Kalça cerrahisinde Suprainguinal Fascia İliaca kompartman bloğu uygulanan hastalarda bupivakaine eklenen iki farklı dozdaki deksmedetomidinin analjezi etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the analgesic efficacy of two different doses of dexmedetomidine added to bupivacaine in patients undergoing Suprainguinal Fascia Iliaca compartment block for hip surgery
  1. Tez No: 1016710
  2. Yazar: NEJLA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN EKİNCİ, DR. TAHSİN ÇINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Analjezi, Deksmedetomidin, Kalça, Postoperatif ağrı, Ultrasonografi, Analgesia, Dexmedetomidin, Hip, Ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kalça cerrahisi, özellikle geriatrik popülasyonda yüksek morbidite ve şiddetli postoperatif ağrı ile seyreden bir süreçtir. Bu çalışmada, kalça cerrahisi uygulanan hastalarda USG eşliğinde uygulanan Suprainguinal Fascia Iliaca Kompartman Bloğu'na (S-FİKB) adjuvan olarak eklenen iki farklı dozdaki (0.5 mcg/kg ve 1 mcg/kg ) deksmedetomidinin; postoperatif ağrı skorları (NRS), toplam analjezik tüketimi ve ilk analjezik gereksinim süresi üzerindeki etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamızın temel hipotezi,bupivakaine eklenen yüksek dozdaki deksmedetomidinin, düşük doza kıyasla postoperatif opioid tüketimini anlamlı ölçüde azaltacağı ve analjezi kalitesini artıracağı yönündedir. Materyal ve Metot: Çalışmaya kalça cerrahisi planlanan, ASA I-III risk grubunda 66 hasta dahil edildi. Hastalar üç gruba ayrıldı: Grup I (n=22) lokal anestezik (%0.25 Bupivakain, 40 ml) ve 0.5 mcg/kg deksmedetomidin eklendi, Grup II (n=22) ise lokal anestezik karışımına deksmedetomidin 1 mcg/kg eklenerek S- FİKB uygulandı.Grup III'e ise sadece intravenöz analjezi olarak parasetamol yapıldı. Tüm bloklar USG eşliğinde“Bow-tie”görüntüsü hedeflenerek gerçekleştirildi. Preop 30 dakika öncesinde blok yapıldı. Hastalar operasyon odasına alındıktan sonra spinal anestezi uygulanarak anestezisi sağlandı. Hastaların postoperatif 0,30. Dakika,1.saat,4.saat,6.saat,12.saat,24.saat ve 48. saatlerdeki NRS skorları, ilk analjezik ihtiyaç süreleri ve toplam tüketilen parasetamol ve tramadol miktarları kaydedildi. Bulgular: Literatür verileri ve ön çalışma sonuçlarımıza göre; deksmedetomidin eklenen grupta (Grup I ve II ), postoperatif ilk 24 saatteki toplam opioid tüketiminin anlamlı derecede daha düşük olduğu ve ilk analjezik ihtiyaç süresinin kontrol grubuna (Grup III) göre belirgin şekilde uzun olduğu görülmüştür. 10 Ayrıca S-FİKB tekniğinin, USG rehberliğinde yüksek kranial yayılım sağlayarak her iki grupta da başarılı obturator sinir blokajı ve etkin analjezi sağladığı gözlemlenmiştir. Sonuç: S-FİKB, kalça cerrahisi sonrası multimodal analjezinin güvenilir ve etkin bir parçasıdır. Lokal anesteziğe deksmedetomidin eklenmesi, hemodinamik yan etkileri minimal düzeyde tutarak analjezi kalitesini artırmakta ve blok süresini uzatmaktadır. Bu yaklaşım, özellikle opioid yan etkilerinden kaçınılması gereken yaşlı hastalarda avantajlı bir seçenek sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Hip surgery is associated with high morbidity and severe postoperative pain, particularly in the geriatric population. In this study, we aimed to compare the effects of two different doses (0.5 mcg/kg and 1 mcg/kg ) of dexmedetomidine added as an adjuvant to ultrasound-guided suprainguinal fascia iliaca compartment block (S-FICB) on postoperative pain scores (NRS), total analgesic consumption, and the time to first analgesic requirement in patients undergoing hip surgery. Our primary hypothesis was that the higher dose of dexmedetomidine added to bupivacaine would significantly reduce postoperative opioid consumption and improve analgesia quality compared to the lower dose. Materials and Methods: Sixty-six patients (ASA I-III) scheduled for hip surgery were included in this clinical study. Patients were divided into three groups: Group I (n=22) received S-FICB with 0.25% Bupivacaine (40 ml) plus 0.5 mcg/kg dexmedetomidine; Group II (n=22) received S-FICB with 0.25% Bupivacaine (40 ml) plus 1 mcg/kg dexmedetomidine. Group III (n=22) served as the control group receiving only intravenous paracetamol. All blocks were performed under ultrasound guidance, targeting the“Bow-tie”sign. The block was performed 30 minutes preoperatively. Upon admission to the operating room, spinal anesthesia was administered to provide adequate anesthesia Postoperative NRS (Numerical Rating Scale) scores (at 0 and 30 minutes, and 1,4,6, 12,24 and 48. hours), time to first analgesic requirement, and total paracetamol and tramadol consumption were recorded. Results: Based on the clinical data and literature, total opioid consumption during the first 24 hours was significantly lower, and the time to first analgesic requirement was significantly longer in the dexmedetomidine-added block groups 12 (Groups I and II) compared to the control group (Group III). The S-FICB technique provided high cranial spread and successful obturator nerve blockade, resulting in effective analgesia in both block groups. Conclusion: S-FICB is a reliable and effective component of multimodal analgesia following hip surgery. The addition of dexmedetomidine to the local anesthetic enhances the quality of analgesia and prolongs the duration of the block with minimal hemodynamic side effects. This approach offers a significant clinical advantage, particularly in elderly patients where minimizing opioid-related side effects is crucial.