Uyku bozuklukları birimine başvuran hastaların uyku kalitesi ile yaşam kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between sleep quality and quality of life in patients applying to the sleep disorders unit
  1. Tez No: 1016712
  2. Yazar: ÖMER GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLENDAM KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Halk Sağlığı, Nursing, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Halk sağlığı hemşireliği, Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Community healt nursing, Pittsburg sleep quality index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, uyku bozuklukları birimine başvuran bireylerin uyku kalitesi ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini İzmir ili merkezindeki bir eğitim araştırma hastanesinin uyku bozuklukları birimine başvuran hastalar, örneklemi ise Mart 2025- Ocak 2026 tarihleri arasında araştırmaya gönüllü olarak katılan ve dahil edilme kriterlerine uygun 250 birey oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; Tanıtıcı Özellikler Soru Formu, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Rolls-Royce Modeli Yaşam Kalitesi Ölçeği, Epworth Uykululuk Ölçeği ve STOP-BANG Anketi kullanılmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS Statistics 24 paket programında; tanımlayıcı verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde ve ortalama değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizi ile incelenmiştir Araştırma bulgularına göre, yaş ortalaması 47,02 olan katılımcıların %60'ı erkek, %72'si evli ve %32,4'ü üniversite mezunudur. Katılımcıların PUKİ toplam puan ortalaması 8,84 ± 3,27 olarak saptanmış olup bu sonuç, örneklemin klinik düzeyde“kötü”uyku kalitesine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Katılımcıların Rolls-Royce Model Yaşam Kalitesi Ölçeği toplam puan ortalaması ise 65,43 ± 10,94 ile“orta”düzeyde bulunmuştur. İstatistiksel analizler sonucunda, bireylerin uyku kalitesi ile yaşam kalitesi puanları arasında negatif yönlü, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r =- 0,566; p <0,01). Bu bulgu, uyku kalitesi puanı arttıkça (yani uyku kalitesi bozuldukça) yaşam kalitesinin anlamlı şekilde düştüğünü kanıtlamaktadır. Sonuç olarak, sosyodemografik açıdan kadınların, eğitim düzeyi düşük olanların ve çalışmayan bireylerin yaşam kalitesinin daha düşük olduğu görülmüştür. Uyku öncesi ekran kullanımının uyku kalitesini bozduğu, orta düzeyde fiziksel aktivitenin ise yaşam kalitesini artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca uyku sağlığının, yaşam kalitesi ile en güçlü düzeyde ilişkili faktörlerden biri olduğu saptanmıştır. Bu doğrultuda, uyku bozukluklarının yönetiminde sadece tıbbi tedavilerin yeterli olmayacağı; uyku hijyeni eğitimlerini, yaşam tarzı modifikasyonlarını ve fiziksel aktiviteyi kapsayan multidisipliner ve bütüncül bir bakım anlayışının gerekliliği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This descriptive and correlational study was conducted to examine the relationship between sleep quality and quality of life in individuals who applied to the sleep disorders unit. The study population consisted of patients who applied to the sleep disorders unit of a training and research hospital in the city center of Izmir, and the sample consisted of 250 individuals who voluntarily participated in the study between March 2025 and January 2026 and met the inclusion criteria. Data were collected using the Demographic Characteristics Questionnaire, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Rolls-Royce Model Quality of Life Scale, Epworth Sleepiness Scale, and STOP-BANG Questionnaire. Data analysis was performed using the IBM SPSS Statistics 24 software package; in the evaluation of descriptive data, the relationships between number, percentage, and mean variables were examined using Pearson correlation analysis. According to the research findings, 60% of the participants, whose average age was 47.02, were male, 72% were married, and 32.4% were university graduates. The mean total score on the PUKI for participants was found to be 8.84 ± 3.27, indicating that the sample has clinically“poor”sleep quality. The mean total score on the RollsRoyce Model Quality of Life Scale was 65.43 ± 10.94, indicating a“moderate”level. Statistical analysis revealed a negative, moderate, and significant correlation between sleep quality and quality of life scores (r =-0.566; p <0.01). This finding demonstrates that as sleep quality scores increase (i.e., as sleep quality deteriorates), quality of life decreases significantly. In conclusion, it was observed that women, those with lower levels of education, and unemployed individuals had lower quality of life. It was determined that screen use before sleep impairs sleep quality, while moderate physical activity improves quality of life. Furthermore, sleep health was found to be one of the strongest predictors of quality of life. Accordingly, it is evident that medical treatments alone will not be sufficient in the management of sleep disorders; The need for a multidisciplinary and holistic approach to care, encompassing sleep hygiene education, lifestyle modifications, and physical activity, is emphasized.This descriptive and correlational study was conducted to examine the relationship between sleep quality and quality of life in individuals who applied to the sleep disorders unit.