current condition and architectural and historical characteristics of the reused horse farm buildings were analyzed, and the impacts of adaptive reuse interventions on original architectural features were assessed. The social and economic implications were evaluated using user-based data (e.g., surveys and, where applicable, interviews) to understand public acceptance and perceived contributions to the local economy. In addition, the Azerbaijan Binə Equestrian Center was examined as an international reference and compared with practices in Turkey to derive contextsensitive, sustainable recommendations. The findings contribute to the literature on architectural conservation and adaptive reuse by outlining strategies for integrating historic horse farm structures into contemporary use while maintaining their heritage values.