Yetişkin bireylerde bağırsaktaki mikroorganizma çeşitliliğinin farkındalık düzeyi ve akdeniz diyetine bağlılığının yaşam kalitesi ile ilişkisi
The relationship of gut microbiota awareness and mediterranean diet adherence with quality of life in adults
  1. Tez No: 1016711
  2. Yazar: BÜŞRANUR EKŞİ DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyota, Akdeniz Diyeti, Yaşam Kalitesi, Bağırsak, Beslenme, Microbiota, Mediterranean Diet, Quality of Life, Gut, Nutrition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yetişkin bireylerde bağırsaktaki mikroorganizma çeşitliliğinin farkındalık düzeyi ve akdeniz diyetine bağlılığının yaşam kalitesi ile ilişkisinin incelenmesidir. Materyal-Method: Kocaeli ilinde yaşayan yetişkin bireylere, sosyodemografik özelliklerini ve beslenme alışkanlıklarını içeren sorular, Mikrobiyota Farkındalık Ölçeği, Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği ve SF-12 Yaşam Kalitesi Ölçeğinden oluşan anketler yüz yüze uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 30,44 ± 10,36 yıl, Beden Kütle İndeksi(BKİ) Ortalaması 24,79 ± 4,56 kg/m2'dir. Katılımcıların mikrobiyata farkındalık puan ortalaması 70,50±9,89 olup, elde edilen puanın ölçeğin üst yarısında yer alması katılımcıların mikrobiyota konusunda farkındalık düzeylerinin yüksek olduğunu düşündürmektedir. Akdeniz diyetine bağlılık puan ortalaması 6,85±2,62 olup, katılımcıların Akdeniz diyetine bağlılık düzeyinin düşük olduğu ve kabul edilebilir uyum düzeyine ulaşmadığı görülmüştür. Katılımcıların yaşam kalitesi değerlendirmesinde fiziksel bileşen puan ortalaması 2,72±0,39, mental bileşen puan ortalaması ise 2,41±0,38 olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar, katılımcıların fiziksel yaşam kalitesi düzeylerinin mental yaşam kalitesi düzeylerinden daha yüksek olduğunu göstermektedir. Katılımcıların mikrobiyota farkındalığı, Akdeniz diyetine bağlılık puanını anlamlı ölçüde etkilemektedir (B=-0,030; β=-0,112; t=-3,177; p=0,002) ve mikrobiyota farkındalığı arttıkça Akdeniz diyetine bağlılık puanları azalmaktadır (rₛ=-0,116; p=0,001). Katılımcıların mikrobiyota farkındalığının fiziksel yaşam kalitesi üzerindeki etkisi istatistiksel bakımdan anlamlı bulunmuştur (β=0,099; p=0,005) ve mikrobiyota farkındalığı ile fiziksel yaşam kalitesi arasındaki ilişki pozitif saptanmıştır (rₛ=0,107; p=0,003). Akdeniz diyetine bağlılık puanları, mental yaşam kalitesi puanlarıyla istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde bir ilişki sergilemektedir. Akdeniz diyetine bağlılık ile mental yaşam kalitesi arasındaki ilişki pozitif yönlü saptanmıştır (rₛ=0,100; p=0,005). Sonuç: Bağırsaktaki mikroorganizma çeşitliliğinin farkındalığı ve akdeniz diyetine bağlılık durumları yaşam kalitesini etkilemektedir ve bireylerin yaşam kalitesini artırmada beslenme davranış durumları ve uygulanan diyetlerin önemli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the relationship between awareness of intestinal microbial diversity, adherence to the Mediterranean diet, and quality of life among adults. Materials and Methods: Face-to-face questionnaires were administered to adult individuals living in Kocaeli, Türkiye. The questionnaire included questions regarding sociodemographic characteristics and dietary habits, as well as the Microbiota Awareness Scale, the Mediterranean Diet Adherence Scale, and the SF-12 Quality of Life Scale. Results: The mean age of the participants was 30.44 ± 10.36 years, and the mean body mass index (BMI) was 24.79 ± 4.56 kg/m². The mean microbiota awareness score was 70.50 ± 9.89. Since this score was in the upper half of the scale, it suggests that the participants had a high level of awareness regarding the microbiota. The mean Mediterranean diet adherence score was 6.85 ± 2.62, indicating a low level of adherence and an inability to reach an acceptable level of compliance with the Mediterranean diet. In the assessment of quality of life, the mean physical component score was 2.72 ± 0.39, while the mean mental component score was 2.41 ± 0.38. These findings indicate that participants' physical quality of life was higher than their mental quality of life. Microbiota awareness significantly affected Mediterranean diet adherence scores (B = -0.030; β = -0.112; t = -3.177; p = 0.002), and an increase in microbiota awareness was associated with lower Mediterranean diet adherence scores (rₛ = -0.116; p = 0.001). The effect of microbiota awareness on physical quality of life was found to be statistically significant (β = 0.099; p = 0.005), and a positive relationship was observed between microbiota awareness and physical quality of life (rₛ = 0.107; p = 0.003). Mediterranean diet adherence scores were also significantly associated with mental quality of life scores. A positive relationship was observed between adherence to the Mediterranean diet and mental quality of life (rₛ = 0.100; p = 0.005). Conclusion: Awareness of intestinal microbial diversity and adherence to the Mediterranean diet influence quality of life. The findings indicate that dietary behaviors and dietary patterns play an important role in improving individuals' quality of life.