Bir üniversite hastanesinde görev yapan hekimlerin bitkisel ürünlerin güvenli kullanımına yönelik tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of physicians' attitudes toward the safe use of herbal products in a university hospital
  1. Tez No: 1016717
  2. Yazar: ESRA KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. ELİF ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bitkisel ürün, fitoterapi, ürün güvenliği, hekim, tutum, Herbal product, phytotherapy, product safety, physician, attitude
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE GÖREV YAPAN HEKİMLERİN BİTKİSEL ÜRÜNLERİN GÜVENLİ KULLANIMINA YÖNELİK TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Bu çalışma, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde görev yapan hekimlerin bitkisel ürünlerin güvenli kullanımına yönelik tutumlarının sosyodemografik ve mesleki değişkenler ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, kesitsel-analitik türdeki bu çalışmaya KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde görev yapan 152 hekim dahil edilmiştir. Veriler, 10 soruluk sosyodemografik bilgi formu ve Bitkisel Ürünlerin Güvenli Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 25.0 programı ile yapılmıştır. Verilerin dağılım özelliklerine göre nonparametrik testler kullanılmış ve p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 152 hekimin yaş ortancası 30,00 yıl (IQR: 28,00–32,00) idi. Katılımcıların %63,8'i kadın (n=97), %36,2'si erkekti (n=55). Ölçek toplam tutum puanı ortancası 228 olarak saptandı. Toplam tutum puanlarının cinsiyet, medeni durum, mesleki tecrübe süresi ve branşa göre anlamlı farklılık göstermediği belirlendi (p>0,05). Bitkisel ürünlerin güvenilirliği ve denetimi alt boyutunda, cerrahi bilimlerde görev yapan hekimlerin puanları dahili bilimlerde görev yapan hekimlere göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p=0,014). Bitkisel ürün kullanan hekimlerde, riskler ve sağlık personelinin yaklaşımı alt boyut puanları kullanmayanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p=0,025). Riskler ve sağlık personelinin yaklaşımı alt boyutunda,“yeterince yarar gördüm”grubunun puanları“yarar/zarar görmedim”grubuna göre daha yüksek saptandı (p=0,042). Sonuç: Hekimlerin bitkisel ürünlerin güvenli kullanımına yönelik tutumları sosyodemografik ve mesleki değişkenlere göre farklılık göstermemiştir ancak kişisel kullanım deneyimi ve yarar algısının rol oynayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EVALUATION OF PHYSICIANS' ATTITUDES TOWARD THE SAFE USE OF HERBAL PRODUCTS IN A UNIVERSITY HOSPITAL Objective: This study was conducted to evaluate the attitudes of physicians working at KTU Faculty of Medicine Farabi Hospital toward the safe use of herbal products and to examine their relationship with sociodemographic and professional variables. Materials and Methods: This single-center, cross-sectional analytical study included 152 physicians working at KTU Faculty of Medicine Farabi Hospital. Data were collected using a 10-item sociodemographic information form and the Attitude Scale Toward the Safe Use of Herbal Products. Statistical analyses were performed using SPSS version 25.0. Nonparametric tests were used according to the distribution characteristics of the data, and a p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: The median age of the 152 physicians was 30.00 years (IQR: 28.00–32.00), and 63.8% were female (n=97). The median total attitude score was 228, and total scores did not differ significantly according to sex, marital status, professional experience, or specialty (p>0.05). In the reliability and regulation of herbal products subscale, physicians in surgical sciences had significantly higher scores than those in internal medicine sciences (p=0.014). Physicians who used herbal products had significantly higher scores in the risks of herbal products and healthcare personnel's approach subscale than non-users (p=0.025). In the same subscale, physicians reporting“sufficient benefit”had higher scores than those reporting“no benefit or harm”(p=0.042). Conclusion: Physicians' attitudes toward the safe use of herbal products did not differ according to sociodemographic and professional variables; however, personal use experience and perceived benefit may be influential.