Sağlık çalışanlarının aşı karşıtlığı düşüncelerinin aile değerlerine bakışına göre değerlendirilmesi
Evaluation of health workers' anti-vaccination thoughts according to their view of family values
  1. Tez No: 1016680
  2. Yazar: ABUZER ÖZHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA SOHBET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aile değerleri, Aşı karşıtlığı, Halk sağlığı, Sağlık çalışanları, Tutum, Family values, Vaccine hesitancy, Public health, Healthcare workers, Attitude
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Aşı karşıtlığı, küresel sağlık politikaları açısından önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu araştırma, sağlık çalışanlarının aşı karşıtlığına yönelik düşüncelerinin aile değerlerine bakış açıları ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı kesitsel tipteki bu araştırmanın evrenini, Kilis Prof. Dr. Alaaddin Yavaşça Devlet Hastanesi'nde görev yapan 884 sağlık çalışanı oluşturmuş, örneklem seçimine gidilmeksizin çalışmaya katılmayı kabul eden 603 kişi ile araştırma yürütülmüştür. Araştırma verileri Eylül–Aralık 2024 tarihleri arasında Kişisel Özellikleri Tanıtıcı Anket Formu, Aşı Karşıtlığı Ölçeği ve Aile Değerleri Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizleri ve uygun istatistiksel testler kullanılmıştır. Katılımcıların %63,8'inin kadın, %57,9'unun 25–29 yaş aralığında olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %68,7'si aşı karşıtlığına ilişkin söylemleri duyduğunu, %40,3'ü aşılara karşı şüphe duyduğunu, %63,5'i aşılama konusunda eğitim aldığını ve %56,9'u aşıyı önerdiğini ifade etmiştir. Katılımcıların %76,1'inin aşıyı gerekli gördüğü, buna karşın %51,6'sının aşı yaptırmamanın kişisel hak olduğunu düşündüğü ve %39,6'sının çocukların aşılanmasının aileye bırakılması gerektiğini belirttiği saptanmıştır. Sağlık çalışanlarının aşıya yönelik tutumlarının yalnızca bilgi düzeyi ile değil, aynı zamanda aile değerleri ve bireysel değer sistemleri ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda, sağlık çalışanlarına yönelik hizmet içi eğitimlerin güçlendirilmesi, aşı konusunda doğru ve güvenilir bilginin yaygınlaştırılması ve aile ile toplumsal değerleri dikkate alan farkındalık programlarının geliştirilmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Vaccine hesitancy is an important public health issue in terms of global health policies. This study was conducted to evaluate the relationship between healthcare workers' thoughts on vaccine hesitancy and their perspectives on family values. The population of this descriptive cross-sectional study consisted of 884 healthcare workers employed at Kilis Prof. Dr. Alaaddin Yavaşça Devlet Hastanesi, and the study was conducted with 603 participants who voluntarily agreed to participate without sampling selection. The research data were collected between September and December 2024 using the Personal Information Form, the Vaccine Hesitancy Scale, and the Family Values Scale. Descriptive statistics, correlation analyses, and appropriate statistical tests were used to evaluate the data. It was determined that 63.8% of the participants were female and 57.9% were between the ages of 25–29. Among the participants, 68.7% stated that they had heard discourses related to vaccine hesitancy, 40.3% reported having doubts about vaccines, 63.5% stated that they had received training about vaccination, and 56.9% reported recommending vaccination. It was also found that 76.1% of the participants considered vaccination necessary; however, 51.6% believed that refusing vaccination was a personal right, and 39.6% stated that childhood vaccination decisions should be left to families. It was determined that healthcare workers' attitudes toward vaccines were associated not only with their level of knowledge but also with family values and individual value systems. In this context, it is recommended to strengthen in-service training programs for healthcare workers, disseminate accurate and reliable information about vaccines, and develop and sustain awareness programs that take family and social values into consideration.