6-12 yaş arası çocuklarda sabit ve hareketli yer tutucuların başarı oranlarının belirlenmesi, yer tutucular hakkında ebeveynlerin bilgi düzeyinin ve hasta memnuniyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of the success rates of fixed and removable space maintainers in children aged 6–12 years, and assessment of parental knowledge and patient satisfaction regarding space maintainers
- Tez No: 1016678
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ALKIŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ebeveyn farkındalığı, hasta memnuniyeti, komplikasyon, yer tutucu, complication, parental awareness, patient satisfaction, space maintainer
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yer tutucu kullanan çocukların ebeveynlerinin yer tutuculara ilişkin farkındalık düzeylerini ve çocukların yer tutuculardan memnuniyet düzeylerini değerlendirmek; ayrıca farklı yer tutucu tipleri uygulanan hastalarda, uygulama sonrasında ortaya çıkan komplikasyonları belirlemektir. Yöntem: Bu çalışmaya sabit ve/veya hareketli yer tutucu kullanan 200 çocuk ve ebeveyni dahil edilmiştir. Ebeveyn farkındalığı ve çocuk memnuniyeti anketlerle; dmft/DMFT, plak indeksi ve yer tutucuya bağlı komplikasyonlar ise klinik muayene ile değerlendirilmiş, veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Komplikasyon görülme oranı sabit yer tutucularda, hareketli yer tutuculara göre anlamlı derecede daha yüksektir (p<0,05). Yer tutucu tipi ile çocukların memnuniyet düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunmuş olup, sabit yer tutucu kullanan çocuklarda memnuniyet daha yüksektir (p<0.05). Ayrıca ebeveynlerin yer tutucuya ilişkin bilgi düzeyini değerlendirmeye yönelik bazı sorulara verilen yanıtlar ile komplikasyon gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmış; komplikasyon görülen olgularda ebeveynlerin bilgi düzeyinin daha düşük olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç: Sonuçlar sabit yer tutucularda komplikasyon oranlarının daha yüksek olduğunu ve ebeveynlerin ağız ve diş sağlığı ile yer tutucu kullanımına ilişkin bilgi düzeylerinin, çocukların ağız sağlığı göstergeleri ve komplikasyon gelişimiyle ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu kapsamda, ebeveynlere yönelik eğitimin artırılması, düzenli klinik takiplerin öneminin vurgulanması ve çocuk–ebeveyn iş birliğini güçlendiren koruyucu yaklaşımların benimsenmesi önerilmektedir. Bu sayede, yer tutucu kullanımına bağlı komplikasyonların azaltılması ile çocukların tedaviye uyum ve memnuniyetinin artırılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the awareness levels of parents of children using space maintainers regarding these appliances and to assess the satisfaction levels of children with space maintainers. In addition, complications occurring after the application of different types of space maintainers were investigated. Material and Methods: A total of 200 children using fixed and/or removable space maintainers and their parents were included in this study. Parental awareness and child satisfaction were assessed using questionnaires, while dmft/DMFT indices, plaque index, and space maintainer–related complications were evaluated through clinical examination. The collected data were statistically analyzed. Results: The rate of complications was significantly higher in fixed space maintainers compared to removable space maintainers (p<0.05). A significant relationship was found between the type of space maintainer and the satisfaction level of children, with higher satisfaction observed in children using fixed space maintainers (p<0.05). Additionally, a statistically significant association was found between the responses given to certain questions assessing parents' knowledge about space maintainers and the development of complications; lower levels of parental knowledge were observed in cases where complications occurred (p<0.05). Conclusion: The results indicate that fixed space maintainers are associated with higher complication rates and that parents' knowledge levels regarding oral and dental health and space maintainer use are related to children's oral health indicators and the development of complications. In this context, increasing parental education, emphasizing the importance of regular clinical follow-ups, and adopting preventive approaches that strengthen child–parent cooperation are recommended. These measures may help reduce space maintainer–related complications and improve children's treatment compliance and satisfaction.