Yoğun bakım ünitesindeki sepsis hastalarında immünosit oranlarının prognostik değerleri
Prognostic value of immunocyte ratios in patients with sepsis in the intensive care unit
  1. Tez No: 1016679
  2. Yazar: ÖMER POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEM TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Monosit/lenfosit oranı, Nötrofil/lenfosit oranı, Monocyte/lymphocyte ratio, Neutrophil/lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yoğun Bakım Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) sepsis tanısı ile takip edilen erişkin hastalarda; tam kan sayımından türetilen sekiz hematolojik oranın — Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLR), Trombosit/Lenfosit Oranı (PLR), Trombosit/Nötrofil Oranı (PNR), Monosit/Lenfosit Oranı (MLR), Nötrofil-Lenfosit-Trombosit Oranı (NLPR), Ortalama Trombosit Hacmi/Trombosit Sayısı (MPV/PC), Eritrosit Dağılım Genişliği/Trombosit Sayısı (RDW/PC) ve Trombosit Dağılım Genişliği/Trombosit Sayısı (PDW/PC) — 28 günlük ve YBÜ mortalitesi üzerindeki prognostik değerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2022-Mayıs 2024 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Erişkin Genel YBÜ'de Sepsis-3 ölçütlerini karşılayan ve YBÜ yatışı en az 72 saat olan 338 erişkin hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Demografik veriler, komorbiditeler, APACHE II ve SOFA skorları, organ desteği gereksinimi ile ilk 24 saat hemogram ve biyokimya parametreleri hastane bilgi yönetim sisteminden derlenmiştir. İstatistiksel değerlendirmede non-parametrik testler, tek değişkenli ikili lojistik regresyon, Spearman sıra korelasyonu ve ROC analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortancası 67 (55–77) yıl, erkek oranı %51,8 idi. Olguların %61,5'inde sepsis, %38,5'inde septik şok mevcuttu. YBÜ mortalitesi %54,1 (n=183), 28 günlük tüm-neden mortalitesi %31,4 (n=106) saptandı. Tek değişkenli regresyonda MPV/PC (OR=11,33; %95 GA: 1,53–83,92; p=0,018) ve PDW/PC (OR=6,72; %95 GA: 1,51–29,90; p=0,012) 28 günlük mortalite ile anlamlı, RDW/PC ise sınırda anlamlı (OR=2,74; p=0,052) ilişki gösterdi. NLR, PLR, PNR, MLR ve NLPR ile mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmadı (tüm p>0,05). MPV/PC, PDW/PC ve RDW/PC için eğri altında alan (AUC) değerleri sırasıyla 0,540, 0,537 ve 0,558 olarak hesaplandı; Youden indeksi ile belirlenen eşiklerde duyarlılık düşük (%19,8–%30,2), özgüllük yüksekti (%83,2–%93,5). Üç trombosit-türevli oran arasında çok güçlü pozitif korelasyon saptandı (rho 0,89–0,98; tüm p<0,001). Sonuç: YBÜ sepsis kohortunda trombosit-türevli oranlar (MPV/PC, PDW/PC) 28 günlük mortalite ile anlamlı, ancak ayrım gücü sınırlı bir prognostik ilişki sergilemiştir. Bulgular, hemogram-türevli oranların APACHE II ve SOFA gibi yerleşik göstergelere tamamlayıcı bir veri katmanı olarak konumlandırılmasını desteklemekte; klinik karar eşiklerinin netleştirilmesi için seri ölçümlere dayanan prospektif çok merkezli çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
PROGNOSTIC VALUE OF IMMUNOCYTE RATIOS IN PATIENTS WITH SEPSIS IN THE INTENSIVE CARE UNIT Aim: This study investigated the prognostic value of eight complete blood count (CBC)–derived ratios — neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), platelet-to-neutrophil ratio (PNR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), neutrophil-to-lymphocyte-platelet ratio (NLPR), mean platelet volume-to-platelet count ratio (MPV/PC), red cell distribution width-to-platelet count ratio (RDW/PC), and platelet distribution width-to-platelet count ratio (PDW/PC) — for 28-day and intensive care unit (ICU) mortality in adult patients with sepsis. Materials and Methods: A total of 338 adult patients meeting Sepsis-3 criteria with an ICU length of stay of at least 72 hours were retrospectively analyzed at a single tertiary center between January 2022 and May 2024. Demographic data, comorbidities, APACHE II and SOFA scores, organ support requirements, and first-24-hour CBC and biochemistry parameters were retrieved from the hospital information system. Non-parametric tests, univariate binary logistic regression, Spearman's rank correlation, and receiver operating characteristic (ROC) analysis were used for statistical evaluation. Results: Median age was 67 (55–77) years; 51.8% of patients were male. Sepsis was present in 61.5% and septic shock in 38.5% of cases. ICU mortality was 54.1% (n=183), and 28-day all-cause mortality was 31.4% (n=106). In univariate regression, MPV/PC (OR=11.33; 95% CI: 1.53–83.92; p=0.018) and PDW/PC (OR=6.72; 95% CI: 1.51–29.90; p=0.012) were significantly associated with 28-day mortality, while RDW/PC showed borderline significance (OR=2.74; p=0.052). NLR, PLR, PNR, MLR, and NLPR showed no significant association with either 28-day or ICU mortality (all p>0.05). The areas under the ROC curve for MPV/PC, PDW/PC, and RDW/PC were 0.540, 0.537, and 0.558, respectively; at Youden-derived thresholds, sensitivity was low (19.8%–30.2%) while specificity was high (83.2%–93.5%). Very strong positive correlations were observed among the three platelet-derived ratios (rho 0.89–0.98; all p<0.001). Conclusion: In this advanced-stage ICU sepsis cohort, platelet-derived ratios (MPV/PC and PDW/PC) demonstrated a significant but limited prognostic association with 28-day mortality. The findings support positioning CBC-derived ratios as a complementary data layer to established scores such as APACHE II and SOFA; multicenter prospective studies with serial measurements are warranted to clarify clinical decision thresholds.